Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΦΤΥΣΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕ…




Πάλι αδιάβαστο το πιάνω το μυαλοτσαλακωμένο το Πρετεντέρι. Ρε αγορίνα, δίπλα σου τον έχεις τον Μοσχ
oσπουδαγμένο τέως σύντροφο και νυν δεξιοδεκανίκιο Παύλο Τσίμα την ΔΟΛιοφθορέα,  γιατί δε ρωτάς τι σημαίνει «ραντεβού στα γουναράδικα;»
Το Παυλάκι ξέρει… Ξέρει και παραξέρει, αλλά από την πολλή γαργάρα έχασε τη φωνή του το συμβιβασμένο!
Πες μου ρε μυαλοετοιμόρροπο Πρετεντεράκι από πού έβγαλες το «θα σας γδάρουμε» από τα συμφραζόμενα;
Πόσο αστείος είσαι ρε φίλε, πόσο μικρός, πόσο ασήμαντος και πόσο δούλος!
Ο Άρης, πάμπτωχε φίλε μου, πήγε, στο ραντεβού του στα γουναράδικο… Μόνο που το κεφάλι του το περιέφεραν τα ένδοξα φασισταριά από χωριό σε χωριό απάνω σ’ ένα παλούκι…
Ούτε για φτύσιμο δεν είσαι δυσοίωνε… Ακόμα και το σάλιο φοβάται  μη λερωθεί μόλις σε αγγίξει… Μάθε λοιπόν, σκατόμυαλε:

Τι σημαίνει η έκφραση «ραντεβού στα γουναράδικα».

Ας ξεκινήσουμε από τη γλώσσα των αγρίων γουνοφόρων ζώων, των κουναβιών και κυρίως των αλεπούδων που κάποτε τις κυνηγούσαν απηνώς για το δέρμα τους και ήταν μάλιστα επικηρυγμένες. Κάθε φορά λένε που έβγαιναν οι αλεπούδες για τροφή, είτε στα χωράφια, είτε στα κοτέτσια ποτέ δεν ήταν βέβαιες πως θα επιστρέψουν στη φωλιά τους και έλεγαν μεταξύ τους σαν αστείο τον χαιρετισμό «καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Όπερ σήμαινε ότι αν έπεφταν σε κάποια παγίδα ή τις σκότωναν οι κυνηγοί, θα συναντιόνταν πάλι στον πάγκο του γουναρά όπου το τομάρι τους θα γίνονταν ρούχο, αντικείμενο ή κάποιο αξεσουάρ να στολίσει το κορμί ή το σπίτι.

Αυτή ήταν μια από τις πολλές λαϊκές εκφράσεις που χρησιμοποιούσε ο Άρης Βελουχιώτης σαν ήθελε να σχολιάσει το μέλλον το δικό αλλά και των πιστών συντρόφων του.

Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία ο Άρης ήξερε πως το τομάρι του θα έφτανε κάποια στιγμή στα «γουναράδικα» για να το κάνουν κομμάτια οι εχθροί του και οι «φίλοι» του.

pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: