Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Δραματική κατάσταση: 68 λουκέτα την ημέρα

Δραματική κατάσταση: 68 λουκέτα την ημέρα

 Σε πτώχευση οδηγούνται τρεις επιχειρήσεις κάθε μία ώρα, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, δημιουργώντας μια νέα στρατιά ανέργων.


Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού μητρώου Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα οποία, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου «κατέβασαν ρολά» 23.278 επιχειρήσεις σε όλη την χώρα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Real News» και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος, κάτι που οφείλεται στο γεγονός ότι η καταγραφή των διαγραφών δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο, καθώς πολλές εταιρείες είτε δεν δηλώνουν καθόλου το κλείσιμο στα επιμελητήρια είτε έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να φαίνεται στα χαρτιά ότι λειτουργεί.  
Η εικόνα ερήμωσης που παρουσιάζει η αγορά αναμένεται να γίνει ακόμα πιο έντονη το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, λόγω της συνεχούς συρρίκνωσης που εμφανίζουν τα εισοδήματα των καταναλωτών, αλλά και εξαιτίας των επώδυνων μέτρων που περιλαμβάνει το μνημόνιο 3.
Δυσοίωνο το μέλλον
Δυσάρεστη έως και δραματική αναμένεται να γίνει η κατάσταση τους προσεχείς μήνες με περίπου 7 στις 10 επιχειρήσεις να προβλέπουν νέα μείωση των πωλήσεων και των κερδών τους το προσεχές διάστημα. Η τελευταία έρευνα της ΕΣΕΕ για την απασχόληση  στο εμπόριο αναφέρει ότι τον τελευταίο χρ΄νο χάθηκαν 93.500 θέσεις εργασίας, με τους απασχολούμενους στον κλάδο να φτάνουν τους 673.4000.
Μάλιστα η εικόνα παρουσιάζουν οι αγορές σε όλη τη χώρα είναι δραματική με τον αριθμό των κλειστών καταστημάτων αν σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.  Έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και  Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, μια στις τρεις  επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας έχει βάλει «λουκέτο».
Τραγική κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη
Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με 1.062 επιχειρήσεις να έχουν κλείσει το εννεάμηνο του 2012. Το ίδιο διάστημα άνοιξαν 638. Αντίστοιχα ένα χρόνο πριν είχαν κλείσει 788 επιχειρήσεις και είχαν ανοίξει 633.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: