Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"ΜΕΝΕΛΑΪΔΙΑ 2011"

ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ (ΧΑΡΡΥ ΚΛΥΝΝ)


ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΗΣ

Στον φιλόξενο και ζεστό χώρο του πολιτιστικού κέντρου της Θεατρικής σκηνής Καρδίτσας, στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ «ΜΕΝΕΛΑΪΔΙΑ» και με την οργανωτική στήριξη του βιβλιοπωλείο «ΠΑΙΔΕΙΑ» παρουσιάστηκε  η νέα ποιητική συλλογή του Χάρρυ Κλυνν "ΣΚΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΚΤΗ" που κυκλοφορεί από τις
«ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ»
Κοινή διαπίστωση όλων όσων παρευρέθηκαν (μεταξύ αυτών ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Τσι'ακας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κωνσταντίνος Παπαλός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι) το πολύπλευρο ταλέντο του καλλιτέχνη Χάρρυ Κλυνν, πέραν αυτού του ηθοποιού, αλλά και του ζωγράφου, μιας και η έκθεση έργων ζωγραφικής του ιδίου συνεχίζεται στην γκαλερί F (Β. Τζέλα 31) και στα πλαίσια της φετινής διοργάνωσης «ΜΕΝΕΛΑΙΔΙΑ 2011»
Την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής έκανε ο αγαπητός και αξιόλογος συντοπίτης, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης κ. Νικολάου Αντώνης και ποιήματα της συλλογής διάβασε ο ηθοποιός κ. Μαυρομάτης Βασίλης.

Τιμητική παρουσία στην εκδήλωση, ο διαπρεπής δημοσιογράφος  κ. Φυντανίδης Σεραφείμ που μίλησε για τον ποιητή Βασίλη Τριανταφυλλίδη, το σατιρικό του έργο και την Ποντιακή καταγωγή του.
Αναμνηστική φωτογραφία με το ΔήμαΡχο Καρδίτσας Κώστα Παπαλό
Στη σύντομη αναφορά του στην ποίηση ο Χάρρυ Κλυνν μεταξύ των άλλων είπε: […Η ποίηση είναι ένας αρχαίος τρόπος έκφρασης. Ακόμη και πριν από την ανάπτυξη της γραφής, οι πρωτόγονες κοινωνίες πέτυχαν τις ποιητικές ερμηνείες της θρησκευτικής, ιστορικής, και πολιτιστικής συνειδητοποίησής τους και τις παρέδωσαν στην επόμενες γενεές σε ύμνους και αφηγηματικά ποιήματα.
Ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται με ρυθμούς ασύλληπτους. Μέσα, όμως, σ΄αυτούς τους ιλιγγιώδεις μετασχηματισμούς ο  ποιητής παραμένει ο βράχος της υπεράσπισης της ανθρώπινης φύσης ή η πλήρης και πραγματική αλήθεια, όπως λέει ο Eliot.
Είναι καταπληκτικό και αξιοθαύμαστο ότι ένας μεγάλος ποιητής μπορεί εκατό χρόνια πριν, να γράψει λέξεις και έννοιες που μπορούν να μας πουν περισσότερα για το παρόν και λιγότερα για παρελθόν.
Τα αθάνατα χαρακτηριστικά της ποίησης από τους Ομηρικούς χρόνους μέχρι σήμερα, όσο παράξενο κι αν ακούγεται, έχουν μεγαλύτερη σχέση με το σήμερα από την εποχή που γράφτηκαν. Ως άτομα, όλοι προσπαθούμε να βρούμε την ηχώ και τις εξαρτήσεις μας σε έναν κόσμο πέρα από το παρόν, σε ένα κόσμο πέρα κι από μας ακόμα.
Όλοι επιδιώκουμε να βρούμε ένα σημάδι, μια κατεύθυνση… Στην επιδίωξή μας αυτή το όχημα διαφυγής είναι η ποίηση και ίσως ο μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την τη σύγχυση της εποχής που ζούμε.  Στις κοινές παραδόσεις της διαπιστώνουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στην αναζήτησή μας για να βρούμε την έννοια στις ζωές μας.
Σε ένα παγκόσμιο σύνολο αγνώστων και μυστικών, η ποίηση γίνεται τρόπος και μέσο της επιβίωσης. Μέσω της ποίησης, μαθαίνουμε να εξετάζουμε την αλλαγή, να δεχόμαστε τη χαρά και τη θλίψη, τη ζωή και το θάνατο…
Ίσως η ποίηση να είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίσουμε την μεμονωμένη και συλλογική ασυναίσθητη εμπειρία της ζωής…. ]