Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

«Και τις πέντε υπογραφές επί πίνακι» θέλουν οι Γερμανοί...


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΣ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ολα κρέµονται από µια κοινή «τζίφρα». Αν ο Αντώνης Σαµαράς δεν υπογράψει ιδιοχείρως τη Συµφωνία της 26ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ξαναδεί χρήµα από τους εταίρους της. «Θέλουµε και τις πέντε υπογραφές επί πίνακι» έλεγε πηγή του γερµανικού υπουργείου Οικονοµικών στο Βερολίνο εννοώντας εκείνες του Λουκά Παπαδήµου, του προέδρου της κεντρικής τράπεζας Γιώργου Προβόπουλου , καθώς και των αρχηγών των τριών κοµµάτων που υποστηρίζουν το «µνηµόνιο 2». «Οι δανειστές θα κάθονται σε αναµµένα κάρβουνα όσο δεν υπογράφει ο εν δυνάµει πρωθυπουργός της Ελλάδας». Αυτός είναι και ο λόγος, πρόσθεσε, που...
ο πρόεδρος του Eurogrοup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τον νέο πρωθυπουργό να µεταβεί εσπευσµένα για εξηγήσεις την ερχόµενη ∆ευτέρα στο Λουξεµβούργο.
Η ίδια πηγή φάνηκε ανήσυχη για την πορεία που παίρνουν οι διαπραγµατεύσεις του κ. Ευ. Βενιζέλου µε τον διευθυντή του ∆ιεθνούς Συνδέσµου Τραπεζών IFF Τσαρλς Νταλάρα σχετικά µε το «κούρεµα» των απαιτήσεών τους κατά 50%. «Ξέρουµε ότι ο Νταλάρα επιχειρεί να πείσει τους Ελληνες να αποδεχθούν την υπαγωγή των νέων οµολόγων στο βρετανικό δίκαιο» είπε. «Εµείς τους συµβουλεύσαµε να µην το κάνουν. Σε αντίθετη περίπτωση, θα χάσουν τον έλεγχο των κινήσεων. Οι τραπεζίτες θα µπορούν να επικαλούνται βρετανικούς νόµους που θα είναι εις βάρος των ελληνικών συµφερόντων».
Γενικά πάντως η Ελλάδα πέρασε σε δεύτερο πλάνο την τελευταία εβδοµάδα στο Βερολίνο. Τα θέµατα που κυριαρχούσαν ήταν η αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία και η εµβάθυνση της κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το αποκορύφωµα ήταν η ξαφνική διαµάχη µεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί σχετικά µε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Ο γάλλος πρόεδρος θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή του ρόλου της ώστε να γίνει, µέσω του EFSF, o βασικός δανειοδότης των χωρών της ευρωζώνης. Αυτό θα τις βοηθούσε να απαλλαχθούν από την πίεση των κερδοσκόπων. Η γερµανίδα καγκελάριος συνεχίζει να λέει πεισµατικά «όχι» σε αυτό, φοβούµενη ότι έτσι δεν θα αυξανόταν µόνο κάθετα ο πληθωρισµός αλλά θα σταµατούσε και κάθε διάθεση των κυβερνήσεων για µεταρρυθµίσεις.
«Ακριβώς η αγορά ιταλικών οµολόγων από την ΕΚΤ ήταν που έκανε τον Μπερλουσκόνι να καθυστερήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές» έλεγε η πηγή. « Και το ίδιο ίσως κάνει και ο Σαµαράς αν δεν δεσµευθεί ενυπογράφως για τις υποχρεώσεις του». Ενας άτυπος συµβιβασµός δεν αποκλείεται. « Η φράση-κλειδί γι’ αυτό βρίσκεται στο νέο πρόγραµµα των Χριστιανοδηµοκρατών που λέει ότι οι αγορές οµολόγων από την ΕΚΤ θα µπορούσαν in extremis να επιτραπούν» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Αλλά και µε τον Ντέιβιντ Κάµερον η κυρία Μέρκελ δεν τα πάει καλύτερα. Ο βρετανός πρωθυπουργός αποκρούει κάθε ιδέα για φορολόγηση των χρηµατοπιστωτικών συναλλαγών και συντάσσεται µε τον κ. Σαρκοζί στο θέµα της ΕΚΤ ενώ η καγκελάριος πρεσβεύει αντίθετα. Οι διαφορές τους έµειναν αγεφύρωτες και κατά τη συνάντησή τους την περασµένη Παρασκευή στο Βερολίνο, παρά το ρεσιτάλ χαµόγελων που έδωσαν οι δυο τους στην κοινή συνέντευξη Τύπου.
Και σαν να µην έφταναν όλα αυτά, η κυρία Μέρκελ έρχεται σε όλο και µεγαλύτερη ρήξη µε τους άλλους αρχηγούς της ευρωζώνης στο θέµα της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών αναφορικά µε την ευρωζώνη. «Θαυµάζω την καγκελάριο για το κουράγιο της να υπερασπίζεται τις αλλαγές – µόνη της εναντίον όλων στις συνόδους κορυφής» έλεγε τις προάλλες ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονοµικών Φίλιπ Ρέσλερ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ FLASH TV ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΙΣ 22:30 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΕΣΕΙΣ. LINK: http://www.flash-tv.gr/