Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Υπερ-πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2017



Από 3,17 δις. ευρώ, που είναι ο στόχος του προγράμματος, θα ανέλθει στο ποσό των 4,5 δισ. ευρώ - Πού θα διανεμηθεί το φετινό κοινωνικό μέρισμα

Υπερπλεόνασμα θα καταγραφεί και φέτος στον κρατικό προϋπολογισμό εκτίμηση που εφόσον επιβεβαιωθεί, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση διανείμει και φέτος κοινωνικό μέρισμα, αλλά με άλλη μορφή, σε σχέση με πέρυσι. 

Τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκαν και υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού, για το έτος 2017, θα διαμορφωθεί μέχρι και 2,5% του ΑΕΠ, έναντι 1,75% του ΑΕΠ που είναι ο στόχος του προγράμματος.

Δηλαδή από 3,17 δις. ευρώ, που είναι ο στόχος του προγράμματος, το πλεόνασμα θα ανέλθει σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στο ποσό των 4,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια θετική διαφορά της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί σε διάφορες δράσεις.

Η προετοιμασία για την κατανομή του υπερ-πλεονάσματος, ξεκίνησε ήδη, από χθες, όταν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, συζητήθηκαν οι δράσεις που θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια που θα περισσέψουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Σin, οι κατευθύνσεις είναι:

1. Η χορήγηση πρόσθετου επιδόματος στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), ή ελαστικοποίηση των κριτηρίων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων.

2. Ένα μέρος θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Κυρίως θα πρόκειται για δράσεις που θα ενισχύουν τη νεανική επιχειρηματικότητα.

3. Ένα μέρος του περισσεύματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Κυβερνητικές πηγές απέκλεισαν να δοθεί φέτος πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους όπως και πέρυσι τον Δεκέμβριο, που προκάλεσε τη μήνη των δανειστών.

Σημειώνεται, πως, το πλεόνασμα προκύπτει με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, παρά την υστέρηση που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σε φορολογικά έσοδα και σε εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις, συνολικού ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται συγκεκριμένα ότι η υστέρηση θα καλυφθεί από τον τρέχοντα μήνα, Σεπτέμβριο, και μέχρι τον Ιανουάριο που λήγει το οικονομικό έτος.

Η αξιολόγηση

Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών των τεχνικών κλιμακίων με στελέχη των υπουργείων και των τραπεζών και αναχωρούν, προκειμένου να ενημερώσουν τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» για τις διαπιστώσεις τους σχετικά με την πορεία υλοποίησης των 95 προαπαιτούμενων, που είναι απαραίτητα για να κλείσει η γ΄ αξιολόγηση.

Η 3η αξιολόγηση, θα ξεκινήσει περί τις 20 Οκτωβρίου, μετά την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, που θα γίνει 9-15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της οποίας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σημαντικές επαφές με ομολόγους του και με στελέχη του ΔΝΤ, για τα εκκρεμή και ζέοντα ζητήματα, όπως η ρύθμιση του χρέους, το θέμα των ελέγχων ή όχι στις τράπεζες και τα αγκάθια της γ΄ αξιολόγησης.

Η διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους της τρόικας είναι πως η υλοποίηση των 95 δράσεων έχει ήδη ξεκινήσει και θα επιταχυνθεί στο επόμενο δίμηνο, ώστε να είναι όλα έτοιμα στις αρχές Δεκεμβρίου. Κεντρικός στόχος είναι η πλήρης κάλυψη των 95 προαπαιτούμενων έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ώστε η αξιολόγηση να κλείσει πριν τις γιορτές και να ξεκινήσει η νέα χρονιά χωρίς βαρίδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: