Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Σκηνικό εκλογών

Οι υπουργοί χειροκρότησαν όρθιοι τον ΓΑΠ όταν εισήλθε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου. Το κλίμα στα Δελτία Ειδήσεων της ΝΕΤ και του Mega εορταστικό. Ο Πρωθυπουργός πανηγύρισε για την χθεσινή απόφαση της Συνόδου Κορυφής κι επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που αντιπολιτεύεται και δεν υπερψηφίζει την πολιτική του. Δημοσιογράφοι με πνιχτά χαμόγελα μας πετάν δισεκατομμύρια, ποσοστά, επιτόκια, μονάδες βάσης, επί τοις εκατό, ομόλογα και CDS, δάνεια, κουρέματα, στα μούτρα λες και είναι σερπαντίνες.
Το σκηνικό είναι έτοιμο. Τα φώτα άναψαν. Οι παλιάτσοι ένας-ένας βγαίνουν στη σκηνή. Το βλέπουμε.
Αυτοί που φαίνεται να απουσιάσουν, και να απουσιάζουν πεισματικά, είναι οι θεατές. Η πλατεία είναι άδεια.
Η Κυβέρνηση αναζητά ακροατήριο, φαν που θα χειροκροτούν και θα επιδοκιμάζουν. Οι πολίτες, στην καλλίτερη περίπτωση για εκείνη, είναι δύσπιστοι και διστακτικοί.
Και είναι φυσιολογικό.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι όλες οι δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση από την αρχή της θητείας τους, δεν τηρήθηκαν και όλοι οι στόχοι που τέθηκαν, απέτυχαν. Πιο πολύ, νομίζω, πάνω μας βαραίνει η πραγματικότητα. Πραγματικότητα που δεν μπορεί να μακιγιαριστεί από τα χαμόγελα των τηλεπερσόνων, τα χειροκροτήματα των υπουργών, τα πανηγυρικά tweet των λιγοστών οπαδών.
Και εν τέλει είναι ανησυχητικό που απλά ερωτήματα (τι θα γίνει με την ανεργία, την παιδεία, την υγεία, πόσο θα πέσει ακόμα το βιωτικό επίπεδο του μέσου πολίτη και πότε θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά και, βέβαια, ποιες είναι αυτές οι εμπράγματες εγγυήσεις που έχει δώσει ο κύριος ΓΑΠ στους δανειστές “μας” και για πόσα χρόνια ακόμα η Τρόικα θα μας ελέγχει και θα μας επιβάλλεται και ένα σωρό άλλα παρόμοια και γιατί ο κύριος Πρωθυπουργός αισθάνεται σε κάθε δημόσια εμφάνισή του την ανάγκη να μας διαβεβαιώνει ότι δεν είναι μειοδότης ή προδότης) όχι μόνο δεν απαντώνται, αλλά δεν τίθενται καν. Δεν έχω δε καμιά αμφιβολία, ότι οι οπαδοί του αποτυχημένου και με την βούλα πλέον Μνημονίου, που θα τύχει να διαβάσουν ετούτες τις γραμμές, θα ανατριχιάσουν με το “λαϊκιστικό” μου θράσος, που τολμάω να αναρωτιέμαι δημοσίως για τέτοια ζητήματα.
.
Το σκηνικό έχει στηθεί. Όλα φαντάζουν έτοιμα. Η ρητορική της κυβέρνησης και των φιλικών της ΜΜΕ δείχνουν ότι οδεύουμε σε εκλογές πολύ σύντομα.
Το πρόβλημα βέβαια είναι πως ό,τι κι αν αποφασίσει ο λαός, όσες φορές και να ψηφίσει, όσες κυβερνήσεις κι αν αλλάξει, η πολιτική της χώρας για τα επόμενα 30-40 χρόνια θα είναι η ίδια: Η λιτότητα που αποφάσισε χθες η Σύνοδος Κορυφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: