Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ευ. Τσακαλώτος: Καλωσορίζουμε την άποψη του ΔΝΤ για το χρέος - Ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει

Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους, δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών:

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι επαφές της κυβέρνησης με το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με την κατάρτιση της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του.

Σχετικά με το περιεχόμενο του προκαταρκτικού πορίσματος:


Καλωσορίζουμε την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος, καθώς τονίζει, για μία ακόμη φορά, το ζήτημα της μη βιωσιμότητας των μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων για μακρά περίοδο, όπως επίσης και την αναγκαιότητα σημαντικής απομείωσης του χρέους.


Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στο προκαταρκτικό πόρισμα καταγράφονται ξανά οι γνωστές διαφωνίες για το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


Υπενθυμίζεται ότι τα μεν εργασιακά προβλέπεται να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης για την δεύτερη αξιολόγηση, το δε ασφαλιστικό και φορολογικό έχουν ήδη κλείσει ως μέρος της πρώτης αξιολόγησης.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του στην Αθήνα στο πλαίσιο της κατάρτισης της έκθεσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του καταστατικού του. Στο προκαταρκτικό πόρισμα, το Ταμείο ζητεί να υπάρξει από τους Ευρωπαίους περαιτέρω ελάφρυνση -πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εξετάζεται- του χρέους, όπως και να υποστηρίξει πλήρως η Ευρώπη την Ελλάδα στο προσφυγικό. Ταυτόχρονα, όμως, επανέρχεται στις γνωστές ακραίες θέσεις του, καθώς ζητεί να μειωθούν περαιτέρω οι τρέχουσες συντάξεις, να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές, να μη γίνουν νέες ρυθμίσεις για οφειλές σε εφορία-ταμεία, να προχωρήσουν οι πωλήσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να επικεντρωθούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου και σε εκείνους που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν, να απελευθερωθούν πλήρως επαγγέλματα και αγορές, να αυξηθεί το όριο για τις ομαδικές απολύσεις κ.ά.


Η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ:

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τονίζει, στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα, πως η χώρα χρειάζεται σημαντική ελάφρυνση χρέους για να μπορέσει αυτό να καταστεί βιώσιμο και να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, λέγοντας πως οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι ρεαλιστικοί. Το Ταμείο σημειώνει επίσης την επιτακτικότητα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή και που, όπως σημειώνει το Reuters, δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ανέφερε ότι η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους, επισημαίνοντας ότι οι σημερινοί στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ πέραν του 2018 δεν μπορούν να επιτευχθούν.

«Οι τρέχοντες στόχοι των αρχών παραμένουν μη ρεαλιστικοί, καθώς βασίζονται στην υπόθεση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας» ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

«Δεν μπορούμε να υποθέτουμε ότι η Ελλάδα μπορεί απλά να αναπτυχθεί παρά το πρόβλημα με το χρέος της. Θα χρειαστεί νέα ελάφρυνση χρέους για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του» τονίζει. Το Ταμείο σημειώνει επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να μειώσουν γρήγορα τα επισφαλή δάνεια για να ανακάμψουν οι χορηγήσεις και ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: