Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Περιμένουν (και το λένε) να φτάσουμε στον πάτο!

Χρήστου Δημήτρης

«Δεν υπάρχει η οικονομική ανάπτυξη που επιδιώξαμε, η ύφεση επιδεινώνεται, η κατανάλωση μειώνεται, οι δείκτες της ανεργίας σ' όλη την Ευρώπη θα απογειωθούν». Αυτά έλεγε την περασμένη βδομάδα ο φυτευτός από Μπους και Μπλερ ατλαντιστής πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ομολογώντας την παταγώδη αποτυχία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη η γερμανική ηγεμονία. Και μια βδομάδα μετά, ο ίδιος, προτείνει περισσότερη λιτότητα και αλλαγές για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία! Έριξε και στο τραπέζι τρεις ιδέες για χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών οικονομιών με ευρωομόλογα και έκανε το καθήκον του.
ΤΗΝ ΙΔΙΑ μέρα ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτζ σχολίαζε από το Ελσίνκι. Η Ευρώπη έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα «σε πολύ λίγα και πολύ αργά βήματα» για την επίλυση της κρίσης. Ο Αμερικανός οικονομολόγος δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ότι «η λιτότητα δεν συνιστά λύση, αντιθέτως αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κρίσης στην Ευρώπη και την Αμερική. Υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες και πλήθος ενδείξεων ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς ύφεση. Οι ηγέτες της Ευρωζώνης δηλώνουν τη δέσμευσή τους να στηρίξουν το νόμισμα αλλά διστάζουν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα». Προτείνοντας λύσεις εξόδου από την τρέχουσα κρίση της Ευρωζώνης σημείωσε επιγραμματικά, ότι απαιτείται η δημιουργία ενός ταμείου αλληλεγγύης που θα χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης, η έκδοση ευρωομολόγων καθώς και η πρόβλεψη για ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Παρέμβαση είχαμε την Πέμπτη και από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ που κάλεσε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση τώρα, καθώς δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου για αλλαγές των ευρωπαϊκών συνθηκών.

ΔΕΝ ΞΕΡΩ πόσο θα επιμείνει η Γερμανία στις σκληρές εθνικιστικές και καταστροφικές για όλη την Ευρώπη απόψεις της και πόσο θα σέρνει πίσω της τη Γαλλία. Ξέρω σίγουρα, πως εδώ, οι δυνάμεις του συστήματος, όλοι αυτοί που κερδοσκόπησαν και έκλεψαν τον εθνικό πλούτο, παραμένουν εθελόδουλοι αναμένοντας τη σωτηρία τους, ακόμα και σε συνθήκες κατοχής. Κραυγάζουν και τρομοκρατούν για τα δανεικά της παράτασης ζωής σε μια χώρα που οδεύει φουλαριστή στην καταστροφή. Πέντε χρόνια συνεχούς ύφεσης σε μια χώρα, έχει να συμβεί από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο σημείωσε η κ. Βάσω Παπανδρέου και συμπλήρωσε. “Ο Θεός να βάλει το χέρι του.” Το δικό της χέρι όμως δεν το βάζει, εγκρίνοντας κάθε καταστροφικό μέτρο εδώ και δύο χρόνια.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ τα μέτρα που δοκιμάζουμε από την εφαρμογή του Μνημονίου, τώρα ξαφνικά να αποδώσουν; Πως και γιατί θα γίνει αυτό, με την ύφεση να εξαπλώνεται άγρια σε όλη σχεδόν την Ευρώπη; Ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος βλέπει για εφέτος ύφεση μεγαλύτερη του 5,5% και 2,8% για το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις του για την ανεργία πάνω από το 18% για το 2012. Μετριοπαθής ως συνήθως ο κεντρικός μας τραπεζίτης. Τι κάνουμε και πού πάμε λοιπόν; Πως αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους απέναντι στον τόπο εκείνα τα στελέχη της “Δημοκρατικής Αριστεράς” που είναι μεν Δημοκρατική, αλλά απομακρύνεται διαρκώς από την αριστερά, όταν καλούν τον κ. Σαμαρά να μας σώσει υπογράφοντας για να πάρουμε την 6η δόση;

ΕΧΕΙ αντιληφθεί κανείς από τους υποστηρικτές του Μνημονίου τι σημαίνει 1.000.000 άνθρωποι χωρίς δουλειά και 500.000 με μηδενικό εισόδημα; Θαυμάζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού, λένε στις ομιλίες τους, αλλά περιφρονούν τους αγώνες του ίδιου του λαού, να υπερασπιστεί το παρόν και το μέλλον του. Εξολοθρεύουν ανθρώπους, βαφτίζοντας τις εκτελέσεις θυσίες!

ΑΝ ΟΛΑ αυτά που σημειώνω είναι αναχρονιστικοί πατριωτισμοί, ας μας πει κάποιος πότε και πώς θα αρχίσει η ανάκαμψη και η ανάπτυξη. Με τι πρόγραμμα και με ποιές δυνάμεις θα επανιδρύσουμε αυτό το κατεστραμμένο από τον δικομματισμό κράτος; Δυστυχώς δεν έχουν την παραμικρή ιδέα. Έχει όμως ανθύπατος χερ Ράιχενμπαχ. Η Ελλάδα, ως τόπος οικονομικής δραστηριοποίησης, είναι επιβαρυμένη από πολλούς παράγοντες αβεβαιότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο Γερμανός επιτηρητής μας, προσθέτοντας ότι οι καλοί επενδυτές θα δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα σε μια καθοδική φάση. «Αλλά αυτό το κάνουν όταν πειστούν ότι δεν πάει πιο κάτω, όταν δηλαδή βρισκόσαστε πλέον στον πάτο». Αλλά αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη στην περίπτωση της Ελλάδας, συμπλήρωσε.

ΜΕ ΛΙΓΑ λόγια, οι σωτήρες επενδυτές περιμένουν να πιάσουμε πάτο. Γιατί; Διότι θα μας αγοράσουν μπιρ παρά δημιουργώντας ειδικές φορολογικές και εργασιακές ζώνες στα φασονάδικα που θα στήσουν εδώ, μεταφέροντας σε ασφαλής προορισμούς τα κέρδη τους. Το κάνουν εδώ και χρόνια. Και υποθέτω πως οι απανταχού εκσυγχρονιστές θα μας ζητήσουν να πούμε και ευχαριστώ. Καμιά βιασύνη μέχρι οι άνεργοι να φτάσουν το 1.500.000 και τα παιδιά μας εξαφανιστούν στο εξωτερικό. Αν αυτό είναι το όραμά τους για έναν τόπο με την προίκα και τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ευχαριστώ αλλά δεν θα πάρω.
http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=654333

Δεν υπάρχουν σχόλια: