Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΟΝΤΡΟΜΑΛΑΚΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΩΣΟΥΝ Ο ΚΟΜΑΝΕΤΣΗΣ, Ο ΒΟΥΒΟΥΖΕΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΥΡΕΛΗΣ… KALO KOURAGIO!


Ολι Ρεν: Το 2014 θα αναθεωρηθεί (όντως) το σύστημα του κατωτατου μισθού!!!




Φρένο στις κυβερνητικές προσδοκίες για αναδιαπραγμάτευση στους σκληρούς όρους του Μνημονίου έβαλε η χθεσινή -Τρίτη 12 Φεβρουαρίου- τοποθέτηση στο Ecofin του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Ολι Ρεν, ο οποίος ταυτόχρονα επανέφερε το θέμα αναθεώρησης του κατώτατου μισθού που προσπάθησε την Τρίτη να κλείσει η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου. Συγκεκριμένα, ο Όλι Ρεν φέρεται να σχολίασε ότι τα περί λάθους στους πολλαπλασιαστές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως σωστό.
Η δήλωσή του αναδεικνύει για άλλη μια φορά το χάσμα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, τα οποία δοκιμάζουν τις αντοχές της οικονομίας της χώρας. Κατά πληροφορίες, το θέμα έθεσε εκ νέου στο χθεσινό Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ζητώντας όχι να ανοίξει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων του Μνημονίου, αλλά μια τοποθέτηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την παραδοχή του λάθους.
Το ίδιο είχε πράξει και στην συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, όπου παρούσα ήταν και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ωστόσο δεν αντέδρασε στην τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα.

Στην συνεδρίαση του Ecofin, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, εκπρόσωποι και άλλων χωρών που έχουν υπογράψει Μνημόνια ζήτησαν από την Κομισιόν μια έκθεση για τις επιπτώσεις των μέτρων που επιβάλλονται και την ύφεση που επιφέρουν.
Παρά τις προσπάθειες, η Κομισιόν έδειξε να κωφεύει, αφού δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για την εκπόνηση τέτοιας έρευνας. Μάλιστα, στο προχθεσινό Eurogroup ο επικεφαλής Γερούν Ντέισελμπλουμ χαρακτήρισε την όλη συζήτηση, για το λάθος στον πολλαπλασιαστή, ακαδημαϊκή.

Αναθεώρηση του κατώτατου μισθού το 2014
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή και της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Πουπάκη υπενθύμισε την πρόβλεψη του Μνημονίου αναφορικά με ενδεχόμενη νέα παρέμβαση στον κατώτατο μισθό. Ο κ. Χουντής σημειώνει πως «με σαφήνεια προκύπτει από την απάντηση ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει κι άλλο τους κατώτατους μισθούς από το 2014!!».
Συγκεκριμένα σε κοινή απάντησή του στις σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Ρεν δηλώνει ότι «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και συνέχισε τονίζοντας ότι «οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση».

Ολόκληρη η απάντηση του Όλι Ρεν
«Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.
Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.
Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ καθώς και με το άρθρο 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ [1], υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας.
Το άρθρο 28 του χάρτη προβλέπει ότι "οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη επιτρέπονται περιορισμοί των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Χάρτης, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων"».
Με αφορμή την απάντηση ο κ. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε μπροστά σε άλλη μια ακραία υποκρισία των κυβερνητικών συνεταίρων που μάταια προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα.
Όπως προκύπτει από την απάντηση Ρεν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά ότι για το 2014 θα μειώσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς από 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός, θα ορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: