Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Ισόβια κάθειρξη σε Παπαγεωργόπουλο, Λεμούσια και Σαξώνη

Καταδικαστική είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, ο δικαστής έκρινε ένοχο τον ΠαναγιώτηΣαξώνη και του επέβαλε ισόβιακάθειρξη για υπεξαίρεση και επιπλέον 9 έτη για πλαστογραφία και νομιμοποίηση παράνομου χρήματος. Επίσης του επιβλήθηκε χρηματικήποινή ύψους 1.778.000 ευρώ....
Ο ΜιχάληςΛεμούσιας κρίθηκε ένοχος για την υπεξαίρεση και καταδικάστηκε σε ισόβιακάθειρξη, καθώς και σε φυλάκιση 18 μηνών για πλαστογραφία.

Στον ΒασίληΠαπαγεωργόπουλο ο δικαστής επέβαλε ισόβιακάθειρξη.

Τέλος, ο Γκόλας καταδικάστηκε σε 15 χρόνια με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ και ο Γκαϊτατζής σε 10 χρόνια με χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ, ενώ και στους δύο απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα.

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Εφετείου, το κλίμα ήταν ιδιαίτερο φορτισμένο. Η σύζυγος του πρώην δημάρχου έπεσε στην αγκαλιά του και ξέσπασε σε λυγμούς. Ο ίδιος ζήτησε το λόγο και είπε στο δικαστήριο ότι δεν είχε καμία σχέση με την υπεξαίρεση. "Κάποιοι θα πεθάνουν από τύψεις για αυτό που έγινε" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο δικαστής του απάντησε : "Πάντως δεν θα είμαστε εμείς αυτοί κ. Παπαγεωργόπουλε".

Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο βγάζει καταδικαστική απόφαση σε βάρος πολιτικού άρχοντα.

Η πορεία της σημερινής συνεδρίασης του Εφετείου

Ύστερα από 5μηνη ακροαματική διαδικασία, διάστημα στο οποίο έγιναν συνολικά 50 συνεδριάσεις και εξετάστηκαν 60 μάρτυρες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε σήμερα ένοχους για την υπόθεση της υπεξαίρεσης από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης τον πρώην δήμαρχο, Βασίλη Παπαγεωργόπουλο για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση, καθώς και τον στενό συνεργάτη του και πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια ως ηθικό αυτουργό της υπεξαίρεσης.
Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία, ενώ αθώος κρίθηκε για τις κατηγορίεςυπεξαίρεσης πριν το 1999.

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης οι διευθυντές της ταμειακήςυπηρεσίας, κύριοι Γκόλας και Γκαϊτατζής για παροχή κατ ' εξακολούθηση άμεσης συνδρομής στην υπεξαίρεση, ενώ κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της πλαστογραφίας.

Νωίτερα το δικαστήριο είχε αποφανθεί για την αθωωότητα των τριών αντιδημάρχωνΟικονομικών, κυρίων Γερογιάννη, Αθανάσαρου και Ζορπίδη, καθώς θεωρήθηκε ότι ουδεμία ανάμειξη είχαν στην εγκληματική δραστηριότητα του ΠαναγιώτηΣαξώνη. Δεν έλαβαν χρήματα και δεν είχαν γνώση των όσων συνέβαιναν, απλώς τελούσαν τα καθήκοντά τους από τη θέση που τους είχε ανατεθεί. Αθώοι κρίθηκαν και οι υπάλληλοι του δήμου οι οποίοι, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν είχαν καμία λειτουργική συνάφεια με τη δραστηριότητα του Σαξώνη και δεν γνώριζαν τη δράση του. Την αθώωσή τους είχε ζητήσει και ο εισαγγελέας.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι το ποσό της υπεξαίρεσης ήταν 17.962.000 ευρώ.

Με την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου, ο ΜιχάληςΛεμούσιας ζήτησε το λόγο και είπε ότι "Χύνεται αθώο αίμαι για την κοινή γνώμη".

Μετά από μία σύντομη διακοπή, ξεκίνησε και πάλι η δίκη με τον δικαστή να δίνει το βήμα στους συνήγορους υπεράσπισης των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι προκειμένου να ζητήσουν ελαφρυντικά.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης και των 5 ενόχων επικαλέστηκαν το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και ο καθένας ξεχωριστά εξέθεσε την πολιτική σταδιοδρομία και την όλη κοινωνική ζωή και παρουσία των κατηγορουμένων που εκπροσωπούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ο δικηγόρος του κ. Γκαϊτατζή εξέθετε τον πρότερο έντιμο βίο του πελάτη του, εκείνος δάκρυσε.

Εν συνεχεία ο εισαγγελέας πρότεινε να γίνει δεκτό το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου για όλους τους κατηγορουμένους, ενώ για τον Παναγιώτη Σαξώνη ζήτησε να του αναγνωριστεί επιπλέον το ελαφρυντικό ότι συνέβαλε στο να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Στη συνέχεια ο εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινές για τους κατηγορουμένους. Συγκεκριμένα, για τον Παναγιώτη Σαξώνη πρότεινε ισόβιακάθειρξη για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος, 3ετή φυλάκιση για πλαστογραφία και 8 χρόνια για νομιμοποίηση παράνομου χρήματος.

Για το Μιχάλη Λεμούσια εισηγήθηκε ισόβιακάθειρξη για υπεξαίρεση και 18 μήνες για πλαστογραφία.

Για τον πρώην δήμαρχο, ΒασίληΠαπαγεωργόπουλο ο εισαγγελέας πρότεινε ισόβιακάθειρξη.

Για τον Γκόλα εισηγήθηκε 17 χρόνια και για τον Γκαϊτατζή 12 χρόνια φυλάκισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαστής, αναφερόμενος στο ΒασίληΠαπαγεωργόπουλο, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν γίνεται πολιτικός άρχοντας που εκλέγεται σε μία τέτοια θέση όπως η δημαρχία της Θεσσαλονίκης, να προβαίνει σε υπεξαίρεση την επόμενη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, αν δεν είναι εξοικειωμένος με το οικονομικό έγκλημα, αφήνοντας σαφείς υπόνοιες για ανάλογες πράξεις κατά την προηγούμενη πολιτική του σταδιοδρομία.

Η τελευταία συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων γίνεται υπό έντονη αστυνομική παρουσία τόσο μέσα όσο και στην είσοδο της αίθουσας του δικαστηρίου, ενώ υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι.

Μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας, οι ένοχοι πλέον της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, εξήλθαν από το δικαστικό μέγαρο και πήραν το δρόμο προς τις φυλακές. Ο Μιχάλης Λεμούσιας εξερχόμενος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον τους.

http://thousandnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: