Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Καταστροφή στην αγορά. Αρμαγεδών στους τζίρους των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων

Καλό το Coppertone, ο ήλιος, η θάλασσα και οι shelfy φωτογραφίες για το facebook  αλλά κυρίες και κύριοι, η εικόνα στα ταμεία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι θλιβερή.
Οι επιχειρηματίες κάνουν λόγω για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών. Μπορεί οι εικόνα με τις γεμάτες πλαζ τα Σαββατοκύριακα να μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι όλα πάνε καλά και ότι ο τουριστικός κλάδος ανθεί.
Δυστυχώς αυτό είναι μια ουτοπία, μια οφθαλμαπάτη, ένα όνειρο. Τα ταμεία είναι άδεια. Οι υποχρεώσεις τριπλάσιες από πέρσι και τώρα αρχίζει η γκρίνια. Ναι τώρα που σχεδόν όλοι επιστρέφουν από τις διακοπές και πρέπει να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους και ειδικότερα να βρουν χρήματα για να καλύψουν τα ήδη ληξιπρόθεσμα φορολογικά βάρη τους.
Οι πλούσιοι Σκανδιναβοί τουρίστες είναι λίγοι και δεν επισκέπτονται την Βόρεια Ελλάδα. Οι Ρώσοι μας γύρισαν την πλάτη και όλοι οι υπόλοιποι είτε φοράνε «βραχιολάκια» είτε ψωνίζουν από το Lidl. Κοινώς μπατιροκατάσταση και μιζέρια.
Φέτος ζήσαμε ακόμη ένα άλλο παράδοξο στην συμπεριφορά των Ελλήνων καταναλωτών. Οι Έλληνες ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών περιόρισαν τον χρόνο διακοπών τους και τις εξόδους τους στα παραθαλάσσια καταστήματα. Οι Βαλκάνιοι τουρίστες εξακολουθούν να είναι Βαλκάνιοι αφού στα φόρτμπαγκάζ των ακριβών jeepαπό την Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία συναντήσαμε σακούλες με τρόφιμα από τις χώρες τους.  Ναι, σαν το ανέκδοτο με κάτι νεόπλουτους της δεκαετίας του 1980 που πήγαν στο Μονακό διακοπές και είχαν πάρει μαζί τους κονσέρβες από τα supermarketτης εποχής – για να κάνουν οικονομία.
Δυστυχώς, αυτό ήταν χωρατό, ανέκδοτο και χαβαλές από τον ποιο large τουρίστα όλων των εποχών,  τον  Έλληνα. Τώρα καταντήσαμε να είναι πραγματικότητα.
Δυστυχώς όμως  ο Έλληνας τουρίστας είναι είδος από εξαφάνιση. Αλλά αυτοί που τα έζησαν τα θυμούνται, αλίμονο σε αυτούς που δεν τα γεύτηκαν γιατί όπως πάμε δεν βλέπουμε φως στο τούνελ.
Η χώρα μας βρίσκεται στον έβδομο χρόνο συνεχούς ύφεσης. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει συρρικνωθεί περισσότερο από 50%. Χώρα που έχει φτωχούς πολίτες δεν έχει τίποτα. Λαός που δεν έχει όραμα δεν έχει αύριο.
Τίποτα άλλο. Καλώς ήρθατε από τις διακοπές σας!
Άγγελος Κεχαγιάς 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Υπομονή παιδιά
Επτά φοροελαφρύνσεις ενόψει της ΔΕΘ ετοιμαζει ο Αντωνάκης,
αρκει να τον ψηφίσετε.

1. Στη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από 30% έως 50%.

2. Προωθείται μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων ως προς τον ανώτατο συντελεστή, μια μείωση που θα φέρει το φόρο από το 42% στο 33%.

3. Ενδεχομένως να υπάρξουν ανακοινώσεις και για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 20% με στόχο τη μείωση στο 15%.

4. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πέφτει και η μείωση της έκτακτης εισφοράς για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 50% με τους συντελεστές να είναι σήμερα από 1% ως και 4% ανάλογα με το εισόδημα!
Οσοι εργασθηκαν και πλήρωσαν για μια αξιοπρεπή σύνταξη, θα συνεχίσουν να πληρωνουν αυτους που τα εκαναν οικοπεδα.

5. Η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και ει δυνατόν η διεύρυνση των προϊόντων που θα υπάγονται στο καθεστώς αυτό.

6. Η επέκταση του συμψηφισμού των χρεών μεταξύ δημοσίου και πολιτών και πέραν του ΦΠΑ. Ενα μέτρο που μπορεί να ισχύσει άμεσα.

7. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες χωρίς εισόδημα την τελευταία τριετία. Το τέλος σήμερα φτάνει τα 650 ευρώ το χρόνο. Κι αυτό το μέτρο θα μπορεί να ισχύσει από του χρόνου.