Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Προϋπολογισμός: “Βουτιά” εσόδων 1,2 δισ.

 σταικουρας

 «Βουτιά» εσόδων 1,2 δισ. ευρώ δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 10μηνο, παρά την αισιοδοξία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπερκαλυφθεί έως το τέλος του έτους.
Με οδηγό την αναμονή των πολιτών για τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων, το γεγονός ότι εισπράχθηκαν δυο λιγότερες δόσεις ΕΝΦΙΑ αλλά και τις υψηλότερες επιστροφές φόρων κατά 270 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρσι, τα τακτικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 37,6 δισ. ευρώ στο 10μηνο, όταν θα έπρεπε, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο, τα 38,8 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκουρα, παρά το γεγονός ότι στους δυο μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ο ΕΝΦΙΑ απέδωσε στα ταμεία 1,2 δισ. ευρώ, οι δυο λιγότερες δόσεις του φόρου στέρησαν (θεωρητικά) 885 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι φορολογούμενοι φαίνεται ότι σταμάτησαν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους περιμένοντας την ανάσα των 100 δόσεων, η οποία για τον ΕΝΦΙΑ, ως γνωστόν, περιορίστηκε με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε ανάσα 12 δόσεων που υπό προϋποθέσεις μπορούν να γίνουν 24.
Την παρτίδα του προϋπολογισμού σώζουν για μια ακόμα φορά οι πρωτογενείς δαπάνες οι οποίες διαμορφώνονται σε επίπεδα κατά 2 δισ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, υπερκαλύπτοντας την τρύπα στα έσοδα.
Στο 10μηνο οι πρωτογενείς δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 33,8 δισ. ευρώ. Ετσι, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ ή 1,3% του ΑΕΠ όσο είναι και ο στόχος του μεσοπρόθεσμου.
Τα στοιχεία 9μηνου της Γενικής Κυβέρνησης, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,1 δισ. ευρώ ή 1,7% του ΑΕΠ, έναντι 1,9 δισ. ευρώ πέρυσι ή 1% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκουρα, βρισκόμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη και υπερκάλυψη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος, ενώ ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει γίνει στο 10μηνο λελογισμένη χρήση του αποθεματικού και έχουν αναλωθεί 850 εκατ. ευρώ ή το 75% του συνόλου, συμπεριλαμβάνοντας την έκτακτη επιχορήγηση 300 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέλαβε το δύσκολο ρόλο να υπερασπιστεί την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε το πρωί για εξαίρεση των πέντε δόσεων του ΕΝΦΙΑ και της τρίτης δόσης του φόρου εισοδήματος από τη ρύθμιση των 71-100 δόσεων στη Βουλή.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: