Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου 2016

Αύριο, Δευτέρα λήγει η προθεσμία για Κυριακού και Καλογρίτσα - Λυσσαλέος πόλεμος από ΝΔ-καναλάρχες για μην επιβληθεί η νομιμότητα (ενημέρωση)


Εν αναμονή, έως αύριο το βράδυ, της καταβολής του τιμήματος της πρώτης δόσης από τους δύο εναπομείναντες υπερθεματιστές (17 εκατομμύρια από τον όμιλο Καλογρίτσα και 25 εκατομμύρια από τον όμιλο Κυριακού), μαίνεται η επίθεση καναλαρχών και αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης και του διαγωνισμού για την αδειοδότηση
Αύριο, Δευτέρα, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης και από τους δύο εναπομείναντες υπερθεματιστές Κυριακού και Καλογρίτσα για την απόκτηση άδειας τηλεοπτικού σταθμού, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή το ΣτΕ αποφαίνεται οριστικά για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού που επιβάλλει τη νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο.
Στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης κατά της κυβέρνησης και του διαγωνισμού επιστρατεύνοντα όλα τα όλα όπλα ενώ από την πλευρά της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι για τα δικά τους θαλασσοδάνεια από την Attica Bank και όχι μόνον. «Τα επισφαλή δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα πριν από το 2015, τότε που ήταν διορισμένοι στην Αττικής συνεργάτες των στελεχών της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης», ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές το Σάββατο απαντώντας σε ανακοίνωση της ΝΔ για το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Με τους προβολείς της πολυφωνικής ενημέρωσης στραμμένους στα «βοσκοτόπια» του κατασκευαστή Καλογρίτσα και στο δάνειο που πήρε από την Τράπεζα Αττικής, χάθηκαν στο σκοτάδι οι άλλες μεγάλες και «κόκκινες» δανειακές πρακτικές, όπως μας υπενθυμίζει σχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Σε προηγούμενο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας, αναφέρεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διόριζαν στελέχη στην τράπεζα, την περίοδο που δόθηκαν τα περισσότερα επισφαλή δάνεια ενώ υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank μεταξύ άλλων έχει δώσει και 13 εκατ. ευρώ σε δάνεια στα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα την πρώτη πενταετία της κρίσης. 
Η ΝΔ σε «γραμμή» καναλαρχών

Η κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τη ΝΔ φανερώνει τη σύμπλευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το μιντιακό κατεστημένο. «Η Νέα Δημοκρατία», αναφέρει από την πλευρά του ο Ν. Παππάς, «πόνταρε στην αποτυχία της οικονομίας. Θα ηρεμήσει αν ενεργοποιηθεί ο κόφτης. Πόνταρε στην αποτυχία του διαγωνισμού για τα κανάλια. Θα ηρεμήσει αν πάρει τηλεοπτική άδεια η Siemens. Δίνει μάχες οπισθοφυλακών και θα τις χάσει. Η κυβέρνηση προχωράει, εφαρμόζει το πρόγραμμά της, με την κοινωνία όρθια. Η Νέα Δημοκρατία ας μας κάνει μήνυση».

«Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ σκάβουν με επιμέλεια ένα λάκκο, στον οποίο τελικά θα πέσουν οι ίδιοι μέσα. Όπως διαβεβαίωσε η Τράπεζα Αττικής το δάνειο του κ. Καλογρίτσα είναι ενήμερο και καλυμμένο. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ούτε κάλυψη έχουν ούτε εξυπηρετούνται. Πρέπει να διαθέτουν αρκετό θράσος για να λένε όσα λένε και να μην απαντούν για το εάν και πότε θα εξοφλήσουν τα δάνειά τους τα δύο αυτά κόμματα. Δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι σε κάποια θέματα δεν είναι κατήγοροι, αλλά κατηγορούμενοι. Για μακρά περίοδο, η Τράπεζα Αττικής λειτούργησε ως «παραμάγαζο» του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, οι οποίες ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί», αναφέρει επίσης ο Γ. Δραγασάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στο tvxs.gr
Να ισχύσει η νομιμότητα

Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα ζητούμενα, όπως τονίζει στο κύριο άρθρο της η «Αυγή της Κυριακής»: Να μπει τάξη και να ισχύσει η νομιμότητα στο μιντιακό τοπίο - κάτι που μάλλον φαίνεται να έχουν αντιληφθεί και οι καναλάρχες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό, γι’ αυτό και έσπευσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση. Και να στηριχθεί η Attica Bank, η οποία σήμερα δεν κινδυνεύει από την κεφαλαιακή της επάρκεια, αλλά από τον ντόρο που γίνεται με το όνομά της.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, είναι “να υπερβεί οριστικά το πολιτικό σύστημα τη λογική των 'δικών' μας καναλαρχών, των 'δικών' μας επιχειρηματιών, των 'δικών' μας τραπεζικών. Και να υπάρξουν κοινοί κανόνες καθολικής εφαρμογής, διαφάνεια παντού, έλεγχος και λογοδοσία για όλους”. Αυτή η δήλωση του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη θα πρέπει να γίνει σημαία για όλους. Ώστε η μάχη κατά της διαπλοκής κάποια στιγμή να κερδηθεί. Χωρίς να εμφανιστεί μια νέα διαπλοκή.

«Νομίζω ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα υπάρχει μια κοινή παραδοχή ότι είναι ένα μεγάλο βήμα, υπήρξε μια μεγάλη τομή στις εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο τοπίο, στο οποίο επί δεκαετίες υπήρξε μια αναρχία και σε ένα βαθμό μια ανομία», υπογραμμίζει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής. «Από εκεί και πέρα οτιδήποτε υπάρχει ενδιάμεσα σε διαδικασίες -που ακριβώς επειδή αφορούν σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα δεν μπορεί παρά και να έχουν μεγάλες αντιπαλότητες-, οτιδήποτε είναι προβληματικό, επιλήψιμο ή αν υπάρξει οποιαδήποτε σκιά, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές, ζούμε σε ένα ευνομούμενο κράτος, υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας και από εκεί και πέρα όλες οι άλλες αρχές για να το εκκαθαρίσουν για να το διευκρινίσουν», προσθέτει ο Ν. Βούτσης και συμπληρώνει: «Δεν πρέπει, λοιπόν, να μπαίνει το άλογο μπροστά από τον αναβάτη και το αντίστροφο θα έλεγα στην περίπτωση μας, δηλαδή να μεγεθύνουμε καταστάσεις, ούτε να προκαλούμε περιττές πολιτικές εντάσεις, όταν όλα λειτουργούν και πρέπει να λειτουργήσουν στη βάση των νόμων των ψηφισμένων από το κράτος».

left.gr

Δημοσίευση σχολίου