Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Δημοσκοπήσεις: Δεν πιάνει τόπο η επικοινωνιακή λάσπη





Του Χρήστου Σίμου


Παρά τις πρωτοφανείς επιθέσεις -οι οποίες περιλαμβάνουν από την ταύτιση με την τρομοκρατία μέχρι παραποιημένα βίντεο- που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία περίοδο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και το "εμπόριο ελπίδας" λόγω της λήψης της δόσης, η Νέα Δημοκρατία, ο ισχυρότερος δηλαδή εκ των κυβερνητικών εταίρων, αδυνατεί να “πάρει κεφάλι” στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα. Από τις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν, στις δύο προηγείται η Νέα Δημοκρατία, αλλά με ποσοστό που όχι μόνο είναι στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά βρίσκεται κάτω από μισή ποσοστιαία μονάδα. Την ίδια στιγμή, υπήρξε και δημοσκόπηση που εμφάνισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται κατά μιάμιση μονάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τα δημογραφικά στοιχεία, είναι πασιφανής, στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η Pulse για την εφημερίδα “Το Ποντίκι”, η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες πλην αυτής των “60 και άνω”. Κοινό στοιχείο και των τριών δημοσκοπήσεων είναι η παγείωση της Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση και η διατήρηση των χαμηλών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ.

Πιο συγκεκριμένα, στη δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, η οποία προβλήθηκε την περασμένη Τρίτη, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 22,5% των προτιμήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ 22,3%, η Χρυσή Αυγή 9,7%, το ΠΑΣΟΚ 5,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 5,6% , η ΔΗΜ.ΑΡ. 4,6% και το ΚΚΕ 4,3%. Με αναγωγή τα ποσοστά μετατρέπονται σε 28,2% για τη Ν.Δ., 27,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 12,2% για τη Χρυσή Αυγή, 7,2% για το ΠΑΣΟΚ, 7,0% για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, 5,8% για τη ΔΗΜ.ΑΡ., και 5,3% για το ΚΚΕ. Στην παράσταση νίκης, η Ν.Δ. προσεγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 44,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ φθάνει στο 44,4%, σε αντίθεση με τον μήνα Δεκέμβριο, όπου τα ποσοστά ήταν 26,6% και 60,3%, αντίστοιχα.

Προβάδισμα 1,5 ποσοστιαίας μονάδας έναντι της Ν.Δ. δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η δημοσκόπηση της Pulse, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη από την εφημερίδα “Το Ποντίκι”. Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 21,5% και η Ν.Δ. 20%. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 12%, το ΠΑΣΟΚ με 6,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5%, το ΚΚΕ με 5% και η Δημοκρατική Αριστερά με 4%. Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με την ψήφο ανά ηλικιακή κατηγορία: στις ηλικίες 18 έως 29 ετών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 25% και η Ν.Δ. μόλις 10%, ενώ οι πολίτες από 30 έως 44 ετών επιλέγουν κατά 23% τον ΣΥΡΙΖΑ και κατά 14% τη Ν.Δ. Ακόμη και στις ηλικίες 45-59 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται καθαρά με 25% έναντι 17% της Ν.Δ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στη νεολαία (18 έως 29 ετών), που μαστίζεται από ανεργία της τάξης του 57%, τη Ν.Δ. ξεπερνούν και το “λευκό - άκυρο - αποχή” (13%), και η Χ.Α. (14%), και οι “αναποφάσιστοι” (11%).

Τέλος, στη δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα “Παραπολιτικά”, η οποία δημοσιεύτηκε χθες Σάββατο, η Νέα Δημοκρατία προηγείται οριακά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 25,5% έναντι 25,1%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 8,8%, και μετά το ΠΑΣΟΚ με 5,3%, η ΔΗΜ.ΑΡ. με 5,3%, το ΚΚΕ με 5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,8%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: