Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Συμβούλιο Εφετών για το C4I: "Συλλάβατε τον Χριστοφοράκο"

Το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη συνολικά 18 άτομα για τις «μίζες στην προμήθεια του C4I - Ζητεί τη σύλληψη και κράτηση των Χριστοφοράκου , Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek
Εδώλιο- μαμούθ για τη δεύτερη μεγαλύτερη υπόθεση που αφορά σε υπόθεση προμηθειών της γερμανικής εταιρίας Ζήμενς , στήνει για 18 άτομα, πρώην στελέχη της εταιρίας και κρατικούς λειτουργούς, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.   Το Δικαστικό Συμβούλιο που εξέδωσε το υπ΄ αριθμόν 1732/2017 βούλευμά του, ζητεί – εκτός των άλλων- τη σύλληψη και προσωρινή κράτηση του Μιχάλη Χριστοφοράκου και των επιφανών στελεχών της Ζήμενς  Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek σχετικά με «μίζες» στην προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I.  Οι δικαστές αναφέρουν πως τα στελέχη της Ζήμενς  «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I». Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.
Η ανατροπή
Πριν από 1,5 χρόνο πάντως είχε προκληθεί πολιτικός σεισμός όταν η εισαγγελική αρχή σε πρόταση της δεν είχε εντοπίσει ίχνη δωροδοκίας στην υπόθεση του συστήματος ασφάλειας C4I, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, έργο που είχε ανατεθεί στην κοινοπραξία SAICTEAM, με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Τότε χρειάστηκε η παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών, το οποίο διέταξε εκ νέου έρευνα, για να αλλάξει τη συγκεκριμένη πρότασή του ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος και να προτείνει να δικαστεί για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας ο πρώην ισχυρός άνδρας της Ζήμενς Μιχάλης Χριστοφοράκος. Η αλλαγή άποψης ήρθε μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών το οποίο διαφώνησε ευθέως με την προηγούμενη άποψη που είχε διατυπώσει  τον Μάρτιο του 2016 με την οποία ζητούσε  να απαλλαγεί όχι μόνο για το αδίκημα της απάτης αλλά και της δωροδοκίας. Όπως σημείωνε τότε, ο Χριστοφοράκος δεν δωροδόκησε κρατικούς υπαλλήλους, αλλά τα εκατομμύρια που δόθηκαν για να κλείνει όλες τις μεγάλες δουλειές στη χώρα μας η Γερμανική εταιρεία ήταν δωρεά (!) προς τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.  Ετσι η νέα πρόταση υιοθετήθηκε πληρως από το Συμβούλιο Εφετών .
Απαλλαγή για επιμέρους κατηγορίες
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταργεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (10/2009 και 13/2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφαράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas. Παράλληλα, αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων  και του επιβάλει για τις πράξεις για τις οποίες παραπέμπεται καταβολή εγγυοδοσίας  80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ.
 Ταυτόχρονα, επιβάλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο, Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιώτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
 Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου  για απιστία κατ΄ εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork., R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.
Το συμβούλιο παραπέμπει σε δίκη για επιμέρους αδικήματα συνολικά 18 άτομα και συγκεκριμένα:
 1.Μιχάλης Χριστοφοράκος,
2. Michael Kutshenreufpr ,
3. Reinhard Siekacek,
4.Διονύσης Δενδρινός,
5. Grant Lawrsnce Clark,
6.Russell Michael Maghew,
7.Αλέξανδρος Λέτσας,
8. Γιωργος Καλδής
9. Σάββας Γιαννακάκη,
10. Αθανάσιος Ράμμος,
11. Βασίλειος Τυρογαλάς,
12. Γεωργιος Καραμανης,
13. Εμμανουήλ Βαρδάκης
14. Ελευθέριος Λώλος
15.Γεράσιμος Βασιλάτος
16.Παναγιώτης Αναστόπουλος
17.Ιωάννης Πετρόπουλος
18. Παναγιωτης Μέρτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: