Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Οι διαχειριστές του «πιστοποιητικού συμμόρφωσης»



Της Ζέζας Ζήκου


Αναβαθμισμένες και προστατευμένες από το αγγλικό δίκαιο είναι πλέον οι δανειακές συμβάσεις. Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, περιλαμβάνονται όλες οι τροποποιήσεις που έγιναν στις δανειακές συμβάσεις του ελληνικού κράτους. Οι δανειακές συμβάσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και στο πλαίσιο αυτό: η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται απαρέγκλιτα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά στοιχεία τους έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα σύμβαση τροποποίησης, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, κάθε δικαιώματος ασυλίας έναντι άσκησης αγωγής, έκδοσης δικαστικής απόδοσης ή άλλης διάταξης, κατάσχεσης, εκτέλεσης ή ασφαλιστικού μέτρου και έναντι κάθε εκτέλεσης ή αναγκαστικού μέτρου σε βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στο μέτρο που τα παραπάνω δεν απαγορεύονται από αναγκαστικό νόμο.
Οπως προβλέπει η νέα δανειακή Σύμβαση για να εκταμιεύεται οποιοδήποτε ποσό, θα πρέπει να προηγείται αίτημα χρηματοδότησης, το οποίο, μάλιστα, θα πρέπει να συνοδεύεται από «πιστοποιητικό συμμόρφωσης»! Η νέα δανειακή Σύμβαση, όπως αυτή, σχεδιάστηκε και υπογράφηκε άραγε ερήμην του ελληνικού συμφέροντος;
Οπως προκύπτει από τη σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να τιτλοποιεί (προεισπράττει) τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που θα ξεπερνούν τον στόχο που υπάρχει στο Μνημόνιο. Επειτα, θα δημιουργεί ένα ειδικό ομόλογο -το «ομόλογο τιτλοποίησης»- που θα αποδίδεται στον EFSF, προκειμένου να αποπληρώνεται μέρος των 11,3 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν για την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, σύμφωνα με τη σύμβαση, ο EFSF θα διατηρεί, από την πλευρά του, το δικαίωμα να μην κάνει αποδεκτά τα ομόλογα αυτά και να ζητεί την αποπληρωμή του με ρευστό. Επίσης, προβλέπεται ότι το μέτρο της αναβολής πληρωμής των τόκων για μία 10ετία θα ισχύει μόνο όσο η Ελλάδα εφαρμόζει πιστά το Μνημόνιο και ιδίως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι ο έλεγχος της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του προγράμματος (2016), για να μπορεί να διασφαλίζει η Ελλάδα τη μη αποπληρωμή των τόκων.
Προβλέπεται ότι για να εγκριθούν τα 18,2 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013 (έως το τέλος Μαρτίου), τα οποία θα ακολουθήσουν την πρώτη δόση των 34,3 δισ. ευρώ που έρχεται την άλλη εβδομάδα, οι όροι είναι πολύ αυστηροί. Μεταξύ άλλων εισάγεται ο όρος του «πιστοποιητικού συμμόρφωσης» που θα ξεκλειδώνει τη χρηματοδότηση από τον EFSF. Το «πιστοποιητικό συμμόρφωσης» θα χορηγείται στον EFSF από τον νομικό σύμβουλο του κράτους και το υπουργείο Οικονομικών. Δύο διεθνείς δικηγορικές εταιρείες (Cleary, Gottlieb Steen& Hamilton) θα γνωμοδοτούν για κάθε δόση προς τον EFSF για το αν η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα.
Σημειώνεται ότι εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκταμιευθούν τα 34,3 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 11,3 δισ. ευρώ για να καλυφθεί η επαναγορά των ομολόγων και τα 7 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, για τους Ευρωπαίους η χώρα μας παραμένει αναξιόπιστη: σε ποιον να δώσουν τα λεφτά, ποιος θα τα διαχειριστεί κ.λπ. Ενώ με την επαναγορά δίνουν ομόλογα EFSF στις τράπεζες και τα επενδυτικά κεφάλαια και ξεμπερδεύουν.

Πηγή:kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: