Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Τα έκαναν…πάνω τους



Ανασφαλείς δηλώνουν οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Αθήνα, με συνέπεια στις συζητήσεις τους με τους προϊσταμένους τους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ΕΚΤ και την Κομισιόν στη Νέα Υόρκη, τη Φραγκφούρτη και τις Βρυξέλλες να έχουν αρχίσει να ζητούν την απεμπλοκή τους από το ελληνικό ζήτημα, δηλώνοντας ότι φοβούνται για τη ζωή τους.

Το διπλό δολοφονικό χτύπημα εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, αλλά και το παρ’ ολίγον… λιντσάρισμα από το εξαγριωμένο πλήθος πριν από δέκα μέρες στο υπουργείο Οικονομικών, όταν χρειάστηκε να φυγαδευτούν από το κλιμακοστάσιο (!) του κτηρίου της οδού Νίκης, έχει προκαλέσει την έκδηλη ανησυχία των τροϊκανών.
Με εξαίρεση τον έμπειρο Δανό Πολ Τόμσεν, ο οποίος δείχνει πολύ περισσότερο ψύχραιμος – είναι άλλωστε εξοικειωμένος με «ροκ καταστάσεις» όπως αυτές των τελευταίων ημερών –, τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας, ιδιαίτερα αυτά των τεχνικών κλιμακίων, φάνηκαν να τα έχουν χαμένα την περασμένη Τρίτη αποχωρώντας από τη συνάντησή τους με τον Γ. Στουρνάρα συνοδεία διμοιριών των ΜΑΤ και υπό άγριες αποδοκιμασίες.
Αυτό που τους φόβισε περισσότερο είναι το ότι αυτές οι αποδοκιμασίες δεν προέρχονταν από αυτούς τους οποίους οι Έλληνες συνομιλητές τους στη συγκυβέρνηση συνηθίζουν να αποκαλούν «αγανακτισμένους μπαχαλάκηδες» ή «κατευθυνόμενους συνδικαλιστές».
Απέναντί τους οι τροϊκανοί έβλεπαν τα ταλαιπωρημένα πρόσωπα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες, λίγο πριν από τη σύνταξη, «θυσιάστηκαν» – και αυτές – στον βωμό της διαθεσιμότητας.
Οι εξαγριωμένοι άνδρες, οι οποίοι χτυπούσαν με μανία τα κατεβασμένα μεταλλικά ρολά της πλαϊνής εισόδου στο υπουργείο Οικονομίας, δεν ήταν οι «γνωστοί μπαχαλάκηδες», αλλά υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης.
Δηλαδή πρόσωπα γνώριμα στους εκπροσώπους του ΔΝΤ στα τρία χρόνια των επαφών τους με τους Έλληνες υπουργούς, με τα οποία δεν αποκλείεται κάποια στιγμή στο παρελθόν να αντάλλαξαν ένα νεύμα ή τυπικό χαιρετισμό.
«Υπεύθυνη η κυβέρνηση»!
Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους οι τροϊκανοί δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους για τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την έκρηξη λαϊκής οργής!
«Ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα, προκειμένου να τους φορτώσουν τις δικές τους ευθύνες και την ανικανότητά τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν πάρει», τονίζουν τα μέλη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα στις αναφορές τους στους προϊσταμένους τους στο ΔΝΤ. Τυπικοί τεχνοκράτες, έχουν μάθει να διαχειρίζονται αριθμούς. Όχι να κατευνάζουν κοινωνικές εντάσεις.
Από την άλλη, η εικόνα μιας «νεκρής» και αποκλεισμένης πόλης, κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών τους από υπουργείο σε υπουργείο, ποτέ δεν τους κολάκευε.
Γι’ αυτό μέχρι την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ απέφευγαν να ζητήσουν τη λήψη αυξημένων μέτρων ασφαλείας.
Πλέον όμως κάθε μεταφορά τους γίνεται με «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας από την ΕΛ.ΑΣ., κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ενόχληση του Τόμσεν και της παρέας του.
Την ίδια ώρα η αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο σκόρπισε έντονη ανησυχία στους εκπροσώπους του Ταμείου, οι οποίοι στα τρία χρόνια της παρουσίας τους στην Αθήνα δεν είχαν ζήσει ανάλογη εμπειρία.
Μπορεί βέβαια οι τροϊκανοί να ένιωθαν ότι βρίσκονται στο απυρόβλητο, αλλά στην αντιτρομοκρατική είχαν αντίθετη άποψη.
«Αν μας ρωτούσαν πριν από το Νέο Ηράκλειο ποιος θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος των τρομοκρατών, όλοι θα απαντούσαμε “οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα”» υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι δεν κρύβουν πως ο κίνδυνος ενός νέου χτυπήματος δεν έχει παρέλθει..
Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια: