Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα με παρεμβάσεις από τον πρωθυπουργό. Συνεδριάσεις του Brussels Group Δευτέρα και Τετάρτη. Στήριξη από Μαξίμου σε Βαρουφάκη- συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
 
Επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη κατά τη σύσκεψη της Κυριακής του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αποφασίστηκε η συγκρότηση πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, υπό την ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, και με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο.

Για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής ομάδας συντονισμού, υπό τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά, ενώ στον Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Τέλος, την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την Κυριακή ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα και ήταν σε συνέχεια της συνάντησης των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες. Στη συνομιλία τους, εκφράστηκε η κοινή βούληση για σταθερή επικοινωνία καθ’ όλη την πορεία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να υπάρξει άμεσα μια αμοιβαία επωφελής λύση. Επιπλέον, ο Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Δεν μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα» εκτίμησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στην εκπομπή "Le Grand Jury" των RTL-LeFigaro-LCI, υποστηρίζοντας πως «η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη»

Στο μεταξύ, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, αποτιμώντας το διήμερο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin στη Ρίγα, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες πως είναι κοινή η αντίληψη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.

Ανέφερε επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν καθ΄όλη τη διάρκεια του σαββατοκύριακου και ότι συνεχίζονται σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης του Brussels Group, καθώς και τις επόμενες ημέρες, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τις αλλαγές στο πλαίσιο της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, η Α. Μπράιτχαρτ σημείωσε ότι «είναι πρωταρχικής σημασίας όποιος συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις να έχει και την εξουσιοδότηση να το κάνει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: