Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Ο θησαυρός του Νικολούδη το μπαζούκας του Τσίπρα


Ο θησαυρός του Νικολούδη το μπαζούκας του Τσίπρα

Σε έξι μήνες θα δούμε μία διαφορετική χώρα, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Αφού υπενθυμίσω στον κύριο Τσίπρα πως δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, καθώς και τη ρήση «μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλα λόγια μη λες», θα παραδεχτώ ότι πολιτικά οι έξι μήνες είναι μεγάλος πολιτικός χρόνος, ιδίως δε αν η κυβέρνηση με πράξεις τον κάνει πυκνό μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Όχι όμως και μεταμορφώσεις, γιατί αυτές θα είναι οβιδιακές.

Μπορεί όντως σε νομοθετικό επίπεδο να αλλάξει, εφόσον έχει την απαιτούμενη ισχυρή πολιτική βούληση, να μεταμορφώσει το νομικό οπλοστάσιο.

Επειδή, όμως, για να γίνει αυτό δεν απαιτείται το μαγικό ραβδάκι, αλλά ευκαιρία και δυνατότητα να το κάνει, είναι επιτακτική ανάγκη να βρει μία γέφυρα –όπως με τους πιστωτές- οικονομική που θα δώσει ανάσα και θα επιτρέψει να προχωρήσει χωρίς εμπόδια από τους θεσμούς.

Και για να συνεννοούμαστε η γέφυρα αυτή δεν είναι παρά τα αυξημένα έσοδα του Δημοσίου.

Θα το τονίσουμε για πολλοστή φορά και θα το επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία. ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΛΑ. Ας τολμήσει ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του να τα εισπράξουν και μάλιστα τάχιστα.
Και δεν αναφερόμαστε στη φοροδιαφυγή, τη φοροαποφυγή, την εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τα λιμνάζοντα στα δικαστήρια δισεκατομμύρια για τα οποία απαιτείται χρόνος.

Κάνουμε λόγο για τις λίστες. Σε 2,5 δις. ευρώ προσδιόρισε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις τα χρήματα που είναι άμεσα εισπράξιμα ο κ. Παν. Νικολούδης από 3.500 φοροφυγάδες για τους οποίους περάτωσε τους ελέγχους. Την περασμένη Κυριακή ανέβασε τον αριθμό των προσώπων σε 5.000, άρα και το ποσό είναι μεγαλύτερο, ενώ πληροφορίες από του Μαξίμου λένε πως κατά την εκτίμησή του τα άτομα που υπάγονται στην κατηγορία αυτή είναι 24.000. Δηλαδή ο κύριος Νικολούδης έχει στα χέρια του έναν απίστευτο θησαυρό.

Το πιο σημαντικό είναι πως η είσπραξη αυτού του θησαυρού ανοίγει την πόρτα για την υλοποίηση των πραγματικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει ριζικά.

Είναι το περίστροφο που μπορεί να βάλει στο τραπέζι ο Τσίπρας ή ο Βαρουφάκης και να πείσουν τους θεσμούς πως έχουν ισοδύναμα μέτρα και μάλιστα μεγαλύτερης αξίας. Είναι το μπαζούκας με το οποίο έχουν τη δυνατότητα να συντρίψουν το τείχος της δυσπιστίας και σε συνδυασμό με τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, το Δημόσιο, την οικονομία να πείσουν τους θεσμούς και προπαντός τους πολίτες ότι έχουν την πολιτική βούληση και την ισχύ να αλλάξουν όχι απλώς σελίδα, αλλά βιβλίο ολόκληρο.

Ας προχωρήσουν λοιπόν τάχιστα, μέχρι το τέλος Απριλίου το αργότερο, να εισπράξουν ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων. Το όφελος θα είναι πολλαπλό.

Οι θεσμοί θα δουν ότι υπάρχουν ισοδύναμα μέτρα, οι πολίτες θα πειστούν ότι η κυβέρνηση συγκρούεται με τα συμφέροντα που λυμαίνονται τη χώρα, θα βρεθούν χρήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και θα εξουδετερωθούν οι εσωκομματικοί διαφωνούντες.

Τι χρειάζεται; Ισχυρή θέληση και ενδεχομένως έκτακτη νομοθεσία για είσπραξη σε σύντομο χρόνο, κατάσχεση εξπρές περιουσιακών στοιχείων όσων αρνούνται να συμμορφωθούν και επιτάχυνση της δικαστικής εξέτασης για εκείνους που θα επιλέξουν να προσφύγουν στα δικαστήρια.

'Εχει το θάρρος η κυβέρνηση να συγκρουστεί με οικονομικές ελίτ; Διατείνεται πως ναι. Αλέξη ιδού η Ρόδος, ιδού και η λύση στο πρόβλημα…
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: