​Τηλεφώνημα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα την Ελλάδα, έκανε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, δύο 24ωρα μετά την επικοινωνία του Λευκού Οίκου με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη, και με αξιωματούχους των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής «εξέτασαν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα και τις προσπάθειες να επιτευχθεί μια... ρεαλιστική συμφωνία, που θα βασίζεται σε πρόσφατες μεταρρυθμίσεις για να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη εντός της ευρωζώνης».
Ο κ.Ομπάμα και η κα Μέρκελ μίλησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και συμφώνησαν στην ανάγκη για πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή των τριών συμφωνιών του Μινσκ, προκειμένου να επιτευχθεί μια διαρκής και ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι, δεν θα υπάρξει χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, μέχρι να έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Μινσκ. Ο πρόεδρος και η καγκελάριος συμφώνησαν επίσης για τη συνεχιζόμενη σημασία στην παροχή οικονομικής στήριξης στην Ουκρανία, καθώς αυτή υλοποιεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.