Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΞΕΒΡΑΚΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ!





Ο ΡΕΝ ΚΑΡΦΩΝΕΙ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ «ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ»

Ηχηρή διάψευση του πρωθυπουργού από την Κομισιόν και προσωπικά από τον Ολι Ρεν για τη δέσμευσή του κατά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, το Νοέμβριο, πως υπήρχε ρήτρα στη συμφωνία με την τρόικα ότι αυτά θα ήταν και τα τελευταία.

Απαντώντας γραπτώς σε σχετική ερώτηση του...

ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο κ. Ρεν ουσιαστικά «αδειάζει» τον Αντ. Σαμαρά καθώς όχι μόνον δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτής της ρήτρας αλλά, αντιθέτως, σημειώνει ότι έχει «συμφωνηθεί σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων» (εννοεί την περίπτωση μη επίτευξης των στόχων του προγράμματος) «οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για το σκοπό αυτό».

Παράλληλα, παραπέμπει στη δεσμευτική επιστολή της 7ης/12/2012 (Letter of Intent), που υπογράφουν, εκτός από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Πιο συγκεκριμένα, στο Letter of Intent, οι σχετικές παράγραφοι αναφέρουν τα εξής: «Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές που παρατίθενται στα συνημμένα μνημόνια είναι επαρκείς για την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε κάθε μέτρο, που μπορεί να είναι κατάλληλο για το σκοπό αυτό, ανάλογα με τις περιστάσεις. Θα διαβουλευθούμε με την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, πριν υιοθετήσουμε οποιαδήποτε τέτοια δράση και πριν από τις αναθεωρήσεις των πολιτικών που περιέχονται στα μνημόνια αυτά [...] Οι τριμηνιαίες εκθέσεις θα αξιολογούν την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος και θα αναδεικνύουν (reach understandings) κάθε πρόσθετο μέτρο που μπορεί να απαιτείται για την επίτευξη των στόχων του».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στη συνεδρίαση της 7ης Νοεμβρίου είχε δηλώσει: «Προβλέπεται ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία επώδυνα μέτρα, δηλαδή τα τελευταία που αφορούν περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων. Τα τελευταία. Κι όποια διόρθωση χρειαστεί στο μέλλον θα προκύψει από πάταξη της φοροδιαφυγής και μείωση της δημόσιας σπατάλης. Είναι, επίσης, η πρώτη φορά που μπαίνει τέτοια ρήτρα στη δανειακή σύμβαση».

Νέος πονοκέφαλος

Η χθεσινή γραπτή δήλωση-απάντηση του Ολι Ρεν έρχεται να προστεθεί στους πονοκεφάλους που ήδη προκαλούν στο κυβερνητικό επιτελείο η έκθεση του ΔΝΤ και οι προτάσεις για νέες παρεμβάσεις στους μισθούς και μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Αναλυτικά, η απάντηση του Ολι Ρεν έχει ως εξής... «Το μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2012. Οι πολιτικές που ορίζονται στο ΜΣ, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν πλήρως, θεωρούνται επαρκείς για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος και οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα που ενδεχομένως ενδείκνυνται για το σκοπό αυτό σε περίπτωση μεταβολής των περιστάσεων».

Του Σπυρου Καραλη

Από:  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: