Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ Λ. ΜΠΟΜΠΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ

Η σύλληψη του Λ. Μπόμπολα είναι μόνο η αρχή

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΖΕΙ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ – ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ

Επιτέλους η κυβέρνηση κάνει το αυτονόητο, αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν επί εικοσαετίας ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΝΔ.
Η σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα που διευθύνει τις κατασκευαστικές του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι μόνο η αρχή. Ο πρωθυπουργός κάνει πράξη τη δέσμευσή του προς τον ελληνικό λαό ότι θα πληρώσουν όλοι αυτοί που επί χρόνια απολάμβαναν την ασυλία του πολιτικού συστήματος.
Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία: Συνελήφθη ο Λεωνίδας Μπόμπολας για υποθέσεις φοροδιαφυγής (βλέπε λίστα Λαγκάρντ). Για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις ο Λεωνίδας είναι ο άνθρωπος που έμεινε στο «πόδι» του πατέρα του και διευθύνει τις κατασκευαστικές του ομίλου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της κυβέρνησής του ότι θα κάνει φύλλο και φτερό τα ονόματα όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και φιγουράρουν σε διάφορες λίστες, όπως στην περίφημη λίστα Λαγκάρντ.

Ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό ότι οι αρχές και η δικαιοσύνη θα φτάσουν όσο ψηλά χρειαστεί. Σήμερα, με την κίνηση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα τόσο στην εγχώρια διαπλοκή, όσο και στους δανειστές ότι δεν φοβάται τίποτα και δεν έχει «γραμμάτια» με κανέναν.

Το πάρτι τελείωσε! Οι οικογένειες που για 20 και πλέον χρόνια «κυβερνούσαν» την Ελλάδα με τις μπουλντόζες θα πληρώσουν αυτά που οφείλουν.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τέλος στο θολό τοπίο των δημοσίων έργων και των εργολάβων που με τα κανάλια και τις εφημερίδες που διέθεταν κατάφερναν να διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα και να ασκούν πιέσεις σε όλους τους διαγωνισμούς και στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο πρώτος πρωθυπουργός που προσπάθησε να βάλει φρένο στις ανεξέλεγκτες επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας με τις μπουλντόζες ήταν ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος επιχείρησε να περάσει το νόμο περί βασικού μετόχου που στην ουσία απαγόρευε στους καναλάρχες να διεκδικούν κρατικές συμβάσεις, και την κατάργηση του «μαθηματικού τύπου», που επέτρεπε στους εργολάβους να στήνουν τους διαγωνισμούς δημοσίων έργων.

Οι αντιδράσεις και ο ανηλεής πόλεμος που δέχθηκε ο Κώστας Καραμανλής θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου.

Η τότε κυβέρνηση της ΝΔ «έφαγε» τα μούτρα της και η οικογένεια του εθνικού εργολάβου συνέχισε να παίρνει όλα τα δημόσια έργα καθώς και να διαμορφώνει την πολιτική ατζέντα του τόπου.

Μάλιστα κατά την τελευταία δεκαετία οι εταιρείες του ομίλου γιγαντώθηκαν και απέκτησαν κυρίαρχη παρουσία σε νέους τομείς της οικονομίας. Την ίδια περίοδο, οι περισσότεροι από τους ισχυρούς ανταγωνιστές τους κατέρρευσαν και τα ποσοστά τους σε «φιλέτα», όπως η Αττική Οδός, πέρασαν στον κατασκευαστικό όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τον οποίο ελέγχει η οικογένεια.

Μέσω συμβάσεων παραχώρησης, τις οποίες υπέγραψε το 2007, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ διαχειρίζεται σήμερα σχεδόν το 50% του εθνικού δικτύου της χώρας, σε συνεργασία με ισχυρούς εγχώριους και διεθνείς ομίλους. Μέσω της ΗΛΕΚΤΩΡ, ο όμιλος Μπόμπολα κυριαρχεί απόλυτα στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, μια αγορά με προσδοκώμενα έσοδα άνω των δύο δισ. ευρώ για την προσεχή διετία. Μέσω της εταιρείας Ελληνικά Λατομεία, ο ίδιος όμιλος ελέγχει σχεδόν το 60% των μεγάλων λατομείων της χώρας.
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με πανίσχυρους ευρωπαϊκούς ομίλους, θέλει να πάρει τα… ρέστα της μέσω συμμετοχής σε σειρά διαγωνισμών του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, οι οποίοι ξεκινούν από τη διαχείριση δικτύων ύδρευσης (ΕΥΑΘ) και φτάνουν μέχρι την εκμετάλλευση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Στις δραστηριότητες της οικογένειας, αξέχαστα θα μείνουν τα «τσάμικα» με υπουργούς της ΝΔ, αλλά και οι σχέσεις στοργής με «θεία βρέφη» του ΠΑΣΟΚ που υπέγραφαν τις συμβάσεις των έργων με προνόμια που θα ζήλευαν όλοι οι επιχειρηματίες της υφηλίου.
Τώρα, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού παίρνουν σάρκα και οστά. Με πρώτο χτύπημα το νόμο για τις συχνότητες και τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν τα κανάλια των εθνικών εργολάβων ο κ. Τσίπρας προχωρά ακάθεκτος στην αλλαγή του τοπίου.
Να σημειώσουμε ότι στον εκδοτικό βραχίονα, η οικογένεια Μπόμπολα, µε ναυαρχίδες το Mega και το «Έθνος» και δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ελέγχει ηλεκτρονικά µέσα, εφηµερίδες, περιοδικά, τυπογραφεία, πρακτορεία διανοµής και παρεμβαίνει απροκάλυπτα στις πολιτικές εξελίξεις.
Άλλωστε αυτά τα ζητήματα τα γνωρίζουν πολύ καλά τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που από «πουλέν» του µεγαλοεκδότη µετατράπηκε σε αποδιοποµπαίο τράγο µέσα σε λίγους µήνες.
Μετά τη σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα, αρκετοί επιχειρηματίες αντίστοιχου βεληνεκούς έχουν χάσει τον ύπνο τους αφού γνωρίζουν πολύ καλά ότι έρχεται η σειρά τους.
Οι υποθέσεις τους είναι «δεμένες» νομικά και οι συλλήψεις τους έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Πλην όμως, καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν τολμούσε να εφαρμόσει το νόμο, αφού το τρίγωνο της αμαρτίας: πολιτικοί – καναλάρχες – τράπεζες, λειτουργούσε σαν καλοκουρδισμένο ρολόι…
Αφέθηκε ελεύθερος αφού πλήρωσε 1,8 εκατ. ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι ο Λεωνίδας Μπόμπολας συνελήφθη το πρωί, καθώς προέκυψε φοροδιαφυγή ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία από τις καταθέσεις στην HSBC και τη διασταύρωση των στοιχείων που ακολούθησε από τις αρμόδιες αρχές. Εισαγγελικές πηγές σημειώνουν πως ο κ. Μπόμπολας κλήθηκε να πληρώσει το συγκεκριμένο ποσό πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη, κάτι που δεν έκανε.
Ακολούθησε μηνυτήρια αναφορά από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και με εντολή του εισαγγελέα ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία.
Στη συνέχεια αφού έδωσε καταβολή ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ αφέθηκε ελεύθερος.
Το ποσό αυτό αφορά στον καταλογισμό που έγινε για το ποσό που εντοπίστηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ σε τραπεζικό του λογαριασμό στην HSBC Γενεύης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς του προανακριτικού τμήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Τουλουπάκη, Γιώργος Καλούδης και Χρήστος Τζούρας επισήμαναν στον επιχειρηματία τη σοβαρότητα των αδικημάτων που θα αντιμετωπίσει σε περίπτωση που αρνηθεί να πληρώσει και ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη.
Τελικά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δόθηκε μια μικτή προθεσμία στον επιχειρηματία και ήδη το ποσό βρίσκεται στα δημόσια ταμεία. Ως προς τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος, θα συνεχιστεί η προανάκριση η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλήξει σε απαλλακτική διάταξη αφού ο Λεωνίδας Μπόμπολας πλήρωσε όλο το ποσό πριν από την άσκηση δίωξης εναντίον του.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: