Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Συνάντηση Ομπάμα - Τσίπρα με χρέος και προσφυγικό στο επίκεντρο. Μηνύματα Ομπάμα στους Ευρωπαίους

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα είχε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. 


Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το χρέος και την προσφυγική κρίση ενώ ψηλά στην ατζέντα της συνάντησής τους ήταν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει αλλά και το Brexit. σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους. Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ συζήτησε επίσης με τον κ. Τσίπρα την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων.
Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση του Μέγαρου Μαξίμου, αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού. Επίσης, ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.
Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.
Στην περίπου 30λεπτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο ήταν παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
O κ. Τσίπρας συναντήθηκε επίσης με τους Ρέντσι, Ολάντ και Κόστα για τη συνεργασία νοτίων και προοδευτικών κατα της λιτότητας καθώς επίσης και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν όπου η τρομοκρατία στην Τουρκια, η συνέχιση συνεργασιας για την προσφυγική κρίση και το Κυπριακό τέθηκαν επί τάπητος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε και μία σύντομη συνομιλία με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τρουντό.
sjyhfgs
ahkjgdkaj
ahsfajdfa
ahfdahjfdjahdf
ghdmk

Δεν υπάρχουν σχόλια: