Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016

Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε πρωτοβουλία διαίρεσης της Ε.Ε. (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)


Δεν επιθυμούμε να γίνουμε πρωτοβουλία διαίρεσης της Ε.Ε, αλλά μία πρωτοβουλία που θα συνεισφέρει στην ενότητα της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών, όπου συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.
Το διεθνές ενδιαφέρον προκάλεσε η Μεσογειακή Σύνοδος που έλαβε χώρα στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Στόχος της ήταν να τεθεί επί τάπητος μία ενιαία στρατηγική των χωρών που πήραν μέρος εν όψει της επερχόμενης Συνόδου των 27 στην Μπρατισλάβα. 
Μετά το πέρας της συζήτησης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους ηγέτες και τους αξιωματούχους των μεσογειακών χωρών που ήρθαν στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικότερο γεγονός την πραγματοποίηση της Συνόδου.
Υπογράμμισε ότι η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκλιση και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, ενώ σημείωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της Μεσογείου κατέληξαν σε ένα κοινό κείμενο, τη διακήρυξη των Αθηνών. Προανήγγειλε δε ότι η επόμενη συνάντηση θα λάβει χώρα στην Πορτογαλία.
Όπως είπε, «η Σύνοδος αναδεικνύει την κοινή μας βούληση να ενισχύσουμε τη συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης, συμμετέχοντας ενεργά στον διάλογο για το μέλλον της Ε.Ε., που ξεκινά σε λίγες ημέρες από τη Μπρατισλάβα».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται νέο όραμα, για να εμπνεύσει εκ νέου τους λαούς της, ενώ επέμεινε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, αλλά χρειάζονται μέτρα.
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την ασφάλεια, δυναμικών πρωτοβουλιών για την υπεράσπιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών.
«Αυτή η σύνοδος η πρωτοβουλία είναι μία θετική συμβολή στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μία πρωτοβουλία διχασμού της Ευρώπης. Μία πρωτοβουλία διαλόγου για να ενώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη».
Η ενότητα περνάει μέσα από τη σύγκλιση, επισήμανε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας πως «η επόμενη συνάντηση στην Πορτογαλία. Από τη μία άκρη της μεσογείου στην άλλη άκρη σε μία χώρα που βρέχεται από τον ατλαντικό αλλά έχει τα ίδια προβλήματα».

Ολάντ: Πρέπει να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, τόνισε από την πλευρά του ότι χρειαζόμαστε ενότητα και συνοχή και πως οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.
«Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας», πρόσθεσε.
«Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη», κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αναστασιάδης: Ήρθε η ώρα για αποφάσεις

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισε ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον διάλογο.
Υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ.
Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας.
Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης.

Ρέντσι: Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη

Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβας τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.
Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών.
Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

Κόστα: Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, τόνισε ότι «θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική».
«Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο» υπογράμμισε ο κ. Κόστα και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας».
Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Μουσκάτ: Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως «Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε».
Ο κ. Μουσκάτ εξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή».

Εγκιδάθου: Σημαντική πρωτοβουλία

«Ο Μαριάνο Ραχόι ήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώρας Φερνάντο Εγκιδάθου στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως «αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα».

Η υποδοχή των ευρωπαίων ηγετών

Ο οικοδεσπότης Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε σε φιλικό και θερμό κλίμα τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των συμμετεχουσών χωρών στα σκαλοπάτια της εισόδου του Ζάππειου Μεγάρου, οι οποίοι κατέφθασαν διαδοχικά.
Κατά την υποδοχή των ηγετών, τον Αλέξη Τσίπρα πλαισίωνε άγημα της Σχολής Ευελπίδων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Πρώτος ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Ακολούθησαν ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλικής Δημοκρατίας, Αντόνιο Κόστα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Εν συνεχεία κατέφθασαν διαδοχικά ο πρωθυπουργός της Ιταλικής Δημοκρατίας, Ματέο Ρέντσι, και ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.

Επίκληση στα κοινά προβλήματα και την αμοιβαία βούληση για μια καλύτερη Ευρώπη, παρά τις ποικίλες ιδεολογικές αναφορές των παρευρισκομένων, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της εισήγησής του στη Σύνοδο των χωρών του Νότου, που διεξάγεται στην Αθήνα.«Οι χώρες του Νότου έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που έχουν φτάσει όλο αυτό το διάστημα στα νότια σύνορα της ζώνης Σένγκεν.
«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους ηγέτες και εκπροσώπους των χωρών που δίνουν σήμερα το «παρών» στη Σύνοδο, με τον κ. Τσίπρα να συνδέει τη σημερινή Σύνοδο με αυτήν που θα ακολουθήσει στη Μπρατισλάβα.
Η επερχόμενη Σύνοδος χαρακτηρίστηκε σημαντική από τον πρωθυπουργό κι ας θεωρείται άτυπη. «Σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι η κοινή και εποικοδομητική συνδρομή των χωρών του Νότου για τον κρίσιμο διάλογο, αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ» κατέληξε ο ίδιος.
Η εισήγηση του πρωθυπουργού:


Οι επιδιώξεις της Αθήνας

Στόχος της Συνόδου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας. Όπως επανειλημμένα έχει αναλύσει ο Α. Τσίπρας, η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς. Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:
  • περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
  • η βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
  • να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Στον τομέα της Μετανάστευσης χρειάζονται:
  • αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
  • να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
  • η υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
  • η ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
  • η μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»
Στον τομέα της Ασφάλειας χρειάζονται:
  • η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
  • η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
  • να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
  • ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.
Τέλος, στόχος είναι η συνεργασία των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά.
Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου, εκπροσωπώντας τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.
Το πρόγραμμα της Συνόδου:
12:45-13:00: Αφιξη ηγετών και αντιπροσωπιών στο Ζάππειο Μέγαρο. Υποδοχή από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
13:00-14:45: 1η συνεδρία εργασιών.
15:00-15:15: Οικογενειακή φωτογραφία.
15:15-16:30: Γεύμα εργασίας.
16:46-17:15: Κοινές δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.
17:30-18:30: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: