Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις


Στη πιο δύσκολη φάση μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς ασκούνται πιέσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για αποδοχή μέτρων που απορρίπτει η τρόικα. Ανοικτά ζητήματα και στο «τραπέζι» των πολιτικών αρχηγών.

Το πρωί της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας για το πακέτο των 11,9 δισεκ. ευρώ. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 20:30 στο υπουργείο Οικονομικών και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με μία μικρή διακοπή στις 11 το βράδυ, καθώς ο κ. Τσόμσεν αποχώρησε για λίγο προκειμένου να μετάσχει σε μία τηλεδιάσκεψη.

Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση θα έχουν την επόμενη εβδομάδα οι πολιτικοί αρχηγοί,που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς στη συνάντηση δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στα νέα μέτρα.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ τόνισε: «Όσοι βιάστηκαν να πουν ότι το πακέτο έχει κλείσει, έκαναν λάθος. Αυτή η κοινωνία έχει συγκεκριμένες αντοχές και έχει και τα όριά της. Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και την επόμενη εβδομάδα. Η τρόικα να σταματήσει να επιτίθεται».

«Δύσκολη η διαπραγμάτευση»

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε: «Θα χρειαστούμε κάποιες ημέρες ακόμη. Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα».

Σχετικά με το αν θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις της κυβέρνησης από την τρόικα, τόνισε ότι «αυτό είναι το σημείο τριβής».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι ναι μεν υπάρχει συμφωνία σε μεγάλο μέρος του πακέτου των μέτρων, αλλά παραμένουν ανοικτά ορισμένα κομμάτια που έχουν κυρίως σχέση με τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Η κυβέρνηση εκφράζει συγκρατημένη βεβαιότητα ότι «θα τα βρει με την Τρόικα μέχρι την Κυριακή»

«Η κατάσταση περιγράφεται στη δήλωση του Ιωάννη Στουρνάρα», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Προσπαθούμε για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών. Στόχος είναι να προστατεύσουμε τα ασθενέστερα στρώματα», σημείωσαν οι ίδιες πηγές και έκαναν λόγο για «συγκρατημένη βεβαιότητα» ότι «θα τα βρει η κυβέρνηση με την Τρόικα» μέχρι την Κυριακή.

«Αναζητείται η χρυσή τομή στις προδιαγραφές που βάζει η κυβέρνηση και η Τρόικα», πρόσθεταν οι κυβερνητικές πηγές.

Βενιζέλος: «Υπερβολικό το ύψος των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις»

Επιφυλάξεις σχετικά με την «εσωτερική ισορροπία» του πακέτου των 11,5 δισ. ευρώ διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη σημερινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Βενιζέλος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι είχε συμφωνηθεί ότι από τα 11,5 δισ. μόνο τα 6,5 δισ. θα προέρχονταν από την περικοπή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων και τα 5 δισ. από τις περικοπές των δαπανών του κράτους. Ήδη, τόνισε, αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί και επέρριψε, έμμεσα ευθύνες στην τρόϊκα και στους υπουργούς, οι οποίοι, όπως είπε, πρέπει να έχουν μεγαλύτερη και τεκμηριωμένη συμβολή στην περικοπή δαπανών. Και χαρακτήρισε υπερβολικό το ποσό των 8 δισ., το οποίο προβλέπεται από το πακέτο να αντληθεί από τις περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, είναι ότι η τελική εσωτερική κατανομή του κόστους των μέτρων πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην αρχική συμφωνία. Επανέλαβε επίσης τη θέση του Κινήματος ότι δεν πρέπει να ληφθούν οριζόντια μέτρα και αυτό, όπως είπε, είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.

Στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών, όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν παρουσιάσθηκε ολοκληρωμένο το πακέτο των μέτρων, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ομάδας της κυβέρνησης και της τρόϊκας. Γι αυτό και δεν θα γίνει νέα σύσκεψη την Κυριακή, όπως ανέμενε ο κ. Βενιζέλος, αλλά μάλλον την επόμενη Τετάρτη. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να γίνει η σύσκεψη και να κλείσει το πακέτο μέχρι την επόμενη Πέμπτη, διότι ο ίδιος θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε εκ νέου ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και το πακέτο να κλείσει όσο γίνεται γρηγορότερα, γιατί η εκκρεμότητα δεν ωφελεί τη χώρα. «Μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει όπως- όπως και σε βάρος ή και τιμωρία της κοινωνίας, όπως το έχει κάνει πολλές φορές η τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος απάντησε και στις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν χθες το βράδυ και οι οποίες ήθελαν να απευθύνεται πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, «ελάτε κι εσείς στη διαπραγμάτευση». Το λένε άκομψα και δεν το εννοούν, είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επανήλθε στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, η οποία, όπως τόνισε, αν είχε συγκροτηθεί, όλες οι διαπραγματεύσεις θα είχαν γίνει από κοινού.

