Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σουλτς: Η καλύτερα εκπαιδευμένη ελληνική γενιά αποκλείστηκε από την εργασία.






«Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις περικοπές αλλά δεν έχουμε ιδιαίτερη ιδέα όταν το θέμα φτάνει στην τόνωση της ανάπτυξης», είπε στο Reuters ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία διαθέτουν ίσως τις καλύτερα εκπαιδευμένες γενιές που είχαν ποτέ, οι γονείς επένδυσαν πολλά στην...

εκπαίδευση των παιδιών τους, ότι έκαναν ήταν σωστό ... και που είναι έτοιμοι να δουλέψουν, η κοινωνία τους λέει "δεν υπάρχει θέση εδώ". Δημιουργούμε μία χαμένη γενιά» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πρακτορείο Reuters.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών σημείωσε ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει μεταξύ άλλων να ξεπεραστεί η γραφειοκρατία, με άμεση σύνδεση της ΕΕ με την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, φέρνοντας σαν παράδειγμα την Ελλάδα και την ηλιακή ενέργεια.

Με την παραδοσιακή «διαδρομή» μία απόφαση των Βρυξελλών κινητοποιεί κεφάλαια, σχεδιάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα, τα κεφάλαια διατίθενται στην κεντρική κυβέρνηση στην Αθήνα, περνάνε από αρκετά υπουργεία και τελικά καταλήγουν στις περιφερειακές και τοπικές Αρχές για να τα επενδύσουν.

«Μέχρι τότε, έχουμε ήδη γεράσει αρκετά... στο δικό μου μυαλό, άμεσοι δίαυλοι μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και περιφερειακών και τοπικών Αρχών είναι περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ», λέει ο Σουλτς.

Η άλλη εναλλακτική οδηγεί σε ένα σύστημα που απειλεί τον κοινωνικό ιστό της Ευρώπης, με τεράστια νεανική ανεργία όπως αυτή που μαστίζει την Ελλάδα. «Είναι μία απειλή για την κοινωνική συνοχή και εάν αυτή διαλυθεί, η χώρα εκρήγνυται. Αυτή είναι μία απειλή συνολικά για την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο 57χρονος Σουλτς που μετά το Λύκειο έπιασε δουλειά σαν πωλητής βιβλίων και δεν πήγε στο πανεπιστήμιο, «επιτέθηκε» και στην επιλογή απόλυτης στήριξης των τραπεζών, την ώρα που δεν υπάρχουν αντίστοιχες πρόνοιες για τις νέες γενιές εργαζομένων.

Σε κάποιο πρόσφατο δημόσιο διάλογο μία ισπανίδα «πρακτικά με ρώτησε: "Εχετε δώσει 700 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα, πόσα έχετε δώσει για μένα". Τι απάντησα; Οτι εάν δίνουμε 700 δισ. ευρώ για να σταθεροποιήσουμε το τραπεζικό σύστημα, πρέπει να βάλουμε τουλάχιστον άλλα τόσα για να σταθεροποιήσουμε τη νέα γενιά σε χώρες που αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. ... Είμαστε παγκόσμιοι πρωταθλητές στις περικοπές αλλά δεν έχουμε ιδιαίτερη ιδέα όταν το θέμα φτάνει στην τόνωση της ανάπτυξης», κατέληξε ο Σουλτς.

Πηγή:  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: