Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Η κυβερνητική έξοδος του… Μεσολογγίου

Παραδοχή αποτυχίας αποτελεί για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η απόφαση για παράταση του Μνημονίου, έστω και για κάποιες εβδομάδες εντός του 2015. Η κυβέρνηση είχε κάνει… σημαία της την έξοδο από το Μνημόνιο, ωστόσο το σχέδιο πάνω στο οποίο βάσισε την ευόδωση του εγχειρήματος, αποδείχθηκε κακοστημένο και σαθρό…

Ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του αποφάσισαν να παίξουν το πολιτικό «χαρτί» της... εξόδου από το Μνημόνιο, θέλοντας να παρουσιάσουν ένα απτό παράδειγμα κυβερνητικής επιτυχίας και να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία για το success story της χώρας. Παράλληλα ευελπιστούσαν πως θα αντιστρέψουν με ένα τόσο δυνατό «επίτευγμα» το αρνητικό κλίμα για τη κυβέρνηση και θα είχαν τη δυνατότητα να το αξιοποιήσουν επικοινωνιακά και πολιτικά.

Ωστόσο γρήγορα διαπίστωσαν ότι λογάριαζαν χωρίς τους δανειστές, οι οποίοι εκδήλωσαν τον εκνευρισμό τους για τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και χωρίς να χάσουν χρόνο έστειλαν τα κατάλληλα μηνύματα προς τη μεριά του του Μεγάρου Μαξίμου. Κάτι που έγινε αντιληπτό στη κυβέρνηση, που αργά αλλά… σταθερά άρχισε να αλλάζει ρότα και δημόσιο λόγο αναφορικά με την περιβόητη έξοδο από το Μνημόνιο.

Το «βγαίνουμε από το Μνημόνιο» μετατράπηκε σε «συνετή έξοδο στην κανονικότητα», με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να γνωρίζει στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τις πραγματικές προθέσεις της ΕΕ.. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σκλήρυνε την θέση της στην Ελλάδα και άπαντες ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να ληφθεί απόφαση για την επόμενη μέρα, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας.

Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε τέλμα και μαζί πήγε… περίπατο το χρονοδιάγραμμα που είχαν θέσει στο Μέγαρο Μαξίμου, για την εφαρμογή του μεγαλεπίβολου σχεδίου της εξόδου από το Μνημόνιο.

Ο χρόνος απλά τελείωσε και το πλάνο «έπεσε» 100% έξω. Από αυτή την πολιτική «περιπέτεια» ή το στοίχημα που έβαλε η κυβέρνηση πρώτα με τον εαυτό της, βγαίνει προς το παρόν πληγωμένη, με τσαλακωμένο προφίλ και αδυναμία ανάληψης νέας σοβαρής πολιτικής πρωτοβουλίας…

Πηγή: sofokleousin.gr (Νώντας Βλάχος)

Δεν υπάρχουν σχόλια: