Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι…



Oι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένων και των συνεχών συσκέψεων και επαφών με ξένους παράγοντες φανερώνουν πανικό.
Το περίφημο ταξίδι στο Παρίσι στο οποίο αρχικά είχε δοθεί μεγάλη βαρύτητα από την κυβέρνηση, φαίνεται πως πρόκειται να εξελιχθεί σε παρωδία, αν όχι σε Βατερλώ.
Οι τελευταίες δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Σαμαρά είναι ενδεικτικές του τι ακριβώς συμβαίνει. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βενιζέλος:
«Το θέμα είναι η χώρα να μπει οριστικά στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση και να αλλάξει το πλαίσιο, τα συμφραζόμενα, να καταλάβουν όλοι και μέσα στην Ελλάδα και εκτός Ελλάδος, ότι αλλάζουμε φάση. Αυτό είναι το σημαντικό».
Τι μας λέει δηλαδή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Μας λέει δυο πράγματα:
1ον. Ότι η συζήτηση περιστρέφεται πάλι γύρω από αυτά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και όχι αυτά που έχουν υποσχεθεί οι δανειστές. Αξίζει να θυμίσουμε ότι πριν από τις δημοτικές εκλογές ο πρωθυπουργός άφηνε να εννοηθεί: «Εμείς κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε, είναι η σειρά της άλλης πλευράς να κάνει αυτά που έχει υποσχεθεί» υπονοώντας τα περί μείωσης του χρέους που όλοι παραδέχονται πως είναι μη διαχειρίσιμο. Τώρα πάλι η συζήτηση έρχεται γύρω από τις δικές μας υποχρεώσεις.
2ον. Ότι το θέμα είναι να αλλάξουν τα συμφραζόμενα. Οι λέξεις δηλαδή και όχι η ουσία. Πρόκειται λοιπόν, κυβέρνηση και τρόικα να παίξουν με τις λέξεις.
Αυτό ακριβώς που το Newsbomb έχει γράψει εδώ και πολύ καιρό. Να εξαφανιστούν οι λέξεις μνημόνιο και νέο δάνειο.
Αυτά ακριβώς είπε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή και των υπουργών που θα μεταβούν στο Παρίσι για τις συνομιλίες με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς επίσης και των στελεχών που θα συνοδεύσουν την κυβερνητική αποστολή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο κ. Βενιζέλος δεν είπε ούτε λέξη για τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Σε ερωτήσεις για τις “κόκκινες” γραμμές της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι πολύ καθαρό το πλαίσιο για κάθε υπουργείο και συνολικά.
Ερωτηθείς σχετικά με ασφαλιστικά ζητήματα, ανέφερε ότι «το βασικό μας θέμα είναι να κάνουμε τις ρυθμίσεις για να διευκολύνουμε τις δόσεις». Τούτο είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα αυτού ο κ. Βενιζέλος επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η τρόικα δεν συζητά το χρέος αν δεν αλλάξει ριζικά το ασφαλιστικό και αν δεν μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις.
Να γίνουν τα παραπάνω για να «διευκολύνουμε» τις δόσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν υπάρχει κανένα σενάριο για κούρεμα χρέους.
Ο κ. Βενιζέλος, σε ερωτήσεις για το θέμα των απολύσεων, είπε ότι δεν έγινε συζήτηση για απολύσεις και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να δοθεί το μήνυμα στον δημόσιο υπάλληλο ότι πρέπει να βοηθήσει το κράτος ώστε αυτό να είναι στην υπηρεσία του πολίτη και της ανάπτυξης, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται τίποτα, να νιώσει ασφαλής.
Πηγές της Χαρ. Τρικούπη τόνιζαν μετά τη σύσκεψη ότι στο Παρίσι θα γίνει μια πολιτική συζήτηση όπου η κυβερνητική αποστολή θα θέσει τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.
Όπερ μεθερμηνευόμενο σημαίνει ότι για άλλη μια φορά η ελληνική αντιπροσωπεία θα πάει στους δανειστές για να «κλαφτεί» και να παρακαλέσει για τα αυτονόητα και για άλλη μια φορά θα βρει μπροστά της ένα τείχος από την τρόικα.
Επιπλέον, ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ότι αυτό θα το κάνει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, αφού λάβει τις επόμενες ημέρες σχετικές κατευθύνσεις από τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των δράσεων που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί και που στη συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά την τοποθέτηση του ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής του ασφαλιστικού και των εργασιακών (όπως ομαδικές απολύσεις, αλλαγή εργασιακού νόμου) και ότι δεν υπάρχει θέμα πλειστηριασμών και ειδικά για την πρώτη κατοικία και τα σπίτια των φτωχών και μεσαίων νοικοκυριών, των οποίων η κατοικία θα προστατευθεί.
Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι το ταξίδι στο Παρίσι είναι εντελώς τυπικό και πρόκειται να δώσει άλλη μια πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση. Ο κ. Χαρδούβελης θα μεταβη προκειμένου να δώσει τα διαπιστευτήριά του και να δηλώσει ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις με αμείωτους ρυθμούς και από την άλλη μεριά οι δανειστές θα πουν για άλλη μια φορά το γνωστό: «θα το δούμε αργότερα το θέμα του χρέους…».
Μόνο που αυτό στο Παρίσι θα είναι και το τελευταίο ταγκό για την ήδη γκρεμισμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης που εδώ και 2 χρόνια σέρνεται πίσω από τους δανειστές για να αποσπάσει μια γενναία ελάφρυνση χρέους και δυστυχώς άγετε και φέρεται ως πρόβατο και μαζί της άγεται και η αξιοπρέπεια ενός ολόκληρου Έθνους.
Θυμηθείτε μόνο τούτο: Αν ήταν να βγει κάτι θετικό δεν θα μας καλούσαν στο Παρίσι…Για λόγους πολιτικού εντυπωσιασμού θα ερχόντουσαν εδώ. Όταν σε καλούν έξω, είναι πάντα για κακό. Όλα τα υπόλοιπα είναι αυτό που λέει ο λαός «κουβέντα να γίνεται».
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: