Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Σίγουροι για πτώχευση της Ελλάδας μέχρι τον Μάρτιο

Η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών προβλέπει πως η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με έρευνα της...
 Bank of America-Merrill Lynch την οποία δημοσιεύει το Reuters.
Ειδικότερα, το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει και μόνο το 8% θεωρεί ότι η χώρα θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Ενώ συνολικά το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα πτωχεύσει πριν το Μάρτιο του 2012.
Μάλιστα, το 31% τοποθετεί τη χρεοκοπία στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ ένα 18% τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ένα ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η μηνιαία έρευνα της εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν διαχειριστές κεφαλαίων, δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες για το τι είδους χρεοκοπία αναμένουν οι συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τον Γκάρι Μπέικερ, στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η ομάδα του εκτιμά ότι οι επενδυτές κάνουν λόγο για μια "οργανωμένη" χρεοκοπία αντί μιας ανεξέλεγκτης.
Κούρεμα έως και 65%

Δημοσκόπηση του Reuters αναφέρει πως 43 οικονομολόγοι εκτιμούν πως θα επιβληθεί ένα κούρεμα της τάξεως του 50% στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%.
Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει σε "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές κατά 21%. Ωστόσο, πολλοί αναλυτές και αξιωματούχοι θεωρούν ότι ένα τέτοιο "κούρεμα" δεν θα είναι αρκετό και έχουν προτείνει μια μεγαλύτερη περικοπή χρέους.
Μεταξύ άλλων, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Η ενδιάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων έδειξε ότι ίσως απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ.

Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/10/blog-post_6207.html#ixzz1bciI1LHQ

Δεν υπάρχουν σχόλια: