Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

Σύνοδος στο σκοτάδι





Αλαζόνες με άδεια και θυμωμένοι χωρίς άδεια, οι καναλάρχες άφησαν στο σκοτάδι τον πολίτη σχετικά με τη σύνοδο του Νότου.

του Νίκου Μωραΐτη

Αυτό που συνέβη χθες στην τηλεόραση ήταν μείζονος σημασίας. Ήταν ο πάτος του πάτου, σε μία μιντιακή δημοκρατία η οποία όσο ψυχορραγεί, τόσο πιο άγρια δείχνει τα δόντια της.
Τα έγραφα χθες, σχολιάζοντας την τηλεοπτική κάλυψη της αναμονής της αθηναϊκής συνόδου του Νότου, αλλά δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ακόμη και την ώρα της διεξαγωγής της τα κανάλια θα απαξιούσαν να διακόψουν το «μεταδίδεται σε επανάληψη» πρόγραμμά τους για να προβάλουν τις δηλώσεις Ολαντ, Ρέντσι, Τσίπρα και των υπολοίπων στην Αθήνα.
Απέναντι σε μία σύνοδο που εκνεύρισε το βορρά και έκανε τον Σόιμπλε να ξαναθυμηθεί τον εμπρηστικό εαυτό του, τα ελληνικά ΜΜΕ τήρησαν μία σιγή που μόνο ιχθύος δεν είναι.
Μία σιγή συμφερόντων, μία κατάπτυστη ομερτά της σιωπής απέναντι σε μία πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την Αθήνα, είχε πολλά ρίσκα και διοργανώθηκε με επιτυχία.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πιο ζοφερή πραγματικότητα: Ανάμεσα σε επηρμένους δεξιούς μιντιάρχες που εξασφάλισαν την άδεια και συνεχίζουν το προπαγανδιστικό έργο τους και σε στεναχωρημένους μιντιάρχες που βάζουν «μαύρο» στην είδηση επειδή δεν πήραν άδεια.
Όσο κρατήσει αυτή η φάση της επικύρωσης των νέων αδειών -το επόμενο τρίμηνο και βάλε δηλαδή- ένα είναι σίγουρο: θα ψάχνουμε την είδηση με το τουφέκι.
Το δρόμο στο σκοτάδι τον ξέρουμε: πολλαπλή ανάγνωση πολλαπλών πηγών, διασταύρωση, κριτική σκέψη και κουράγιο. Γιατί στην Ελλάδα του 2016 το να είσαι ενημερωμένος πολίτης θέλει κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: