Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Σύγκλιση στη μίνι Σύνοδο για την Ελλάδα - Προς έκτακτο Eurogroup

Πρόοδος





Σύγκλιση καταγράφεται στην κρίσιμη μίνι Σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα που ξεκίνησε μετά το τέλος της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να γίνει και έκτακτο Eurogroup μέσα στις επόμενες ημέρες. 
Πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά και οι εταίροι έχουν την ίδια ερμηνεία αναφορικά με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και πλέον εξετάζεται λίστα μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν άμεσα. 
Για το ζήτημα της ρευστότητας που συζητήθηκε ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι τον Απρίλιο.
Η ρευστότητα και οι μεταρρυθμίσεις θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν το έκτακτο Eurogroup. Εφόσον το σχέδιο μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας κριθεί ικανοποιητικό αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την εκταμίευση περίπου 1,9 δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την Κομισιόν, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο έγιναν δεκτά τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα. 

Βίντεο από τη μίνι σύνοδο κορυφής Στη Σύνοδο συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το όγδοο πρόσωπο στο τραπέζι είναι ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κορσέπιους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: