Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Αχ Αντώνη, τι σου ’μελε...

Γράφει η Λώρη Κέζα
Τι τη θέλει την πολιτική αυτός ο άνθρωπος, αφού βασανίζεται. Αν εξαιρέσουμε τη βραδιά που εγκαινίασε το μουσείο Ακροπόλεως, η σταδιοδρομία του στα κοινά τού έφερε πρωτίστως πίκρες. Βέβαια δεν έχει ζήσει ακόμη τίποτε γιατί τα δύσκολα αρχίζουν σήμερα, μόλις ορκίσει τους υπουργούς του. Ο πρωθυπουργός κ. Αντουάν Σαμαράς καλείται να σώσει τη χώρα ως μπροστάρης της ύφεσης. Στα σχέδιά του υπάρχουν πέντε προβληματάκια, που προκύπτουν από συνδυασμό των συμφωνηθέντων της διετίας με την εγχώρια νοοτροπία αιώνων.
Πρώτο προβληματάκι: το Μνημόνιο έχει κολλήσει (δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου δηλαδή) και υπάρχουν δυνάμεις που το τραβάνε προς τα πίσω. Θα αποδεχτούμε ότι κάποια σημεία, όσα αφορούν την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας ή τη διευκόλυνση των ξένων επενδυτών χρειάζονται ξένους ενδιαφερόμενους οι οποίοι δεν μπορούν να συρθούν από το μαλλί. Σε όσα αφορούν την οργάνωση του κράτους, όπως η ταχύτερη απόδοση της δικαιοσύνης, η θωράκιση του τομέα της υγείας από τη σπατάλη, η αποδοτικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Σαμαράς θα μιλάει στον τοίχο. Οι απρόθυμοι δημόσιοι δεν υλοποιούν αποφάσεις που απαιτούν μόνο βούληση – χωρίς δηλαδή να χρειάζεται εκταμίευση χρήματος.
Δεύτερο προβληματάκι: δεν μειώνονται θεαματικά οι κρατικές δαπάνες. Με εξαίρεση τον στρατιωτικό εξοπλισμό, που σιωπηρά δεν έχει ανανεωθεί τον τελευταίο χρόνο, τα έξοδα δεν περιορίζονται. Οι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν στη θέση τους, ενώ υπήρχαν διαβεβαιώσεις για την απομάκρυνση από 150.000 έως 250.000. Οι άχρηστοι 10.000 οργανισμοί συνεχίζουν να λειτουργούν. Το συμμάζεμα στον τομέα της υγείας ξεκίνησε αλλά κι εκεί οι σπατάλες είναι εγκληματικές.
Τρίτο προβληματάκι: δεν περιορίζεται η γραφειοκρατία. Ο πληθυσμός των δημοσίων υπαλλήλων σε συνδυασμό με την πολυνομία δημιουργούν ένα κλίμα σαδιστικό απέναντι σε οποιονδήποτε θέλει να είναι δημιουργικός. Η πρωτογενής παραγωγή δεν υπάρχει επειδή εν πολλοίς το κράτος βάζει τρικλοποδιές στην ανάπτυξη. Για όποιον πάει να κάνει κάτι πάντα θα λείπει ένα έγγραφο, μια βεβαίωση που δεν είχε ζητηθεί. Ως συνοδευτικό πάντα υπάρχει ένα πρόστιμο για το έγγραφο που λείπει. Οπότε αντί να τρέχει κάποιος στις υπηρεσίες λέει «δεν κάθομαι καλύτερα σπιτάκι μου;». Και γίνεται υπάλληλος, για να παρέχει κι εκείνος υπηρεσίες.
Τέταρτο προβληματάκι: οι δανειστές πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη μείωση του εργασιακού κόστους. Ονειρεύονται μισθούς των 200 ευρώ. Για να υπάρξει ανάπτυξη. Βεβαίως κανείς δεν εξηγεί γιατί οι μεγάλοι μισθοί δεν αποτρέπουν την ανάπτυξη του βορρά. Οι μικροί μισθοί θα αποδυναμώσουν τα ταμεία (και την κοινωνική πρόνοια μαζί) ενώ η ανάπτυξη των ξένων επιχειρήσεων δεν εγγυάται ανάπτυξη της χώρας. Η συμπίεση των μισθών θα επιτρέψει τον πλουτισμό των επιχειρήσεων αλλά θα στερήσει το ρευστό από την αγορά, με όλα τα αλυσιδωτά αποτελέσματα που συγκεντρώνονται υπό τον γενικό τίτλο «ύφεση».
Πέμπτο προβληματάκι: ο μισός πληθυσμός δεν πληρώνει φόρους. Με έναν μαγικό τρόπο οι φοροφυγάδες εξακολουθούν να δημιουργούν τη μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά. Κι επειδή κανείς δεν θέλησε, κανείς δεν κατάφερε να τσακώσει τους κλέφτες, τα έξοδα συντήρησης τους κράτους βαρύνουν όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους, δηλαδή τους μισθωτούς και όσους έχουν ένα ψωροακίνητο. Κι ενώ στα μέσα ενημέρωσης παίζεται το θεατρικό δρώμενο «ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε θαλαμηγούς, σε μεγαλογιατρούς, σε καταθέτες Ελβετίας», οι μισθοσυντήρητοι είναι εκείνοι που θα περάσουν εφέτος το καλοκαίρι του φορολογικού κλαυθμού. Επειδή όμως ποδοπατήθηκε το όριο της λογικής, οι περισσότεροι δεν θα καταφέρουν να πληρώσουν όσα ζητούν τα εκκαθαριστικά. Απλά δεν έχουν.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να γιορτάσει την ανάρρησή του ανοίγοντας μια φιάλη καμπανίτη. Στο πρωθυπουργικό αξίωμα ταιριάζει πικρός καφές της παρηγοριάς.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

*mhn akoyw alla kala 8a pame 8a sw8oyme kai siga siga 8a ginoyme eyrwpaioi giati mexri twra den hmastan.
an pantws paroyn kainoyria metra na bgoyne oi psifoforoi toys alla osoi htan anti8etoi.alla na bgoyne enwmenoi
(*ayto edw einai eirwniko..)
alh8eia kyrie klyn giati den katargoume tis ekloges afou oi idioi kai oi idioi bgainoyn ta idia kommata.na allaksoyme to onoma toy politeymatos kai telos pantwn na kanoyme rizikes allages etsi wste na hshxasoyn ta probata kai oi lykoi.

Ανώνυμος είπε...

ΝΔ
Φιλοθέη 61,78%
Ψυχικό 58,36%
Εκάλη 70,01%

Ο λαός μίλησε...

Ανώνυμος είπε...

Αχ Ελλάδα τι σου 'μέλε να πάθεις.
Απο σήμερα μπορούν οι έλληνες που ψήφισαν ΝΔΣΟΚ του αντώνη και του βαγγέλα και ΡΗΜΑΔ του αξιοσέβαστου μπάρμπα φώτη κουρέλη να πανηγυρίζουν και να χαίρονται την ολοκαίνουργια κυβέρνηση που προέκυψε απο τις εκλογές ΠΑΡΩΔΙΑ της κυριακής.Όποιος λαός δεν γνωρίζει την ιστορία του είναι καταδικασμένος να εξαφανισθεί.Αλήθεια αναρωτήθηκε κανείς πως η ροή των αποτελέσματων έτρεχε με τέτοιες απίστευτες ταχύτητες το βράδυ της κυριακής.Όλοι οι δημοσιοκάφροι των μεγάλων καναλιών έτρεχαν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα απο πολύ νωρίς,σαν να ήθελαν να καθυσηχάσουν τα αφεντικά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.Απο εκείνο το σημείο και μετά άρχισε ένας αγώνας δρόμου να μας πείσουν ότι τα μεγάλααα απο - κόμματα κάνουν αγώνα δρόμου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ή συνευθύνης κατά τον στρουμπουλό σύντροφο βαγέλλα.Και πάνω εκεί μας προέκυψε ο σεβάσμιος φώτης κουρέλης της ΡΗΜΑΔ.Πιστός στις προεκλογικές του εξαγγελίες έσπευσε να στηρίξει αμέσως την κυβέρνηση των Νέων Δοσίλογων ΝΔΣΟΚ με ολίγη ΡΗΜΑΔ. Μπορούμε πλέον να κοιμόμαστε ήσυχοι αφού και κυβέρνηση αποκτήσαμε (καλοφάγωτη) και οι γνωστοί σαλιάρης άδωνις (πρώην βιβλιοπώλης του ΛΑΟΣ) και τσεκουράτος Μαυρουδής Βορίδης ( Πρώην Βαρύ πυροβολικό του ΛΑΟΣ) δεν υπουργοποιήθηκαν.Απο αύριο αρχίζουν όλα τα εύκολα για τον Έλληνα δηλαδή αυξήσεις μισθών πάντα σε ευρουλάκια Βρυξελλών,και όχι ψωροδραχμές ,επιστροφή όλων των εργασιακών δικαιωμάτων,σβήσιμο και όχι κούρεμα των χρεών των ελληνικών νοικοκυριών (το κούρεμα είναι μόνο για τους διεθνείς τοκογλύφους) και όλοι θα είμαστε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα.Άντε συνέλληνες να την χαιρόμαστε την νέα μας κυβέρνηση και να κοιμόμαστε ήσυχοι γιατί ασκήσαμε το δημοκρατικό μας δικαίωμα με υπευθυνότητα και με απόλυτη ελευθερία χωρίς ίχνος τρομοκρατίας.
Και όπως λέει και ο άδωνις γλυτώσαμε επιτέλους απο τα σφυροδρέπανα του Τσίπρα.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ..........................

Ανώνυμος είπε...

Υπουργός με… πρόστιμο από την Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Είναι όντως «έκπληξη» η ανάδειξη του κ. Γιώργου Βερνίκου σε υπουργικό θώκο (στη θέση του υφυπουργού στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου) στην κυβέρνηση συνεργασίας που έχει πρώτιστο καθήκον τη σωτηρία της χώρας, αλλά και την αποστασιοποίηση της από τα κακώς κείμενα που οδήγησαν την Ελλάδα, ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Και είναι έκπληξη διότι η υπόθεση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο εταιρείας του κ. Γιώργου Βερνίκου, «Βερνίκος Κόττερα», απασχόλησε επί μακρόν τις αρχές της Κεφαλαιαγοράς, το 2009 και είχε ως κατάληξη την επιβολή προστίμου ύψους 200.000 ευρώ στον ίδιο τον κ. Βερνίκο, αλλά και ισοϋψούς προστίμου στον κ. Γιώργο Λεβεντάκη (στον οποίο μεταβιβάστηκε από τον κ. Βερνίκο, ο έλεγχος της εταιρείας).

Η αιτιολογία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε συγκεκριμένα στις 09.12.2009 ότι τα πρόστιμα επιβλήθηκαν διότι «με εταιρικές ανακοινώσεις κατά το χρονικό διάστημα 2003 έως 2005 διέδιδαν ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας από τον κ. Γ. Λεβεντάκη και την αποχώρηση του κ. Βερνίκου από αυτή, καθώς και τη μεταβίβαση από την εταιρία προς τον τελευταίο του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων»....
www.euro2day,gr