Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Πράσινο φως από το Eurogroup στο ελληνικό αίτημα για παράταση



Το πράσινο φως στο ελληνικό αίτημα για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκεσε μόλις μία ώρα
 
Την θετική είδηση επιβεβαίωσε και ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ ο επίτροπος για το ευρώ Βαλντίς Ντομπρόφσκις ανέφερε ότι μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έγκρισης της συμφωνίας στα εθνικά κοινοβουλία.

Η γερμανική βουλή (Bundestag) θα αποφανθεί το πρωί της Παρασκευής επί της παράτασης της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ.

Το καλό κλίμα φάνηκε από το πρωί με τις πρώτες δηλώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χαρακτήρισε την επιστολή Βαρουφάκη επαρκώς περιεκτική.

Και το Βερολίνο φάνηκε το μεσημέρι, λίγο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, συγκρατημένα αισιόδοξο για την επίτευξη συμφωνίας.

Η επιστολή Βαρουφάκη προς τους θεσμούς με τις ελληνικές προτάσεις για μεταρρυθμίσεις -προαπαιτούμενο για την έγκριση του αιτήματος τετράμηνης παράτασης- αναφέρει ότι:

Η Ελλάδα δεσμεύεται να μην ακυρώσει οποιαδήποτε εν εξελίξει ή ολοκληρωμένη ιδιωτικοποίηση και να διασφαλίσει ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν θα έχουν δημοσιονομική επίπτωση.
Η λίστα περιλαμβάνει επίσης δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, την αναθεώρηση και έλεγχο των δαπανών, ενώ περιέχεται επίσης δέσμευση για την ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και για την αντιμετώπιση παραθύρων και κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω μείωση των μισθών, αλλά θα διασφαλίσει ότι το σύνολο των δαπανών μισθοδοσίας δεν θα αυξηθεί. Δεσμεύεται επίσης ότι θα εισαγάγει σταδιακά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με στόχο την αύξηση του κατώτατου μισθού στο μέλλον, αλλά και ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση θα γίνει σε συνεννόηση με τους ευρωπαίους και άλλους εταίρους.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: