Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

"ΜΕ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

 

 Απορρίπτει τις θέσεις της κυβέρνησης η τρόικα, ζητάει νέα δημοσιονομικά μέτρα επιμένοντας στο κενό των 2,6-3,6 δισ. ευρώ και αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις προετοιμάζοντας ένα νέο μνημόνιο για την Ελλάδα έστω και μικρής διάρκειας. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι δανειστές είναι αποφασισμένοι να «τελειώσουν» την κυβέρνηση δείχνοντας της το δρόμο προς τις κάλπες.
Η τηλεδιάσκεψη που ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα σήμερα επιβεβαίωσε απλά τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν χωρίς σημάδια σύγκλισης μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με τη δεύτερη να μην κάνει βήμα πίσω όσον αφορά στις αξιώσεις της. Αυτές απορρέουν από το δημοσιονομικό κενό που υποστηρίζει ότι υπάρχει για το 2015 και το ανεβάζει μέχρι τα 3,6 δισ. ευρώ και τις ανοίγει ως «βεντάλια».
Από μειώσεις στις κύριες συντάξεις και τους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων, μέχρι αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας και από τις μαζικές απολύσεις έως τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο για τις απεργίες. Η κυβέρνηση έχει θέσει «κοκκινές γραμμές», αλλά όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις αυτές είναι για να καταπατώνται.
Στην τηλεδιάσκεψη οι Γκ. Χαρδούβελης, Χρ. Σταϊκούρας Γ. Μαυραγάνης, Σ. Παπασταύρου και Χ. Λαζαρίδης δεν κατάφεραν να πείσουν τους δανειστές να επιστρέψουν στην τρόικα και εκεί που έλεγαν πώς το μπαλάκι είναι στην πλευρά των δανειστών τώρα επέστρεψε στη δική τους με ακόμη μεγαλύτερη σφοδρότητα.
Κι αυτό γιατί η τρόικα απειλεί με νέο μνημόνιο έστω και 12μηνης διάρκειας σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά αυτά που ζητάει και δεν έχουν καταλήξει οι δύο πλευρές μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Στην περίπτωση παράτασης του μνημονίου που λήγει η στο τέλος του 2014 για την Ε.Ε., η Ελλάδα χάνει την τελευταία δόση του 1,8 δισ. ευρώ, αλλά και τα 8 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και είναι διαθέσιμα στο ΤΧΣ.
Πηγές από την κυβέρνηση σημείωναν πώς το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου δεν τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη. Ωστόσο, κοινοτική πηγή συμπλήρωνε πώς «αν, όμως, ξεπεράσουμε και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία με τότε είμαστε οριακά» και εξήγησε ότι «αν δεν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα, για να το θέσουμε ήπια, εκτός και αν παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα».
Η κυβέρνηση είναι στα… σχοινιά καθώς βλέπει πώς όχι μόνο το σχέδιο της για υποτιθέμενη έξοδο από το μνημόνιο δεν της βγαίνει, αλλά είναι στα πρόθυρα να φορτωθεί ένα ακόμη λαμβάνοντας μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι εκλογές είναι αναπόφευκτες.
«Δεν μπορεί να αντέξει η κυβέρνηση σε νέα μέτρα. Η μόνη υποχώρηση που μπορεί να κάνει είναι στο συνδικαλιστικό νόμο και πουθενά αλλού. Αν πειράξει συντάξεις ή όρια ηλικίας έχει πέσει την επόμενη στιγμή», έλεγε κυβερνητική πηγή στο defencenet.gr.
Η αδιαλλαξία της τρόικας σαφώς συνδέεται με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αφού θεωρεί την υπάρχουσα κυβέρνηση «τελειωμένη» και θέλει να τελειώνει μαζί της για να διαπραγματευτεί με την επόμενη. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η Ελλάδα δεν είναι σε μνημόνιο. Το έχει πει και ο Ευρωπαίος τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι πώς δεν μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση στην Ελλάδα αν αυτή δεν είναι σε μνημόνιο, αλλά το πιο σημαντικό είναι πώς το Βερολίνο έχει στείλει το μήνυμα εδώ και πολύ καιρό πώς τα "ψωμιά της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου" έχουν τελειώσει.
Η κυβέρνηση το γνωρίζει αυτό και επιχειρεί να εμπλέξει το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δείχνει η πρόθεση της συνάντησης Σαμαρά-Τσίπρα. Υπάρχει επίσης και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την εμπλοκή με την τρόικα και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να πάει σε εκλογές ακόμη και μέσα στο χειμώνα.
Αν όμως εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πώς κάτι τέτοιο θα εκληφθεί από τον ελληνικό λαό ως «ηρωική έξοδος» είναι βαθιά νυχτωμένοι. Ίσα ίσα, μία τέτοια κίνηση θα κλειδώσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα επρόκειτο για καθαρή ομολογία αποτυχίας.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην πέσει η χουντοκυβέρνηση.Αφού όλα τα πρόβατα θα πουν ξανά ναι σε όλα και ο λαός θα πιαστεί από την πολλή ξάπλα στον καναπέ.

Ανώνυμος είπε...

Γιουσουφάκια είμαστε, γιουσουφάκια ψηφίζουμε και έτσι πάει καιρός. Τώρα θα αλλάξουμε; Δεν βλέπεις τον γελοίο με το σακκίδιο τι καλά πάει;
Κιαν πέσει η κυβέρνηση θα τα μπαλώσουν με τα υπολείματα νδ, πασοκ, λάος, ποτάμι κτλ