Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί τώρα να χρεοκοπήσει

Το πλεόνασμα της Ελλάδας την καθιστά πλέον ικανεί να απειλήσει με χρεοκοπία, υποστηρίζει η Megan McArdle στο Bloomberg

Picture 0 for Bloomberg: Η Ελλάδα μπορεί τώρα να χρεοκοπήσει

Η Ελλάδα, με την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας έχει πλέον στα χέρια της ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, αυτό της χρεοκοπίας, υποστηρίζει η Megan McArdle, σε δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg.
Όπως τονίζει η συντάκτρια, το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, που κατάφερε να το πετύχει μετά από πολλά χρόνια, ανοίγει τον δρόμο για την χρεοκοπία της χώρας, παρότι ο προϋπολογισμός της παραμένει ελλειμματικός μετά τις πληρωμές για κοινωνική ασφάλιση, των τόκων του χρέους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Όσο καιρό η χώρα έπρεπε να δανειστεί για να χρηματοδοτήσει τα τρέχουσες λειτουργικές της δαπάνες, η χρεοκοπία ήταν πρακτικά αδύνατη. Σε αυτή την περίπτωση το να αρνηθείς να πληρώσεις τους πιστωτές σημαίνει απλά περισσότερη λιτότητα, καθώς κόβεις ξαφνικά την μοναδική πηγή χρημάτων. Αλλά με δεδομένο ότι η αύξηση των κρατικών εσόδων θα συνεχιστεί, υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα πως βραχυπρόθεσμα η Ελλάδα θα είναι σε θέση να τα καταφέρνει καλύτερα μόνη της», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Δεδομένης της αντιδημοτικότητας που συγκεντρώνει πλέον η λιτότητα, αν η Γερμανία δεν κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα περίμενα κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να ακούσω για χρεοκοπία, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά της Ελλάδας», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: