Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΓΕ ΕΥΚΛΕΙΔΗ. Στην ίδια γραμμή με τον ΠτΔ, Προκόπη Παυλόπουλο, για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις εμμονές του Σόιμπλε.

6b7f925f-f10b-4eb7-89d9-0877a536e0c7-2763-000002c8949925a4_tmp

Ευ. Τσακαλώτος κατά W. Schaeuble: Το δόγμα «οι κανόνες είναι κανόνες» θα οδηγήσει σε διάλυση της ΕΕ

Αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schaeuble, ο οποίος υποστηρίζει την τήρηση των κανόνων στην ΕΕ, αφήνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε άρθρο του στον ιστότοπο Opendemocracy.

Στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Μια Ευρώπη δύο αφηγημάτων», ο κ. Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι το αφήγημα «οι κανόνες είναι κανόνες», αν δεν αντικατασταθεί, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει στη διάλυση της Ευρώπης, αποκαλώντας το Σύμφωνο Σταθερότητας «ζουρλομανδύα» και κάνοντας λόγο για «διάλογο κωφών» στη Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικότερα, ο έλληνας υπουργός επισείει τον κίνδυνο της ανόδου της ακροδεξιάς, με την Ευρώπη και την Ευρωζώνη να αντιμετωπίζουν φυγόκεντρες δυνάμεις. «Αλλά οποιαδήποτε συνεκτική απάντηση υπονομεύεται από το γεγονός ότι υπάρχουν δύο, σχεδόν διαμετρικά αντίθετα, αφηγήματα για το φαινόμενο αυτό» αναφέρει.

«Το κοινωνικό αφήγημα, το οποία ως επί το πλείστον, αλλά φυσικά όχι αποκλειστικά, βρίσκεται στη Νότια Ευρώπη και αριστερά του πολιτικού φάσματος, υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει απογοητεύσει ένα μεγάλο αριθμό πολιτών της. Όχι μόνο αντιμετωπίζουν το βάρος της κρίσης, αλλά δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη ότι θα συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ανάκαμψη. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι κολλημένα σε μια «ζώνη ώρας» προ κρίσης, όταν θεωρούσαν ότι τα μεγάλα προβλήματα ότι είναι ο πληθωρισμός και η δημοσιονομική ανευθυνότητα» σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το αποτέλεσμα, προσθέτει, δεν είναι μόνο ότι είμαστε κολλημένοι με την πιο ανεξάρτητη από τις κεντρικές τράπεζες (σ.σ ΕΚΤ), εμμονική σχετικά με τον πληθωριστικό κίνδυνο , αλλά και με ένα Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο δρα ως μόνιμος ζουρλομανδύας. Εντός της ευρωζώνης τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Έχοντας παραιτηθεί από την επιλογή της υποτίμησης, η νομισματική ένωση δεν έχει καταλήξει σε επαρκή υποκατάστατα υπό τη μορφή δημοσιονομικών μεταβιβάσεων ή άλλα μέσα πολιτικής.

Όπως αναφέρει ο υπουργός, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα της χαμηλής ανάπτυξης, υψηλής ανεργίας, και επιδείνωσης των υποδομών κοινωνικής πρόνοιας. «Πρέπει να συνεργαζόμενα αλλά σε μια αναπτυξιακή ατζέντα η οποία χρειάζεται μια διαφορετική οικονομική και χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική. Χωρίς μια τέτοια ατζέντα, η οποία μπορεί να ενσωματώσει τις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις και τα επιδόματα, το κοινωνικό αφήγημα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι δεξιοί λαϊκιστές θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, καθώς απευθύνονται στις υλικές ανάγκες της κεντροαριστεράς και κεντροδεξιάς κοινωνικής βάσης» δηλώνει.

«Το αφήγημα οι κανόνες είναι κανόνες, από την άλλη πλευρά, υπόσχεται απλώς μια από τα ίδια. Η βάση της εμπιστοσύνης του πώς αυτό θα οδηγήσει σε διαφορετικά αποτελέσματα στο μέλλον, από ό, τι έχει κάνει και στο παρελθόν, δεν είναι καθόλου σαφής» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.

«Το επόμενο έτος θα δείξει αν ένα ή το άλλο, από τα δύο αφηγήματα θα επικρατήσει, ή αν μπορεί να υπάρξει μια πραγματική προσπάθεια για να πάμε πέρα από ένα διάλογο κωφών και να συγκλίνουμε σε ένα νέο αφήγημα» σημειώνει ακόμα ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: skai.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: