Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Αισιοδοξία μετά το Eurogroup

Eurogroup

Eurogroup
“ Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη και Ευρωπαίων εταίρων, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ”
«Υπήρξε μία σαφής ένδειξη ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων παρουσιάζει σύγκλιση τις τελευταίες εβδομάδες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. 

Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε ότι «θέλουμε συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα που να μην υπονομεύει την ανάπτυξη. Θα είναι δύσκολη η συμφωνία με τους δανειστές, αλλά θα επιτευχθεί γρήγορα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή», για να προσθέσει ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις όποιες προτάσεις που θα επισπεύδουν τις διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε ότι «ο νόμος που ζητούν οι δανειστές για τις κατασχέσεις είναι αντιπαραγωγικός», ενώ σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί περικοπές στις συντάξεις.

Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζητούν την επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ να δηλώνει ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το πλαίσιο για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ενώ σημείωσε ότι η συζήτηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί στο επόμενο Eurogroup του Μαΐου. «Θα επανεκτιμήσουμε την κατάσταση στο Eurogroup του Μαΐου», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για γρηγορότερη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί δεν είναι ακόμα επαρκής, αλλά έχει καταγραφεί. Παράλληλα, ο Γάλλος Επίτροπος, τόνισε ότι κοινός στόχος είναι «μία ευημερούσα Ελλάδα εντός του ευρώ» και πως για να επιτευχθεί αυτός πρέπει όλες οι πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Τέλος, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μείνουν χωρίς ρευστότητα για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση, ενώ χώρισε την διαπραγμάτευση σε τρεις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για θέματα διαδικασίας, δημοσιονομικά και διαρθρωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: