Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βαρουφάκης διαθέτει αυτά που ζηλεύεις, τα έδειξε στο Eurogroup, αλλά εσύ κοίταζες το σακάκι του!...


Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *

Έχει ψυχή αυτός ο άνδρας! Έχει αυθεντικό ύφος αυτός ο υπουργός! Έχει κότσια! Έχει του κόσμου τα «αρνητικά στοιχεία» ως ιδανικός ακαδημαϊκός, ή ως ιδανικός γραφειοκράτης, ή ως ιδανικός/σοβαροφανής πολιτικός! Είναι επιδειξίας και εμφανίζεται σαν αμετροεπής ο Γιάνης Βαρουφάκης! Έγινε επιφανές μέλος της οικογένειας των «ουάου»-celebrities και ταχύτατα αντικείμενο των celebrators, όπως και επίσημο μέλος αυτού που σημείωνα πριν από λίγες ημέρες ως «cafe society» της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης!

Και όμως μετά το χθεσινό Eurogroup σταμάτησες να διασκεδάζεις με τον Βαρουφάκη! Σε κόμπλαρε νεοφιλελεύθερε, δεξιέ, νεοδεξιέ των ποταμιών και των ΠΑΣΟΚ, όπως και εσένα «παγωμένε», ανέραστε, αντιδραστικέ αριστερέ! Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι αυτός που προσέδωσε μια προοδευτική και παράλληλα σύγχρονη, πολιτική ταυτότητα στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, ανατρέποντας την γκρίζα, συντηρητική, διεφθαρμένη και καταθλιπτική προηγούμενη – όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της κρίσης. Είναι αυτός που έδωσε στην Ελλάδα «αέρα» και σηματοδότησε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα την στροφή των ελληνικών πολιτικών προς την αξιοπρέπεια, την εθνική και λαϊκή κυριαρχία εντός του μεταμοντέρνου ευρωπαϊσμού, την πολιτική διαπραγμάτευση, τον διαρκή και έντιμο αγώνα προς μια σοσιαλ-δημοκρατική προοπτική της Ευρώπης. 

Ένα λεπτό να εξηγηθώ! Τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν τον γνωρίζω προσωπικά, δεν τον έχω, ούτε με έχει ανάγκη, δεν έχουμε καμία απολύτως σχέση και όπως ξέρεις αναγνώστη μου, όχι μόνον δεν ανήκω στους celebrators, αλλά είμαι από τους ελάχιστους που ποτέ δεν έχω σπαταλήσει τον χρόνο σου επαινώντας την συγκυριακή ασφαλώς επιτυχία/προσφορά κάποιου πολιτικού. Και το κάνω σήμερα σαν μοναδική εξαίρεση, διότι δεν είδα ο Ελληνικός Τύπος να διαθέτει αυτά που ζηλεύει στον Βαρουφάκη για να το πράξει! Είναι πως την ώρα που ο Βαρουφάκης έδειχνε μια επιτέλους ισχυρή και ικανή στις διαπραγματεύσεις, νέα πολιτική ταυτότητα, σε αντικατάσταση της παλαιάς σοβαρά φθαρμένης, τσαλακωμένης και απαξιωμένης, εσύ κοίταζες και σχολίαζες το σακάκι του, την «απόλυτη» κόπωσή του και την «τρέλα» του μαζί με την θαυμαστή αντοχή του στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε!!!

Γράφω σήμερα για τον «άγνωστο» μου Γιάνη Βαρουφάκη και όχι για το αποτέλεσμα του Eurogroup, επειδή αυτός είναι η είδηση …τα υπόλοιπα, όπως ξέρεις αναγνώστη μου, τα είχα προβλέψει με ακρίβεια, κάνοντας ένα μικρό λάθος: εγώ περίμενα επέκταση του «ατομικού μηχανισμού» μέχρι τον Αύγουστο, ενώ συμφωνήθηκε μέχρι τον Ιούνιο! 

Σε αυτή την κρίση στην Ευρωζώνη, ήταν ο Βαρουφάκης που έκανε την διαφορά. Αυτός υπήρξε η «κρίσιμη μάζα» της υπόθεσης, αυτός «ο άνθρωπος που δάγκωσε τον σκύλο»! Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, ή δεν διαθέτει την αρετή να το παραδεχτεί, είναι «νάνος» ως προσωπικότητα, ή απλώς βυθισμένος στα συμπλέγματα και τον εγωτισμό του!

Δεν θα έγραφα αυτά για τον Βαρουφάκη, αν μετά από όλα αυτά που συνέβησαν αυτές τις ημέρες με πρωταγωνιστή τον ίδιο και μετά την προσωρινή απόφαση του χθεσινού Eurogroup, δεν άκουγα τον γιό μου που σπουδάζει διεθνείς διενέξεις, στο παλαιότερο πανεπιστήμιο παγκοσμίως που εξειδικεύεται στο ζήτημα των συγκρούσεων και των διαπραγματεύσεων, να λέει: «Αυτός είναι καλός, αξίζει να τον παρακολουθήσει κανείς, με έκανε να χαμογελάσω και να αισθανθώ πως υπάρχουν στην Ελλάδα ικανοί διαπραγματευτές».

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η γυναίκα μου, επίσης έμπειρη στις διαπραγματεύσεις, συμπλήρωσε: «Μπράβο του, έδειξε μεγάλες διαπραγματευτικές αρετές και πέτυχε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αλλάξει την εικόνα της Ελλάδας. Δεν γνωρίζω κανέναν από τους παλαιούς πολιτικούς που θα μπορούσε να κάνει κάτι αντίστοιχο! Την σήκωσε από το ευρωπαϊκό πάτωμα που σερνόταν! Είναι μια καλή αρχή!»  Έτσι είναι, Άννα, για δες, άκου τι λέει ο Dijsselbloem, άλλαξε απόψε γλώσσα! Ομιλεί την «Βαρουφακική» και αυτό είναι πολύ μεγάλη επιτυχία του Γιάνη! Αυτό σημαίνει πολλά, αν αυτή η κυβέρνηση έχει την γνωστική και ηθική υποδομή για να το εκμεταλλευτεί στη συνέχεια…     

Σε αυτό (επι)μένω: ήταν μια καλή αρχή για την αναμόρφωση της πολιτικής ταυτότητας της Ελλάδας με προοδευτικό και κοινωνικό πλέον χαρακτήρα. Ο κ. Βαρουφάκης εκτός από «φιγούρα και lifestyle-ίστικα καμώματα» έχει και σημαντική πολιτική ουσία. Είναι αξιόλογη προσωπικότητα, αφάνταστα χρήσιμη σε αυτή τη φάση του ελληνικού ζητήματος, την οποία αν δεν «καταπιούν» αμάσητη τα αδηφάγα media, για να την ξεράσουν αμέσως μετά, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί καί στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Επίτρεψέ μου, ωστόσο, να επαναλάβω αυτούσιο αυτό που σημείωνα τις προάλλες: Στον βαθμό, λοιπόν, που εισέρχεσαι στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων, πρέπει να τοποθετήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αντι-σελέμπριτι προσωπικότητες. Αφήνεις τότε τους celebrities [περισσότερο] στον κόσμο των ΜΜΕ, να συνεχίσουν όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση να κάνουν το σόου τους, ενώ παράλληλα περνάς το βάρος της διαπραγμάτευσης στους αντι-σελέμπριτι, τους οποίους προστατεύεις από την διασημότητα. Πολιτικώς ορθά το λέω, στην πραγματικότητα τους βάζεις να «ορκιστούν σιωπή» και τους απαγορεύεις την έκθεση στα ΜΜΕ!

Έτσι η διαπραγμάτευση κινείται σε δύο επίπεδα: (1) στο επίπεδο των ΜΜΕ και των υψηλών πολιτικών-πρεστίζ, όπου αφήνεις τον κ. Βαρουφάκη να αναπτύξει το ταλέντο του και (2) στο επίπεδο των διπλωματικών κινήσεων και ουσιαστικών διαβουλεύσεων, όπου τοποθετείς τους αντι-σελέμπριτι διαπραγματευτές. Αν δεν το πράξεις σύντομα, θα είναι οι celebrators του κ. Βαρουφάκη που, με lifestyle-ίστικο τρόπο στα οικονομικά, θα μορφοποιήσουν το ουσιαστικό πολιτικό αποτέλεσμα αυτής της διαπραγμάτευσης. Και ουσία δεν είναι απλώς το «γράμμα» της συμφωνίας, αλλά κυρίως η νέα σχέση που δομείται μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ευρωπαϊκής/υπερεθνικής δομής, έξω και πέρα από τον χώρο της εφήμερης εντύπωσης και του γκλάμουρους!

Σε ό, τι αφορά στην οικονομική ουσία, η μοναδική ίσως είδηση είναι πως από σήμερα δεν υπάρχει περίπτωση δεξιάς αντιπολίτευσης. Οι ευρισκόμενοι δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί μια σημαντική ήττα. Έπαιξαν χυδαία και βρώμικα το χαρτί της καταστροφής ή το χαρτί της «υπευθυνότητας» (: οι κεντρώοι) και έχασαν. Από σήμερα μοναδική αντιπολίτευση θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο! Θα μπορούσε και το ΚΚΕ από τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις της αριστεράς, αν περιόριζε τον ψευδο-επαναστατισμό και την «zero-sum game» προπαγάνδα του με τον έκδηλα σπεκουλαδόρικο «μηδενισμό» και αποφάσιζε να επιστρέψει στην πραγματιστική πολιτική, ως το κατεξοχήν εργατικό κόμμα της Ελλάδας… Και κάτι ακόμη που εξηγεί την σημερινή αμηχανία του Τύπου: Η απόφαση του Eurogroup, είναι ο προάγγελος εκκαθαρίσεων στον χώρο της διαπλοκής!

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Πηγή

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κηριε καθηγητα δημητρη αποσα λες τα μισα και λιγοτερα καταλαβα για τον βαρουφακη σημφονο πος ειναι εκσιπνος γιατη ισος δεν ειναι πολητικος και εχει μηνη στο εκσοτερικο και η πατρηδασου εχει ακσιους καλους οικονομολογους καλη ορα σαν του λογουσου με μια διαφορα εσοις προτα να γεμισετε τον ντρουβα που κουβαλατε στην πλατη με κλεπσιμεηκα νιαζεσται..πολη φοβαμε πος αν ο γιοσου με το καλο τελιοση δεν νομηζο να κητακση τουσς ταλεπορους κηριε καθηγιτα οι εργατες και αγροτες δεν εφεραν την πατριδασου σαφτα τα χαλια .εσοις οι φιογκη τον βοριον προαστιον μας ρουφηκσατε το αιμα .........δασκαλε σημπαθαμε για την ορθογραφια μετα τον πολεμο προτερεοτητα ειχε το στομαχη εση ετρογεσς σοκολατα ενο εμεις ονοιρεβομαστε χαρουπια

skyfox είπε...

ΕΥΓΕ ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ...RESPECT ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΟΠΩς ΕΣΥ....

Ανώνυμος είπε...

Να ζήσουμε να θυμόμαστε τις μονομερείς ενέργειες, το σκίσιμο του Μνημονίου, την έξοδο από το ευρώ, το τύπωμα χρήματος, την ανακούφιση των ασθενέστερων, τη σεισάχθεια.

Ανώνυμος είπε...

Α ρε Χαρρυ προσπαθείς να γλυκανεις το φαρμακι.
Μνημόνιο τερμα;
Χρέος τερμα;
Τώρα τι μου λες για τον άνθρωπο που μένει και εργάζεται στο εξωτερικό , τον Μπαρουφακη, λίγο με νοιάζει.
Εγώ είδα την αρχή μιας μεγαλοπρεπους κωλοτουμπας που θα ολοκληρωθεί σε 4 μήνες και απλά τώρα γράφουν το νέο λεξικό.
Τρόικα=θεσμοί
Μνημόνιο=Γέφυρα
Σοιμπλε= Εξαιρετικός ακαδημαϊκός
Χρέος=γαργάρα
Περαστικά μας!!!

Ανώνυμος είπε...

κ λίγο υπομονή δεν βλάπτει, τους άλλους τους φάγαμε 5 χρόνια στη μάπα!!