Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Τσουνάμι αποκαλύψεων για μίζες των εξοπλισμών



Μετά τον χείμαρρο των στοιχείων που έδωσε ο Α. Κάντας στους ανακριτές, δύο ακόμη πρόσωπα που γνωρίζουν πολλά, οι Π. Ευσταθίου και Μ. Ματαντός, διαμηνύουν ότι προτίθενται να μιλήσουν για όλα.

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζει σήμερα την απολογία του ο Αντώνης Κάντας, που αναδεικνύεται πλέον σε «μοιραίο άνθρωπο» για το διεφθαρμένο σύστημα των εξοπλισμών.

«Τσουνάμι» συγκλονιστικών αποκαλύψεων για το ατελείωτο πάρτι των μιζών εκατομμυρίων θα φέρει και ο νέος χρόνος με δύο πρόσωπα-κλειδιά να διαμηνύουν στις ανακριτικές αρχές ότι θα ακολουθήσουν το...
παράδειγμα Κάντα και θα μιλήσουν για όλα.

Πρόκειται για τον, απόστρατο πλέον, μεσάζοντα εξοπλιστικών προγραμμάτων Πάνο Ευσταθίου, για τον οποίο μίλησε ο Αντώνης Κάντας, αλλά και για τον επιχειρηματία Μιχάλη Ματαντό, κατηγορούμενο για δύο συμβάσεις στην υπόθεση των υποβρυχίων. Και οι δύο γνωρίζουν πολλά ως εμπλεκόμενοι για τις διαδρομές του μαύρου χρήματος στα εξοπλιστικά.

Το «ραντεβού» τους με τους ανακριτές έχει ήδη κλείσει για την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Το «απόστημα» που έσπασε με τις αποκαλύψεις του Αντώνη Κάντα αφήνει άφωνους με την οσμή που αναδίδει ακόμα και τους ίδιους τους δικαστικούς λειτουργούς που διερευνούν το σκάνδαλο των εξοπλιστικών.

«Σε λίγο καιρό η υπόθεση της Siemens θα φαντάζει σαν ένα μικρό… σκανδαλάκι μπροστά σε αυτά που θα αποκαλυφθούν για τον χορό των εκατομμυρίων στα εξοπλιστικά», λένε ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.

16 εκατ. στον Κάντα



Και μόνο από το γεγονός άλλωστε ότι είχαν δοθεί 16 εκατομμύρια στον Αντώνη Κάντα, που ήταν ο αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΕΘΑ, ακόμα και για συμβάσεις στις οποίες η υπογραφή του δεν ήταν απαραίτητη, αλλά -όπως ο ίδιος αποκάλυψε- για να μη φέρει… αντιρρήσεις, αντιλαμβάνεται κανείς τα δυσθεώρητα ποσά των μιζών που διακινήθηκαν.

Ενδεικτικό του τι γινόταν είναι αυτό που έχει ο ίδιος ο Αντώνης Κάντας ομολογήσει.

Οτι, δηλαδή, η μεγαλύτερη μίζα που είχε πάρει για σύμβαση εξοπλιστικού προγράμματος, και μάλιστα στη… βαλίτσα, ήταν τρία εκατομμύρια ευρώ το 2001 για την προμήθεια του αντιαρματικού συστήματος του στρατού Kornet (επί Τσοχατζόπουλου), αν και η υπογραφή του δεν ήταν… απαραίτητη.

Η σύμβαση για το εν λόγω σύστημα δεν είναι από αυτές που είχαν μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, τώρα όμως μπαίνει στο «κάδρο» των ερευνών, ενώ, όπως επισήμανε ο Αντώνης Κάντας, ανάλογη σύμβαση για προμήθεια του ίδιου συστήματος έγινε και επί υπουργίας Παπαντωνίου, από την ίδια ρωσική εταιρεία και με τον ίδιο αντιπρόσωπο στη χώρα μας, τον οποίο έχει κατονομάσει. Οπως άφησε να εννοηθεί στην απολογία του, η δεύτερη αυτή σύμβαση για τη νέα προμήθεια δεν ήταν απαραίτητη.

Σε ό,τι αφορά τη σημερινή ημέρα, σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο Αντώνης Κάντας δεν πρόκειται να εισφέρει νέα ονόματα αλλά θα αναπτύξει με λεπτομέρειες τη διαδικασία που ακολουθούνταν για τη… διεκπεραίωση των δωροδοκιών.

Και μόνο όμως η αποκάλυψη των διαδρομών που ακολουθούσαν οι μεσάζοντες μέχρι να φτάσουν κάθε φορά στον στόχο τους θα είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια των ανακριτών για να φτάσουν στα υψηλότερα κλιμάκια του ΥΕΘΑ.

«Θα πει για κάθε σύμβαση ποιος έδινε το… εναρκτήριο λάκτισμα ότι πρέπει να προχωρήσει», έλεγε χαρακτηριστικά άνθρωπος του στενού του περιβάλλοντος.

Ακόμα ο Αντώνης Κάντας στην απολογία του έχει υποστηρίξει ότι η μίζα των 500.000 ευρώ, που εντοπίστηκε σε λογαριασμό του και για την οποία του ασκήθηκε ποινική δίωξη πριν από λίγο καιρό, δεν προέρχεται από τα μαύρα ταμεία της Siemens αλλά είναι μέρος των τριών εκατομμυρίων που πήρε από την Kornet.

O μεσάζων που θα μιλήσει…
 
Ο Πάνος Ευσταθίου, για τον οποίο οι Αρχές είχαν στοιχεία και πριν από την ομολογία Κάντα, καθώς έχει δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιούνταν από τη δεκαετία του ’80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Electronics στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου.

Κατάθεση για την εμπλοκή Ευσταθίου είχε δώσει και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση των υποβρυχίων.

Σε φορολογικό έλεγχο που είχε κάνει η Εφορία της Βόρειας Βρέμης είχε εντοπιστεί ποσόν δύο εκατομμυρίων ευρώ που είχε δοθεί σε αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα, με τον οποίο η εταιρεία βρισκόταν σε δικαστική διαφορά.

Πριν από λίγο καιρό ο φορολογικός αυτός έλεγχος οδήγησε τους εισαγγελείς στα γραφεία της «Ατλας» αλλά και της εταιρείας «Ράιν Μέταλ Ντιφένς Ελεκτρόνικ Σίστεμς», που είχε τον ίδιο αντιπρόσωπο στην Ελλάδα. Η Εισαγγελία της Βρέμης έχει ενδείξεις ότι για τον εκσυγχρονισμό τριών υποβρυχίων της κατηγορίας «Ποσειδών» και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό τους δόθηκαν, μέσω παρένθετων εταιρειών από το 2002 και τουλάχιστον έως το 2007, 8.520.000 ευρώ από την «Ατλας» και άλλα τόσα από τη «Ράιν Μέταλ».

Της Κατερίνας Κατή από efsyn

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οϊμε, εμένα την .....άμοιρη Ελλάδα!!! Πόση ποικιλία βούρκου ακόμη -άραγε- έχουν να δουν τα μάτια μου και ν΄ ακούσουν τα αυτιά μου!!!!!!
Μ΄ έφαγε αυτό το τρίπτυχο που μετά τον εμφύλιο μέχρι και σήμερα ακόμη επιβιώνει: Οι χαμηλές τάξεις, αμόρφωτες πνευματικά και κοινωνικά, για να μην μπορούν να σκεφτούν και στην συνέχεια να αντιδράσουν, οι "ξύπνιες τάξεις" μέσα σ΄ όλα τα παιχνίδια και τα τσαλίμια και τις λαμογιές και οι..."ηγέτες" που αναλάμβαναν τα "ηνία" έτοιμοι για παράδοση και του τελευταίου κόκκου της άμμου μου!! Οϊμέ εμένα την άμοιρη Ελλάδα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!