Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

«Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ελλάδα – Η βία θα βγει στους δρόμους και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα»

 
 
 Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου εμφανίζει την Ελλάδα σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα  Frankfurter Allgemeine.μιλώντας για μια πρωτοφανή οργή η οποία σωρεύεται στα βαριά πληττόμενα κοινωνικά στρώματα και η οποία αργά ή γρήγορα θα ξεσπάσει. Το ίδιο άρθρο αναπαράγεται και απο άλλα site.
Το παραπάνω αποτελεί εκτίμηση του Γερμανού ψυχιάτρου Georg Pieper, ο οποίος μαζί με τη δημοσιογράφο της γερμανικής εφημερίδας Melanie Mühl πέρασαν κάποιες στην Ελλάδα, με τη δεύτερη να συνοδεύει τον Γερμανό ψυχίατρο σε σεμινάρια που έδωσε αναφορικά με τα τραύματα που αφήνει η οικονομική κρίση στους ανθρώπους.
Ο Pieper μαζί με τη Γερμανίδα δημοσιογράφο περιγράφουν μια εντελώς ζοφερή εικόνα για την Ελλάδα μέσα από την καθημερινότητα όπως την αντιλήφθησαν οι ίδιοι.
«Ήταν μια μακρινή απειλή κάπου στο βάθος του ορίζοντα», αναφέρει η Mühl στο άρθρο της «απειλή η οποία προσδιοριζόταν από ασαφείς όρους όπως η διάσωση τραπεζών, το κούρεμα, τρύπες δισεκατομμυρίων ευρώ, κακοδιαχείριση, τρόικα, επαναγορά χρέους.  Αντί όμως να προσπαθούμε να αντιληφθούμε το θέμα στην ολότητά του βλέπαμε μια Ανγκελα Μέρκελ με μια σοβαρή έκφραση του προσώπου της να βγαίνει από τη μαύρη λιμουζίνα της στο Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και αλλού καθώς όδευε προς μια νέα συνδιάσκεψη για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας».
Αυτό όμως που συμβαίνει στην πραγματικότητα στην Ελλάδα αποσιωπάται από τα διεθνή ΜΜΕ. Κάτι που ο Pieper αναφέρει σαν ένα «γιγάντιο πέλμα καταπίεσης».
Και αυτό που είδε ο Pieper στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που νόμιζε ότι συμβαίνει. Μέσα από όλες τις ξεχωριστές μικρές ιστορίες κοινωνικής εξαθλίωσης που αναφέρει, για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το αμείλικτο πρόβλημα της επιβίωσης αλλά και τον αυξημένο αριθμό των αυτοκτονιών. Ο Γερμανός ψυχίατρος χαρακτηρίζει την όλη κατάσταση ως ένα «συλλογικό τραύμα», μιας κοινωνίας που κυριολεκτικά της έχουν τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια.
«Οι άνδρες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση, καθώς οι αποδοχές τους έχουν εκμηδενιστεί ή οι δουλειές τους έχουν εξαφανιστεί» γράφει ο  Pieper στο ίδιο άρθρο «Και αυτό που βλέπουν είναι ένα σύστημα διεφθαρμένο μέχρι εκεί που δεν πάει και μια κλεπτοκρατική κυβέρνηση η οποία έχει κάνει τόση ζημιά στη χώρα και όλα αυτά κάνουν τον κόσμο έξαλλο καθώς τα δισεκατομμύρια το μόνο που κάνουν είναι να ωφελούν τις τράπεζες και όχι τον κόσμο» και συνεχίζει ο Γερμανός ψυχίατρος
«Όλοι αυτοί οι άνδρες παίρνουν την οργή στα σπίτια του στις οικογένειές τους και οι γιοί τους παίρνουν αυτή την οργή στους δρόμους. Έτσι και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός συμμοριών που επιτίθενται στις μειονότητες.  Η θέληση για επιβίωση στους ανθρώπους είναι τεράστια.» σημειώνει ο Pieper λέγοντας πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να ξεπερνούν και τις πιο δύσκολες δοκιμασίες. Για να γίνει όμως αυτό έχουν ανάγκη από μια κοινωνία που λειτουργεί με πραγματικές δομές, θεσμούς και δίχτυα ασφαλείας. Στην Ελλάδα όμως αυτή η κοινωνία έχει αρχίσει να λυγίζει σε σημείο που η κατάρρευση να είναι κοντά.
«Σε μια τόσο δραματική κατάσταση όπως μπορεί να παρατηρηθεί στην Ελλάδα οι άνθρωποι μετατρέπονται σε αρπακτικά βλέποντας μόνο τη δική τους ανάγκη για ασφάλεια και επιβίωση. Οι καθημερινές ανάγκες τον οδηγούν στον παραλογισμό και ο παραλογισμός στο έγκλημα. Και σε μια τέτοια κοινωνία η αλληλεγγύη αντικαθίσταται από την ατομιστική έννοια της επιβίωσης.
«Και αναρωτιέμαι: Πόσο η κοινωνία αυτή μπορεί να αντέξει πριν εκραγεί; Η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου» καταλήγει ο Γερμανός ψυχίατρος προσθέτοντας την καθόλου ελπιδοφόρα πρόβλεψη ότι όλη αυτή η σωρευμένη κατάθλιψη θα βρει «διέξοδο» μέσα από τη βία και θα απλωθεί σε όλη τη χώρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δημοσιοιταγματασφαλιτεςκοπριτες ηρθε η ωρα να πληρωσετε με κραμαλα την αθλια [ακομη τωρα ΔΕΝ εχετε διορθωθει] συμπεριφορα σας.

Ανώνυμος είπε...

ego pakistano kai filo mou turkalbano theloume fygei xrysi aygi.

meta gamame aneta tis manes toy ellinikou laou gamame paidakia tou.
episis tsipra kai anarxoaristera mas leei tha mas dinoun nipia kai vrefi kai aristeristika kolarakia na skizoume

exo oi nazi tis xrysis aygis apo tin ellada!
i ellada anikei sta islam pakistana kai turkalbana!!!!
Abdullah Chatli

Ανώνυμος είπε...

Χάρρυ, καλά θα ήταν να μή δίνουμε καθόλου σημασία στο τί λένε για την πατρίδα μας αυτοί που αποδεδειγμένα ήταν πάντοτε εχθροί μας (οι «φίλοι και εταίροι» μας γερμανοί). Και τα αποκαλούμενα απο τα κόμματα της κλεπτοκρατίας και της φτωχοποίησης του λαού «ακραία κόμματα» να έρθουν σε συνεννόηση για το καλό των ελλήνων και επειδή αυτοί οι δύο πόλοι θα κυριαρχήσουν απο εδώ και πέρα στο πολιτικό σκηνικό είτε μας αρέσει είτε όχι.