Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου - Ελληνική διαβεβαίωση για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων έως το τέλος του μήνα


Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των εταίρων και της Κομισιόν στην εκπλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «καλή διάθεση» και το «εποικοδομητικό κλίμα» που επικρατεί στις συζητήσεις - Τι απαντάει η ελληνική πλευρά στη φημολογία των προηγούμενων ημερών για προβλήματα στην εκταμίευση της επόμενης υποδόσης

H πρόοδος που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα στην εκπλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ θα συζητηθεί στο Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, στη Μπρατισλάβα, σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ. Ειδικότερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να ενημερωθούν από τους εκπροσώπους των θεσμών και τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την υλοποίηση των ενδιάμεσων στόχων και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η ημερήσια διάταξη της επερχόμενης συνεδρίασης παραπέμπει στη δήλωση της Ευρωομάδας για την Ελλάδα στις 25 Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, «η πρόσθετη εκταμίευση μετά το καλοκαίρι στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης συνδέεται με την ολοκλήρωση των οροσήμων που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, καθώς και την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου». Η Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, έχει ακόμα λαμβάνειν 2,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δόσης του προγράμματος ύψους 10,3 δισ., που συνδέεται με την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκαν στις 21 Ιουνίου 2016.
«Πεποίθηση ότι ως το τέλος Σεπτεμβρίου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τα 15 προαπαιτούμενα για να εκταμιευθεί η δόση

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε έναντι των εταίρων και της Κομισιόν στην εκπλήρωση και των 15 προαπαιτούμενων δράσεων το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να γίνει η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό επισήμανε χθες, Τετάρτη, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην «καλή διάθεση» και το «εποικοδομητικό κλίμα» που επικρατεί στις συζητήσεις. «Είχαμε συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο, στο πλαίσιο του Εurogroup, ότι οι 15 προαπαιτούμενες δράσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα» είπε, προσθέτοντας: «Δεν θα υπάρξει πρόβλημα σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα αν πάμε στο τέλος του μήνα, ούτε η Ελλάδα έχει θέμα έλλειψης ρευστότητας».

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες προαπαιτούμενες δράσεις που πρέπει να εκπληρώσει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας, τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και τη διακυβέρνηση των τραπεζών. Ειδικά για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, είπε ότι εκκρεμεί ο διορισμός του εποπτικού συμβουλίου πριν τεθεί σε λειτουργία. «Η συμφωνία του περασμένου Μαΐου για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, η δόση θα αποδεσμευτεί στο σύνολό της όταν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα», είπε αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέφερε ότι πάνε σε ειδικό λογαριασμό και η καταβολή τους ελέγχεται από μηχανισμό, ενώ η εικόνα που είχε στις αρχές Αυγούστου ήταν ότι η καταβολή γινόταν κανονικά.

Ανέφερε ότι για δύο λόγους πρέπει να κλείσει το θέμα των προαπαιτούμενων το συντομότερο. Ο πρώτος λόγος αφορά το γεγονός ότι εάν τα χρήματα δεν εκταμιευτούν εντός του Οκτωβρίου, τότε θα πάψουν να είναι διαθέσιμα και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και επικύρωση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωθούν το προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης. «Η φιλοδοξία μας να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του φθινοπώρου παραμένει» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας όμως ότι ορισμένα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά, δεν μπορούν να κλείσουν σε 1-2 βδομάδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να αρχίσει η διαδικασία το συντομότερο.
Απαντήσεις στην κινδυνολογία

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «καθυστερήσεις που διαπιστώνουν οι δανειστές στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων», εκδόθηκε πρόσφατα ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, που, όπως υπογραμμίζει, η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ βρίσκεται εντός του προγραμματισμένου πλαισίου. Το «πράσινο φως» για τη δόση θα δοθεί μετά από την «έκθεση συμμόρφωσης», που θα συντάξουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, που θα επανέλθουν στην Αθήνα, στις 12 Σεπτεμβρίου. «Οπότε, έτσι και αλλιώς, το ζήτημα της εκταμίευσης της συγκεκριμένης υποδόσης δεν θα αποτελούσε αντικείμενο του άτυπου Eurogroup, που θα συνέλθει στη Μπρατισλάβα, στις 9 Σεπτεμβρίου» υπογραμμίζει το ΥΠΟΚ. Για ασύστολη κινδυνολογία με στόχο την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης κατηγόρησε τη ΝΔ ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, φέρνοντας ως παράδειγμα την προαναφερθείσα φημολογία των προηγούμενων ημερών για προβλήματα στην εκταμίευση της επόμενης υποδόσης και για μείωση των εσόδων του Αυγούστου. Ο Π. Ρήγας δήλωσε εμφατικά πως η εκταμίευση της υποδόσης θα πραγματοποιηθεί χωρίς κανένα πρόβλημα, αφού τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί και διευκρίνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για την μείωση που εμφανίζεται στα έσοδα του Αυγούστου, καθώς οφείλεται αποκλειστικά στην μετάθεση της πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβρη.

Η επιστροφή των αξιωματούχων

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης που προαναφέραμε, οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μέσα στις επόμενες βδομάδες, προκειμένου να ξεκινήσουν συζητήσεις με την κυβέρνηση για την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης. Στις Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν εμπλέκονται πλέον στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, την επιβεβαίωση των οποίων έχει αναλάβει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup και ο πρόεδρός της Τόμας Βίζερ. Σχετικά με την πορεία των εσόδων, από την οποία εξαρτάται και η ρευστότητα, τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο ξεπέρασε τον στόχο προς το καλύτερο, ενώ οι δαπάνες ήταν χαμηλότερες του στόχου, ωστόσο, όπως είπε, στη συνέχεια η κατάσταση αντιστράφηκε. Ο αξιωματούχος αναγνώρισε ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνουν υπολογισμοί σε σχέση με τα έσοδα και τις δαπάνες στην Ελλάδα γιατί οι αποκλίσεις είναι συνήθεις και μεγάλες, μάλιστα τα παρομοίασε με «κινούμενη άμμο», διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι προς το παρόν δεν φαίνεται κάτι ανησυχητικό στον ορίζοντα.

Ερωτηθείς για το θέμα του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, είπε ότι δεν έχει προγραμματιστεί συζήτηση στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup, αλλά δεν απέκλεισε μια τις διαστάσεις που έλαβε το θέμα τις προηγούμενες μέρες να τεθεί από τον έναν ή τον άλλο υπουργό. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία είναι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες και έχουν επικυρωθεί από τη Εurostat, ανέφερε. 

Μετά τη β’ αξιολόγηση η απόφαση του ΔΝΤ

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης παρέπεμψε στη συμφωνία του Εurogroup του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα επιληφθεί του θέματος το δ.σ. του διεθνούς οργανισμού. Όλα θα εξαρτηθούν, όπως είπε, από το πότε θα τελειώσει η δεύτερη αξιολόγηση, ώστε να γίνει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος ο διεθνής οργανισμός θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Δίνοντας την εικόνα της επόμενης μέρας στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, διαπιστώνει ότι υπάρχει «καλή θέληση», αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις είναι δύσκολες και υπάρχουν διαφορές, ωστόσο επισήμανε με έμφαση ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό αφού διαφορές υπάρχουν ακόμη και εντός των θεσμών. Αυτό που έχει σημασία είναι η εποικοδομητική προσέγγιση και η πολύ καλή διάθεση που υπάρχει από όλες τις πλευρές, κατέληξε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: