Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Δημοσκόπηση Public Issue: 4,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Public Issue  περνά με 4,5 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «όχι» στις εκλογές λένε οι πολίτες, ενώ βελτιώνεται η εικόνα της κυβέρνησης

κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Στις 4,5 μονάδες είναι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με την Χ.Α στην τρίτη θέση στη δημοσκόπηση - βαρόμετρο της Public Issue, για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και την εφημερίδα «Καθημερινή». Το 75% των ερωτηθέντων  πιστεύουν πως η κατεύθυνση της χώρας είναι  λάθος, το 65% εκτιμά ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία (62%) πιστεύει πως λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων  τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Βελτιώνονται οι επιμέρους δείκτες για την κυβέρνηση, ενώ δημοφιλέστερος πολιτικός παραμένει ο Φ. Κουβέλης. Όλα αυτά, αποτυπώνουν μια κατάσταση που δεν περιλαμβάνει τις εξελίξεις του σημερινού Eurogroup, ωστόσο:  
Τα ποσοστά των κομμάτων
Στην πρόθεση ψήφου (με αποχή ή Λευκά στο 19,5%) πρώτος έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 30,5%, δεύτερη η ΝΔ με 26%, τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 10,5%, τέταρτοι οι ΑΝΕΛ με 9%, πέμπτο το ΠΑΣΟΚ με 8%, έκτη η ΔΗΜΑΡ με 6,5% και έβδομο το ΚΚΕ με 5,5%.
Ωστόσο στην παράσταση νίκης (για το ποιο κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές εάν γινόταν σήμερα) ο  ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 60%, κατά μία μονάδα κάτω από τον προηγούμενο μήνα. Δεύτερη η ΝΔ με 25%, αντί 26% τον προηγούμενο μήνα.

Για την πολιτική κατάσταση
Το 19% όσων ρωτήθηκαν πιστεύουν πως η κατεύθυνση της χώρας είναι σωστή, έναντι του 75% που κρίνει ότι είναι λάθος, ενώ τον περασμένο Ιούνιο,  τα ποσοστά ήταν 5% και 88%.
Το 14% έναντι του 9% το Σεπτέμβριο, των πολιτών που θεωρεί ότι έγινε πιο ισχυρή η διεθνής ισχύς της χώρας. ενώ το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η θέση της χώρας μας έγινε πιο αδύνατη, μειώθηκε στο 59% το Δεκέμβριο από 60% το Σεπτέμβριο.
Απίθανο  το ενδεχόμενο χρεοκοπίας θεωρείτο 56% ενώ το Σεπτέμβρη ήταν  46% .
Το 41% κρίνει ότι οι αποφάσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου ήταν αρνητικές για την Ελλάδα.
Στο 22% από 20% είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ του μνημονίου.
Οριακά μειωμένο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που έχουν θετική γνώμη για την ΕΕ, στο 46% από 47% τον Σεπτέμβριο.
Το 65%  θεωρεί ότι δεν χρειάζονται βουλευτικές εκλογές, αντίθετα με το 31% που θεωρεί ότι χρειάζεται, αλλά το 62% θεωρεί ότι τελικά θα γίνουν πρόωρες εκλογές, αν και ένα μήνα πριν το ποσοστό αυτό ήταν 76%.

Δημοφιλία αρχηγών
Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει ο πιο δημοφιλής πολιτικός αρχηγός με 49%, με δεύτερο τον Αλέξη  Τσίπρα  με 44% (+2) και ακολουθούν οι Αντώνης Σαμαράς με 40% (+2) και Πάνος Καμμένος επίσης με 40% (+3). Ακολουθεί η Αλέκα Παπαρήγα με 26% (+3), ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 24% +4  και ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 17% , αυξάνοντας το ποσοστό του(+2).
 Ως προς το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 40% έναντι 29% του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα με αυξημένο κατά τρεις μονάδες, στο 35%, σε σχέση με τον Νοέμβριο το ποσοστό όσων θεωρούν ως καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Μειωμένο κατά μία μονάδα, στο 23% είναι το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί καλύτερη μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Το 21% (έναντι του 18% ) δηλώνει ικανοποιημένο από την κυβέρνηση και το 17% (έναντι του 16%) από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα ποσοστά δημοτικότητας όλων των πολιτικών κομμάτων αυξάνουν. Πρώτη έρχεται η ΔΗΜΑΡ, με 45% (+4) και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 43% (+ 8), ο ΣΥΡΙΖΑ 41% (+ 2), η ΝΔ 35% (+ 4), το ΚΚΕ 27% (+7), το ΠΑΣΟΚ 21% (+8) και Χρυσή Αυγή με 19% (+3).
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως το καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης με 31% και ακολουθούν ο κανένας με 25%, οι ΑΝΕΛ με 16%, το ΚΚΕ με 13% και η ΧΑ με 11%

