Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

H αγορά θεωρεί “βέβαιο” το λουκέτο και σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι

apergia


Σοκ  και δέος από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση κατά 30% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
Η συζήτηση για τη συγχώνευση μεταξύ του Mega και του Star μπορεί να έχει παγώσει, μετά την αρνητική στάση του Γ. Μπόμπολα στη σχετική πρόταση του Β. Βαρδινογιάννη, αλλά η δραματική μείωση της διαφήμισης στην τηλεόραση που μπορεί να έχει ως συνέπεια την καθίζηση των εσόδων στα 180 εκατ. ευρώ για το 2013, θα επαναφέρει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το ζήτημα.
Το πρόβλημα είναι πως αυτή η πτωτική τάση δεν φαίνεται να έχει τέλος, παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις, και έτσι και η τηλεόραση έχει μπει σε ένα σπιράλ θανάτου. Είναι κοινό μυστικό, πως μετά την κατάρρευση του Alter, οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών περιμένουν το κλείσιμο ενός ακόμη σταθμού!
Προς το παρόν οι παίχτες στην ελεύθερη τηλεόραση ακολουθούν μοναχικό δρόμο.
Το Mega επέλεξε τη νέα αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου κατά 15,1 εκατ. ευρώ, και ο όμιλος Βαρδινογιάννη την ενίσχυση του Star ως το τέλος του χρόνου, βάζοντας τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ το μήνα στα ταμεία του καναλιού.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς «κληρονόμησε» από τους Γερμανούς του RTL ένα καθαρό από δανεισμό  Alpha και έχει να καλύψει μόνο τις τρέχουσες ανάγκες λειτουργίας, ενώ αποστασιοποιημένος από την Ελλάδα δείχνει να είναι ο Θοδωρής Κυριακού , ο άνθρωπος που πριν από περίπου 3 χρόνια είχε θέσει το ζήτημα των συγχωνεύσεων.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει στείλει τις απόψεις της στο Σ. Κεδίκογλου για τις αλλαγές που θεωρεί πως πρέπει να γίνουν στην τηλεοπτική αγορά ξεκινώντας με το αίτημα να αποσυνδεθεί η κατοχή συχνότητας από τη λειτουργία μιας εταιρείας. Όταν μια εταιρεία όπως π.χ. στην περίπτωση του Tempo παύει να λειτουργεί, τότε αυτόματα ανακαλείται από το ΕΣΡ η άδεια του. Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών επιθυμούν να μπορεί μια εταιρεία να κατέχει περισσότερες της μιας συχνότητες, χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα πως στην ψηφιακή εποχή, κάτι τέτοιο θα είναι επιβεβλημένο από την εξέλιξη της τεχνολογίας.
Πρόβλημα και με τα ελληνικά προϊόντα
Το πρόβλημα με τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης απειλεί ευθέως τα ελληνικά προϊόντα. Οι πολυεθνικές εταιρείες δεν έχουν σταματήσει καθόλου να διαφημίζονται στην Ελλάδα. Το αντίθετο απαιτούν διαρκώς περισσότερο χρόνο, και μιας και είναι σχεδόν οι μοναδικοί διαφημιζόμενοι πετυχαίνουν να ρίχνουν τις τιμές έως και 70%, εξασφαλίζοντας την προβολή και την πώληση των προϊόντων τους. αντιθέτως οι ελληνικές εταιρείες, εξαιτίας της κατάστασης τους από την εφαρμογή του Μνημονίου αποσύρονται από τη διαφήμιση, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για τη μείωση της απήχησης της τεχνολογίας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτα ειναι καναλια η σκουπιδια;