Τα μέτρα, είπε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να έρθουν στη Βουλή το ταχύτερο δυνατό, μια κι έξω και να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη ιστορία, μαζί με τα αντίβαρά της, ένα από τα οποία θα πρέπει να είναι και η καταβολή ολόκληρης της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη σύσκεψη συζητήθηκε, σήμερα, για πρώτη φορά το θέμα της επιμήκυνσης και η εφαρμογή των μέτρων σε δύο φάσεις και η πρόταση αυτή θα τεθεί στην τρόικα από τη διαπραγματευτική ομάδα. Με βάση την πρόταση αυτή αν στην πρώτη φάση, των δύο ετών, η Ελλάδα πετύχει τους στόχους που θα τεθούν, τότε δεν θα χρειαστεί η εφαρμογή των μέτρων της δεύτερης φάσης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι έχει λήξει η υπόθεση των ισοδύναμων μέτρων τα οποία απέτυχαν. Και τόνισε ότι πρέπει να δοθεί βάρος στα φορολογικά έσοδα. Ο ίδιος επισήμανε ότι η τρόϊκα ζητάει έσοδα 2 δισ., αλλά μπορούμε να πετύχουμε εντυπωσιακά έσοδα με ένα εθνικό φορολογικό σχέδιο και ανέφερε ως παράδειγμα την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, για την οποία δεν εφαρμόζεται ο ισχύων νόμος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η σύσκεψη, όπως πάντα, έγινε σε καλό κλίμα, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το κλίμα στην κοινωνία.

Η 8η Οκτωβρίου καταληκτική προθεσμία για τη συμφωνία με την τρόικα

Η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, αποτελεί την καταληκτική προθεσμία, προκειμένου να έχει επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων των 11,9 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ενώ θεωρεί ότι το γεγονός πως η τρόικα επανέρχεται σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «δείχνει διάθεση για συμβιβασμό».

Στη νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στις 18.00 στο υπουργείο Οικονομικών, η συζήτηση αρχίζει από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα, ύψους 9,5 δισ. ευρώ. Σε αυτά, περιλαμβάνονται περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, μετά και από τη δημοσιονομική αξιολόγηση του μέτρου από τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ.

Το υπόλοιπο ποσό (έως τα 9,5 δισ. ευρώ) καλύπτεται και από μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία έχει αποδεχθεί η τρόικα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η παροχή περιθωρίου ενός έτους σε όσους έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτού. Σε αντίθετη περίπτωση, θα «πέσουν» στα νέα αυξημένα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση. Εξάλλου, υπό συζήτηση παραμένει και το σχέδιο «νέου τύπου εφεδρείας» ή labour reserve όπως τη βαφτίζουν οι πιστωτές, σχέδιο που συνδυάζεται με την προαναφερθείσα παράμετρο της ώθησης στην πρόωρη συνταξιοδότηση.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να κλείσει το συνολικό πακέτο έως την ερχόμενη Κυριακή, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από την Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει έως την Κυριακή κατά 100% συμφωνία με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων, στόχος είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα κατά 95%. Για το εναπομένων ποσό θα συνεχιστεί η συζήτηση με τη συμβολή των τεχνικών κλιμακίων που θα παραμείνουν, ενώ οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στις αρχές Οκτωβρίου και πριν από το Eurogroup, για να «επικυρώσουν» την τελική συμφωνία. Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ελλάδα αποκλείει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα μέτρα ΔΕΝ πρέπει να περάσουν από τη βουλή!

Ανώνυμος είπε...

Χάρρυ,τα παπαγαλάκια του διευθαρμένου κλεπτοκρατικού μεταπολιτευτικού συστήματος μας λένε: Κάθε Έλληνας χρωστάει απο 28 εκ.€. Και εγώ ο φτωχός με τις άδειες τσέπες δικαιολογημένα αναρωτιέμαι: "Καλά πότε πέρασαν απ'τα χέρια μου τόσα χρήματα και δέν τόξερα; πότε τα δανείστηκα;"
Γι'αυτό καλύτερα φασίστας παρά ψεύτης και κλέφτης.