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χάρρυ θα σε στεναχωρήσω λίγο, αλλα αξιόπιστη δημοσκόπηση απο εταιρίες που διενεργούν δημοσκοπήσεις για λογαριασμό των ΜΜΕ (των πλουτοκρατών) της διαστρέβλωσης της αλήθειας είναι λιγάκι δύσκολο.
===
Αυτές οι σειρές είναι απόσπασμα από άλλο σάϊτ.

"Τα ποσοστά - όπως και σε όλες τις δημοσκοπήσεις- είναι στρογγυλεμένα και κατά βούλησιν στρογγυλεμένα. Θέλετε απόδειξη;
Όπως βλέπουμε τα ποσοστά των κομμάτων στην φωτό κάνουμε το εξής... πρόσθεση και σύγκριση..
Άθροισμα 1: ΝΔ+ΠΑΣΟΚ+ΔΗΜΑΡ= 26+8+6,5 = 40,5%"
===
Με λίγα λόγια, γίνεται τα κόμματα της συγκυβέρνησης στο σύνολο τους με όλα αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα να να μή έχουν καθόλου απώλειες, το αντίθετο μάλιστα να έχουν ανέβει τα ποσοστά τους; Τί λές γι΄αυτό Χάρρυ;

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ κι εγώ με τον παραπάνω φίλο. Κομμένα και ραμμένα είναι τα γκάλοπ για να καθοδηγούν την κοινή γνώμη. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούργιο, γι'αυτό και δεν με επηρεάζει.
Εκείνο που στεναχωρεί εμένα είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι αριστερός, παλιός ψηφοφόρος του ΚΚΕ, από εκείνους που πιστεύουν πως η ηγεσία του πουλήθηκε στο σημερινό πολιτικό σύστημα. Έτσι αποφάσισα να στηρίξω φέτος τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ήταν η μόνη δύναμη από την Αριστερά,η οποία είχε τη δυναμική να αλλάξει τα πράγματα, ΤΏΡΑ.
Έτσι πίστευα. Καθώς περνούν οι μήνες, ολοένα και βλέπω, νιώθω, διαισθάνομαι πως είναι αλήθεια όλα αυτά που τους προσάπτουν, ως νέο ΠΑΣΟΚ, ως να έχουν ήδη κάνει κι αυτοί τις συμφωνίες τους με τα ντόπια και τα ξένα συμφέροντα...
Τι να πω...
Μάλλον ο Τσακνής είχε δίκιο: "...το παιχνίδι είναι στημένο και στα μέτρα σας..." έλεγε.
Η Ελλάδα και η κοινωνία μας, όπως την ξέραμε, αλλά και όπως την οραματιζόμαστε, έχει τελειώσει...

Ανώνυμος είπε...

το παιχνιδι παιζετε παντα στημενο μονα ζυγα δικα τους.ποτε δεν βαζουν τα αυγα σε ενα καλαθι.ηδη 3 κοματα τισ αριστερας ξεσκεπαστηκαν,η δημαρ με την ανοικτη απροκαλυπτη σταση της,το κκε με την ακυροση ενος ποσοστου ψηφων του λαου ,και ο συριζα με τα ψαλιδακια του κατι σαν τις κολοτουμπες του σαμαρα.απο την αλλη πλευρα εχουμε την ΧΑ που η εξεταση την εβγαλε λεπρη και δεν επιτρεπετε οτου καλημερα να τους πουνε,και ο καμενος,θα καει απο την απειρια του και τις παγιδες που του στηνουν.στην επομενη βουλη υπαρχει περιπτωση το κκε και η χρυση αυγη να εχουν 50 εδρες και νδ.δημαρ,πασοκ 120/130 και συριζα καμενος 120/130.και ο συριζα μπαινει υπο επιτροπεια ,αλλο που δεν θελει.για να εχει μια προφαση.