Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα – «Αναγνώριση των θυσιών του λαού»

European Leaders Gather In Brussels For EU Crunch Summit

Επισφράγιση της εξόδου της χώρας από την επώδυνη διαδικασία
Εντυπωσιακή η βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας
«Στην τελική ευθεία πια από το τέλος των προγραμμάτων», το μήνυμα των ευρωπαίων αξιωματούχων
Για «αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός» έκανε λόγο ο Μοσκοβισί
Χαιρετίζει την απόφαση η Κομισιόν
Το τέλος του καθεστώτος του υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα αποφάσισε σήμερα, Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα της χώρας είναι πια κάτω από το 3%, όριο της Ε.Ε. για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα διαμορφωμένα και η σημερινή απόφαση είναι θετική», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.
Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ε.Ε. σημειώνεται πως από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά και το 2016 μετετράπη σε πλεόνασμα 0,7%.
Παρότι προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι, αναφέρει επίσης το Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται επίσης να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και ότι εφεξής θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της Ε.Ε., του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Αναφέρεται επίσης ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» και ότι θα υφίσταται παρακολούθηση και μετά το πρόγραμμα.
«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της Ε.Ε.», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου για την Ελλάδα.
«Αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός»
Την ανάγκη να κλείσει “ομαλά”, γρήγορα και “χωρίς περιττό δράμα” η τρίτη αξιολόγηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, επεσήμανε ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, στην ανακοίνωσή του για το κλείσιμο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα.
Ο κ. Μοσκοβισί τονίζει ότι η σημερινή απόφαση για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα «είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός»
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του επιτρόπου Οικονομίας, για την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έχει ως εξής:
«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβη το 15% του ΑΕΠ το 2009, το οποίο μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% πέρυσι και το 2017 έχουμε προβλέψει έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έχει διάρκεια. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη.
Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την καταρχήν βούλησή του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής φέτος η ανάκαμψη είναι ενθαρρυντική, υποδεικνύοντας ότι επιτέλους είναι στο χέρι μας.
Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή η θετική ορμή θα διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών Αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της».
Ικανοποίηση και από την Κομισιόν
Την πλήρη ικανοποίησή της από την απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για «θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας που αναμένεται να είναι σταθερές».
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: