Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

«Ξεπαγώνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος»


Την ικανοποίησή τους για τη σημερινή ανακοίνωση του επικεφαλής του Eurorgroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για το ξεπάγωμα των μέτρων για το ελληνικό χρέος εξέφρασαν κυβερνητικοί κύκλοι.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται από τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους ως «αναμενόμενη δικαίωση των κυβερνητικών επιλογών» με τις οποίες στηρίζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι και, με το πάγωμα του ΦΠΑ, οι κάτοικοι των νησιών που δέχονται προσφυγικές ροές.
Υπενθυμίζεται πως το πάγωμα στα μέτρα για το χρέος «ήρθε» στα μέσα Δεκεμβρίου με αφορμή τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης να χορηγήσει εφάπαξ έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στους νησιώτες.
«Ο μόνος που σήμερα δεν χαίρεται είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε να ταυτιστεί και στη Βουλή με τις πιο τιμωρητικές πτέρυγες των δανειστών», προσθέτουν οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας τα όσα ανέφεραν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας για τις εξελίξεις.

Ντάισελμπλουμ: Ξαναρχίζουν οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναφέρει ότι οι πιστωτές συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αφού έλαβαν την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμπεράνω ότι ανοίξαμε τον δρόμο για τον ESM προκειμένου να προχωρήσει με τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος», έγραψε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από την επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, όπως αναφέρει ο Ντάισελμπλουμ στο twitter.
«Έλαβα μία επιστολή από τον Έλληνα ομόλογό μου που επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις του στις προηγούμενες συμφωνίες», ανέφερε σχετικά ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών. «Τα σημερινά βήματα μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε σε ένα θετικό δρόμο μπροστά για την Ελλάδα», έγραψε ακόμη.

ΝΔ Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το αυτονόητο
Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζαν πως η κυβέρνηση «πανηγυρίζει σήμερα για το αυτονόητο: Ότι ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει με επωφελείς όρους για τη χώρα». Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι προηγήθηκε η «επιστολή συμμόρφωσης» του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, καθώς και το «βάπτισμα» του επιδόματος «13η σύνταξη στο εσωτερικό» και «εφάπαξ βοήθημα στο εξωτερικό».
«Είναι σαφές ότι τον κ. Τσίπρα και τη στενή παρέα του δεν τους ενδιαφέρει η χώρα και οι πολίτες της, αλλά το πώς θα συνεχίσουν την προπαγάνδα τους για να συντηρήσουν την ολοένα συρρικνούμενη εκλογική τους πελατεία. Στο δρόμο του διχασμού θα πορευτούν μόνοι τους», πρόσθεταν οι πηγές της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: