Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ποιές ελληνικές τράπεζες πέρασαν με το ζόρι τα stress tests

Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη


Καλές θεωρούνται οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Dow Jones  στα 930 εκ. ευρώ είναι οι ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας, και στα 1,76 δισ. ευρώ οι ανάγκες της Eurobank.
Την ίδια ώρα χωρίς προβλήματα περνούν τα τεστς η Τράπεζα Πειραιώς ενώ η Alpha Bank συγκαταλέγεται πλέον στο top 20 των καλύτερων ευρωπαίκών τραπεζών.
Με επιτυχία και χωρίς την ανάγκη νέων



κεφαλαίων πέρασαν τα stress tests η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Για τη Εθνική και τη Eurobank τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεν πρώτη θα χρειαστεί 930 εκατομμύρια ευρώ τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος, ενδεχομένως και στο σύνολο θα μπορέσει να καλύψει από τον αναβαλλόμενο φόρο που σημαίνει ότι ουσιαστικά η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ανάγκη νέων κεφαλαίων.
Για τη Eurobank τα stress tests έδειξαν ανάγκες 1,76 δις. ευρώ, αλλά και αυτή η τράπεζα ένα πολύ μεγάλο μέρος των χρημάτων θα τα καλύψει από τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ και ο βασικός μέτοχος έχει δεσμευτεί ότι ο ίδιος θα καλύψει τυχόν ανάγκες σε νέα κεφάλαια.
Εν κατακλείδι μπορεί να θεωρηθεί ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες πέρασαν με μεγαλύτερη η μικρότερη επιτυχία το εμπόδιο των stress tests.
Στα 62 δισεκατομμύρια ευρώ η επίπτωση στις τράπεζες από το steree test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 25 δισ.ευρώ προκύπτει για 25 εκ των 130 τραπεζών που συμμετείχαν στις “δοκιμασίες αντοχής” (stress tests) τις οποίες διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοινώθηκε πριν λίγο.
Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ.ευρώ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, η αξία των στοιχείων ενεργητικού του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα πρέπει να αναπροσαρμοστεί κατά 48 δισ.ευρώ, ενώ τμήμα 37 δισ.ευρώ εξ’αυτών δεν προκαλεί κεφαλαιακό έλλειμμα.

Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ.ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ.ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ.ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους. Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ.ευρώ.
Όπως ανακοινώθηκε, εκ των 25 τραπεζών στις οποίες εντοπίστηκαν κεφαλαιακές ελλείψεις ύψους 25 δισ.ευρώ, οι 12 τράπεζες έχουν ήδη καλύψει το σχετικό κενό, αυξάνοντας τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ στη διάρκεια του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: