Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τόμσεν: Σταθερή χρηματοοικονομικά η Ελλάδα – Εποικοδομητική η πρόταση της ΕΚΤ







«Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα»

Ανακοίνωση με τη δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Τομεα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν στο Λονδίνο αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έξεδοσε πριν από λίγο το Ταμείο.

Σύμφωνα με αυτή ο κ. Τόμσεν στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργανώνει το ΔΝΤ ανέφερε τα εξής: "Όσον αφορά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα. Σχετικά με αυτό, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε αντίθετα να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR). Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στον ANT1 είπε ότι το ΔΝΤ έχει αλλάξει τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες και δεν επιμένει σε νέο έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού τους, ενώ επισήμανε ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα είναι σε καλή θέση και αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, τα stress tests θα πραγματοποιηθούν το επόμενο έτος από τον SSM σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες όπως ακριβώς έχουν προγραμματιστεί, απλώς θα ανακοινωθούν νωρίτερα τα αποτελέσματά τους και πριν από τη λήξη του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Ερωτηθείς εάν θα συζητηθεί με τους θεσμούς στην τρίτη αξιολόγηση το δικαίωμα του δανειολήπτη να διαπραγματευθεί πρώτος (πριν από τα funds) με την τράπεζα το «κόκκινο» δάνειό του, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν θα το θέσουμε διότι δεν είναι λογικό». Και ουσιαστικά παρότρυνε τις τράπεζες να κυνηγήσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: