Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Σκληρός τζόγος με τις τηλεοπτικές άδειες - Ποιοι κόβονται ποιοι περνάνε

Κάμερες
Κάμερες

Έντονο παρασκήνιο πίσω από την αδειοδότηση για τηλεοπτική συχνότητα
 
 
Εντεκα μνηστήρες για τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας, 33 εκατ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές και 330.000 ευρώ κατατεθειμένα σε σχετικά παράβολα για την κατάθεση φακέλων.
Την αποσφράγιση των φακέλων πραγματοποίησε χθες η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού για να διαπιστώσει αν έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά σύμφωνα με την προκήρυξη.
Κανένας για την ώρα δεν απορρίπτεται καθώς αυτό θα ανακοινωθεί με την προσωρινή λίστα στις 14 Ιουλίου.
Ο πιο ελλιπής φάκελος ήταν αυτός του Γιώργου Καρατζαφέρη (πρώην προέδρου του ΛΑΟΣ και νυν της Εθνικής Ενότητας) του ΑRΤ TV, ενώ από τον φάκελο του MEGA έλειπε η τραπεζική ενημερότητα.
Θα υπάρξει περιθώριο συνολικά 25 ημερών για κατάθεση ενστάσεων και την εξέτασή τους από την αρμόδια Επιτροπή. Αυτά είναι τα πρώτα βασικά στοιχεία του... παζλ για την πολυαναμενόμενη (12 με 17/8 αν όλα πάνε βάσει του κυβερνητικού χρονοδιαγράμματος), δημοπρασία των αδειών για τη μικρή μας οθόνη.
Τρίτη προσπάθεια
Πρόκειται για την τρίτη προσπάθεια αδειοδότησης, αλλά πρώτη μέσω δημοπρασίας. Τις δύο προηγούμενες φορές, οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι με αποτέλεσμα επί σχεδόν δυόμισι δεκαετίες τα κανάλια να λειτουργούν με συνεχείς παρατάσεις (που κρίθηκαν και αντισυνταγματικές) των λεγόμενων προσωρινών αδειών νομίμως λειτουργούντων!
Πάντως, αν η τωρινή διαδικασία ολοκληρωθεί θα αλλάξει το υφιστάμενο τηλεοπτικό τοπίο, καθώς τουλάχιστον τα μισά κανάλια εθνικής εμβέλειας, από τα οκτώ που εκπέμπουν σήμερα, θα υποχρεωθούν να κατεβάσουν οριστικά ρολά.
Επιτυχημένη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς τονίζοντας ότι πρόκειται για την υλοποίηση «βασικής προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από 25 χρόνια ανομίας, το τηλεοπτικό τοπίο στη χώρα μας θα λειτουργήσει για πρώτη φορά με όρους νομιμότητας, διαφάνειας και υγείας. Βάλαμε τέλος στο τρίγωνο της διαπλοκής “κανάλια-τράπεζες-πολιτικοί”».
Για τις 11 υποψηφιότητες σημείωσε ότι συνιστούν την καλύτερη απάντηση σε όσους έδωσαν «μεγάλη μάχη να μη γίνει ποτέ ο διαγωνισμός», ενώ έκλεισε και «ραντεβού στις αρχές Αυγούστου, για τη δημοπράτηση των αδειών, από την οποία θα προκύψουν τα τέσσερα ιδιωτικά κανάλια που θα απαρτίζουν το νέο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας, από τη νέα σεζόν».
Τηλεοπτική άδεια διεκδικούν τόσο το αφεντικό του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μέσω της «Dimera Media Investments Limited», η οποία διαθέτει και τις μετοχές του ΠΑΟΚ, αλλά και το αφεντικό του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, με την «Αλτερ Εγκο Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε.».
Πρόκειται για δύο από τις νέες ισχυρές υποψηφιότητες, ενώ εντύπωση προκαλεί μία τρίτη, αυτή της «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου Α.Ε.», θυγατρική της κυπριακής «SNP Southeast Network Public Limited» της οποίας το 99% κατέχει ο Νικόλαος Ντάβαρης.
Σύμφωνα με το banginews.gr (Νίκος Καρούτζος) είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κύπρου και οι ιδιοκτήτες της ανήκουν «στον κύκλο των στελεχών των επιχειρήσεων της οικογένειας Βαρδινογιάννη». Κι επειδή ορισμένοι μπορεί να αναρωτηθούν πού είναι το περίεργο, να επισημάνουμε ότι συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη είναι το STAR και το MEGA που επίσης κατέθεσαν φακέλους.
Ναι, όσοι περίμεναν ότι το MEGA (Τηλέτυπος - συμφερόντων Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα και Ψυχάρη, ενώ στην περιβόητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμμετάσχει και ο Φιλιππόπουλος) θα βρεθεί εκτός διαδικασίας, έκαναν λάθος. Τουλάχιστον για την ώρα.
Τα στελέχη του καναλιού κατέθεσαν φάκελο, καθώς φαίνεται ότι εξασφάλισαν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, όχι όμως και τραπεζική για την οποία λέγεται ότι σε έγγραφό τους σημειώνουν πως αναμένεται από τις τράπεζες.
Και το STAR όμως κατέθεσε φάκελο μέσω της εταιρείας «Νέα Τηλεόραση Α.Ε.».
Πολλή... μπάλα
Τον δικό της φάκελο κατέθεσε και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ (συμφερόντων Γιάννη Αλαφούζου που είναι και πρόεδρος του Παναθηναϊκού) μέσω της «Ειδήσεις Ντοτ Κομ Ανώνυμη Ραδιοτηλεοπτική και Εμπορική Εταιρία Παροχής Πληροφοριών και Ενημέρωσης - ΣΚΑΪ ΑΕ» όπως βέβαια και ο Αντέννα TV Α.Ε. συμφερόντων της οικογένειας Κυριακού.
Από τους σταθμούς που εκπέμπουν πανελλαδικά σήμερα, φάκελο διεκδίκησης άδειας κατέθεσε ο ALPHA (συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά) μέσω της «ALPHA Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε.», το Εpsilon TV με τη «Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε.» συμφερόντων Φίλιππου Βρυώνη (με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά πρότεινε ελάχιστη τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας τα 35 εκατ. ευρώ!) καθώς και το ΑRΤ TV συμφερόντων Γιώργου Καρατζαφέρη μέσω της «City News ΑRΤ TV».
Στις νέες... αφίξεις διεκδίκησης άδειας είναι και ο Ιωάννης - Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας με την «Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», ο πατέρας του οποίου ήταν εκ των βασικών μετόχων της εφημερίδας «Πρώτη».
ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: