Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Συνέντευξη του Υπ. Επικρατείας Ν. Παππά, στο Ρ/Σ "ΚΟΚΚΙΝΟ"


Έχουμε τη χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ξεκινήσω απ’ αυτό, εδώ το παίξαμε αρκετά, τι είναι αυτή η απόφαση; εγώ θέλω να ρωτήσω αυτό. Τι απέρριψε; 

Είναι η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί για την πρώτη φάση του διαγωνισμού. Αυτό είναι άλλο ένα γεγονός και είναι καλό κι εμείς κι εσείς, όταν μιλάμε για τις αποφάσεις των δικαστηρίων, να μιλάμε γι αυτά που ήδη έχουν αποφασιστεί δεν θα κάνουμε καμία πρόβλεψη για να μην κατηγορηθούμε ότι προδικάζουμε ή οτιδήποτε. Δεδομένο είναι ότι σε αλλεπάλληλες αποφάσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι το προηγούμενο καθεστώς όπου οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούσαν χωρίς άδεια αντιβαίνει το Σύνταγμα και το άρθρο 15 και το σκεπτικό βέβαια των χτεσινών αποφάσεων δεν το έχουμε δει, αλλά στις προηγούμενες αποφάσεις απόρριψης των ασφαλιστικών μέτρων κατά της προκήρυξης το Συμβούλιο της Επικρατείας διατύπωσε την σκέψη ότι υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος για την ταχεία ολοκλήρωση αυτής της επίμαχης διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Κε Υπουργέ που βρισκόμαστε με τη διαδικασία τώρα; Έχουμε την απόσυρση του κου Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα για τους λόγους που ο ίδιος είπε και ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Έχει πάρει τη σκυτάλη πάρει ο κ. Σαββίδης. Εμμένει η Ν.Δ. ότι ο διαγωνισμός πρέπει να πέσει. 

Όχι δεν εμμένει. Αυτό τώρα είναι λίγο αστείο. Ξέρετε τώρα έτσι, όπως ακούγεται. Όχι ότι πρέπει να πέσει, ότι κατέρρευσε ο διαγωνισμός. Αλλά το τι λέει η Ν.Δ. έχει αρχίσει και παίζει πολύ λίγο ρόλο, διότι αν κάποιος υποψιασμένος, ο οποίος παρακολουθεί τη μιντιακή και πολιτική συζήτηση θέλει να ανιχνεύσει τι θα πει η Ν.Δ. δεν έχει παρά να ακούσει πάρα πολύ συγκεκριμένες φωνές του πρωινού ή πάρα πολύ συγκεκριμένες επιφυλλίδες. Ό,τι λένε αυτές οι επιφυλλίδες και αυτές οι φωνές στα τηλεοπτικά παράθυρα το επαναλαμβάνει έτσι απολύτως προβλέψιμα η Ν.Δ. Η Ν.Δ. λέει ότι ο διαγωνισμός αυτός έχει καταρρεύσει, ενώ έχουν εισπραχθεί σχεδόν 70 εκατ. αυτή τη στιγμή και θα πάμε για 85-88 εκατ., εάν όλα πάνε καλώς, έτσι όπως φαίνεται, και εισπραχθεί και η πρώτη δόση από τον κ. Σαββίδη, ο οποίος είναι ο πρώτος επιλαχών και του οποίου τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων. Νομίζω ότι έχει πλέον αποκαλυφθεί και ο ρόλος, που η Ν.Δ. θέλει να παίξει, αλλά κυρίως το ότι συγκεκριμένα δελτία ειδήσεων δεν έχουν την προτεραιότητα της ενημέρωσης των πολιτών για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Έχουν απλώς το μοναδικό και ένα σκοπό της υπεράσπισης των επιχειρηματικών συμφερόντων του ιδιοκτήτη. Δηλαδή είναι σίγουρο και δεν το λέω μόνο για τους πολύ υποψιασμένους ακροατές σας ή για έναν άνθρωπο, ο οποίος είναι πολιτικοποιημένος. Καταλαβαίνει ο απλός ακροατής –νομίζω- ότι το δελτίο του Alpha είναι για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα Κοντομηνά, το δελτίο του Skai για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα Αλαφούζου και το δελτίο του Star για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα Βαρδινογιάννη. Αυτό είναι πλέον πολύ εξόφθαλμο. Δεν μπορεί να κρυφτεί και δεν μπορεί να κρυφτεί, διότι είναι απότοκο μίας κατάστασης, όπου οι συγκεκριμένοι κύριοι διατήρησαν το προνόμιο της ιδιοκτησίας τηλεοπτικού σταθμού, επειδή καθυπόταξαν την τότε πολιτική ηγεσία, την τότε Πολιτεία. Είναι κακό όχι για την παράταξη τη δική μας, για το κόμμα το δικό μας. Είναι κακό για τη δημοκρατία. Η νέα κατάσταση συγκροτείται ως τέτοια, επειδή η Πολιτεία έδειξε ότι μπορεί να βάζει τους κανόνες. Και αυτό είναι θετικό-ξανά όχι μόνο για την παράταξη τη δική μας- είναι θετικό για τη δημοκρατία. 

Κ. Παππά χθες ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάποιες αποστροφές για το θέμα της διαπλοκής και ο κ. Τσίπρας δύο φορές τον προκάλεσε. 

Δεν έκανε αποστροφές, με συγχωρείτε. 

Ναι, εντάξει. 

Γαργάρα έκανε ο κ. Μητσοτάκης. 

Δεν μπορώ να το πω αυτό, κ. Παππά εγώ. 

Εσείς δεν μπορείτε να το πείτε. Εγώ, όμως μπορώ να το πω. Έκανε γαργάρα. Σιώπησε εκκωφαντικά, διότι επροκλήθη από τον πρωθυπουργό στην πρώτη τοποθέτηση, βούιξαν τα δημοσιογραφικά γραφεία ότι στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης θα έκανε τη μεγάλη αντεπίθεση και δεν ακούσαμε τίποτα. Είναι προφανώς μία συζήτηση, την οποία αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί. 

Θα γίνει η συζήτηση αυτή; 

Ναι. Προφανώς θα γίνει, αλλά αφορά τις διαδικασίες της Βουλής. Δεν είμαι σε θέση να πω ποια θα είναι η ημερομηνία. 

Θα την προκαλέσει δηλαδή η πλειοψηφία, η Κυβέρνηση. 

Κανονικότητα, όπως έγινε και το αίτημα της κατάθεσης για τη διεξαγωγή, αλλά νομίζω ότι αντιλήφθη ο κόσμος πραγματικά το τι ακριβώς συμβαίνει. Ενδεχομένως ο κ. Μητσοτάκης και η ηγετική του ομάδα να θεώρησαν ότι είναι αρκετό να αφήνουν κάποιους από τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες να εξαπολύουν μύδρους και να κάνουν εμετούς απέναντι στην κυβέρνηση και να μην παίρνουν την ευθύνη των αθλιοτήτων, οι οποίες εκστομίζονται, αλλά είναι πάρα πολύ κοντά οι μέρες και νομίζω θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με διευθύνσεις και ονόματα. Και επαναλαμβάνω, επειδή είναι θλιβερό για την αξιωματική αντιπολίτευση να έχουν επιλέξει το ρόλο της καθυστερημένης επανάληψης των επιχειρημάτων συγκεκριμένων επιχειρηματιών της τηλεόρασης θα είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον, διότι θα μιλήσουμε με διευθύνσεις και ονόματα σε αυτή τη συζήτηση και νομίζω ότι θα επιβεβαιωθεί και το ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιο. 

Την Κυριακή γίνεται μία εκδήλωση, που έχει πολύ μεγάλη αξία. Μιλάω για την Καισαριανή. Και θέλω να θυμίσω στους ακροατές ότι, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την πρώτη εντολή από τον ελληνικό λαό, ο Πρωθυπουργός, ο πρώτος Πρωθυπουργός της Αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας πήγε κατάθεσε δύο λουλούδια και είπε δυο κουβέντες 

πριν μπει στο Μαξίμου 

Ναι, πριν μπει στο Μαξίμου. Ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχουν ζήσει οι Έλληνες πολίτες έτσι κι αλλιώς. 

Ήταν πολύ συγκινητική στιγμή. Νομίζω ήταν μια πολιτική πράξη, η οποία έδειχνε το ποια θέση πρέπει να έχει στη συλλογική συνείδηση το Σκοπευτήριο της Καισαριανής ως σημείο θυσίας, ως σημείο αγώνα ενάντια στο φασισμό, ενάντια στο ναζισμό, ενάντια στον κατακτητή και έστελνε κι ένα μήνυμα για το πώς εμείς – όχι η Κυβέρνηση- αλλά, νομίζω, το σύνολο των δημοκρατικών πολιτών αντιλαμβάνονται τη συγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτείας. Είναι μία κοινωνία και μία πολιτεία, η οποία γεννήθηκε και συγκροτήθηκε μέσα στους αγώνες ενάντια στους κατακτητές, ενάντια στους τυράννους, ενάντια στο φασισμό. Αυτός είναι ένας ύψιστος συμβολισμός και την Κυριακή υπάρχει αυτή η εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και θα είναι και ο πρωθυπουργός στην Καισαριανή. Και ξέρετε, βεβαίως, υπάρχει μία πάρα πολύ αυξημένη πρόνοια για να αποδίδονται, όπου υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, να αποδίδονται ως δημόσιοι στις δημοτικές αρχές για να αναπτύσσονται δράσεις ήπιας αναψυχής για τους πολίτες, αλλά εδώ πέραν αυτής της πτυχής υπάρχει, όπως σας είπα, και το μεγάλο ιστορικό χρέος, στο οποίο αυτή η κυβέρνηση ανταποκρίνεται. Ξεπεράσαμε πάρα πού μεγάλα γραφειοκρατικά εμπόδια και νομίζω ότι είναι και αυτή μία από τις στιγμές, η οποία θα μας κάνει να κοιτάξουμε το παρελθόν με περισυλλογή και συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: