Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο

Έντονες αντεγκλίσεις, ένταση και διαφωνίες κυριάρχησαν στη διαδικασία με αποτέλεσμα να κάνει «διορθωτικές αλλαγές» ο κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο 
 
Επιμέλεια: Λουκιανός Κάλλιμπαν

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής μετά την ψηφοφορία στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθούν τα 2,8 εκατ. ευρώ για την απαιτούμενη που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας. Ήταν μια έντονη συνεδρίαση με αντεγκλίσεις, διαφωνίες και εντάσεις.

Το θέμα είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να κάνει κάποιες μικρές διορθώσεις τις τελευταίας στιγμής ύστερα από την έντονη πίεση της αντιπολίτευσης.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας διαμορφώνονται ως εξής:

«Ναι» ψήφισαν  168 βουλευτές

«Όχι» ψήφισαν  123 βουλευτές

«Παρών» ψήφισε ένας βουλευτής

 Συνολικά ψήφισαν 292 βουλευτές

Από τις πρώτες διαπιστώσεις φάνηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τηρήσει τα προσχήματα και να συνεχίσει τακτική υποτέλειας προς την τρόικα. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η αντιπολίτευση για πρώτη φορά φάνηκε ιδιαιτέρως επικριτική και αυστηρή προς την τρικομματική κυβέρνηση την οποία σφυροκόπησε επανειλημμένως.

Οι «βελτιώσεις»

Μετά από την έντονη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών αναγκάσθηκε να δεχθεί περισσότερες δόσεις, μείωση οφειλής ή και εξαίρεση από το χαράτσι για όσους είναι στο όριο της φτώχειας, με προσθήκη που κατέθεσε το απόγευμα στο πολυνομοσχέδιο.

Ειδικότερα για πρόσωπα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια, θα πληρώνουν το χαράτσι στα ακίνητα σε περισσότερες δόσεις ή θα μειωθεί το ύψος τους ή θα έχουν πλήρη απαλλαγή από αυτό.

Η τροπολογία αφορά σε ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία. Συμφωνήθηκε ώστε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως να καθοριστούν τα κριτήρια και τα όργανα που θα την εφαρμόσουν.

Ο κ. Στουρνάρας κατέθεσε αναδιατύπωση που επιχειρεί να απαντήσει στις ανησυχίες των επιχειρήσεων στις περιοχές Μακεδονίας και Θράκης, για τις κρατικές ενισχύσεις που είχαν λάβει και που σήμερα καλούνται να επιστρέψουν εντόκως πίσω, έχοντας κριθεί παράνομες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η τροπολογία προβλέπει πως για καθεστώτα κρατικών ενισχύσεων παραμεθορίων περιοχών, που είχαν θεσμοθετηθεί τουλάχιστον πριν από 15 χρόνια, και τα οποία έχουν κριθεί παράνομα αλλά η επίσημη διαδικασία έρευνας ξεκίνησε πριν από 8 έτη ή αργότερα, η απόφαση ανάκτησης των χορηγηθέντων πόρων, διαβιβάζεται στην Κομισιόν «ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα ανάκτησης με ευνοϊκότερους όρους, για λόγους προστασίας της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Οι δύο προσθήκες, απαντούν σε σειρά παρατηρήσεων βουλευτών, που εκφράστηκαν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών και στην Ολομέλεια.

Έγινε επίσης δεκτό το άρθρο της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων σε ΟΤΑ. Ο κ. Στουρνάρας δέχθηκε ένα από τα τρία άρθρα της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, θέμα που προκάλεσε εσωτερικές τριβές στην κυβέρνηση.

Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε τη ρύθμιση που αφορά σε εκτέλεση προγράμματος ολιγόμηνης απασχόλησης ανέργων σε Δήμους και Περιφέρειες, όχι όμως και τα άρθρα για τη μείωση εργοδοτικών εισφορών, ορισμένων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας.

Ο υπουργός εξήγησε ότι «δεν έχουμε τους δημοσιονομικούς πόρους» για να στηριχθεί το μέτρο, ωστόσο δεσμεύθηκε να το ξαναδεί όταν θα υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό.

Επιπλέον, με άλλη προσθήκη που κατέθεσε ορίζεται ότι επιτρέπεται η ίδρυση πρατηρίων άρτου στα σούπερ μάρκετ κ.α. αλλά «σε χώρο σαφώς διαχωρισμένο και τηρουμένων των υγειονομικών διατάξεων».

Ο Γ. Στουρνάρας έκανε επίσης δεκτή την τροπολογία για τους υπαλλήλους που έχουν διοριστεί από την πράξη του ΑΣΕΠ από το 2010. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα και οι οφειλές στους ΟΤΑ.

Εντάσεις

Η συζήτηση στη Βουλή διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση να δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης. Η αρχή έγινε με την κατάθεση έντασης αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου από το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απορρίφθηκε.

Ακολούθησαν έντονες επικρίσεις του υπουργού Οικονομικών κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και απάντηση σε υψηλούς τόνους από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «διαψεύσθηκαν οι προφήτες της καταστροφής».
Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όσο περνάει ο καιρός θα είναι και πιο δύσκολο να αποκτήσουμε γην ελευθερία μας.
Η στάση πληρωμών αν πριν το πρώτο μνημόνιο σήμαινε πτώχευση και έξοδο από το ευρώ.
Τώρα θα σημαίνει πτώχευση και έξοδο από την ζωή.
Θεωρώ ότι η ελευθερία της πατρίδας είναι σημαντικότερη από την ζωή.
Αυτός που θα αποφασίσει να μας ελευθερώσει θα έχει να αντιμετωπισει άσχημα επακόλουθα.

Παναγιώτης